MrShadow je napisao(la):joj vjeruj da me ne interesuje jel ima 140 ili 160. ja sam osjetio kako vuce i vise sam nego zadovoljan...
ja vam kazem onako kako su meni rekli, e sad...
a sto se senzora za kisu tice, vjeruj da mi ni najmanje ne treba.. nije mi problem pomaknuti rucicu gore ili dole..![]()
OggyBoy je napisao(la):Senzor se uglavnom nalazi u sklopu unutrasnjeg retrovizora, odnosno u njegovom nosacu, a brisac ga mora kaciti, da bi mogao da ocisti staklo, da ovaj ne bi detektivao kapljice, pa se palio bez potrebe. Ne znam vidi li se u mojoj garazi kako to izgleda.
DSA je napisao(la):OggyBoy je napisao(la):Senzor se uglavnom nalazi u sklopu unutrasnjeg retrovizora, odnosno u njegovom nosacu, a brisac ga mora kaciti, da bi mogao da ocisti staklo, da ovaj ne bi detektivao kapljice, pa se palio bez potrebe. Ne znam vidi li se u mojoj garazi kako to izgleda.
Ne razumijem ti ovo..znaš li ti uopće princip rada senzora za kišu? Pa i treba da detektuje kapljice..ne kontam te
DSA je napisao(la):Prijatelju, opet bez ljutnje, ali nisi u pravu..senzor uopšte ne mora biti u predjelu kretanja brisača, zašto bi morao..senzor kiše radi na principu loma svijetlosti tako da zraku svjetlosti na mjestu staklo-voda odvode prema vodi - manje je se reflektira nazad u prijemnik i brisači "skuže" da je voda na staklu. Kad vlaga padne na senzor, manje se svjetla reflektira natrag u foto ćeliju u jedinici. Tada sistem detektuje promjenu u intenzitetu refleksije svjetlosti, a onda tu promjenu dobija mikroprocesor smješten u kontrolni modul, koji izdaje "naređenje" brisačima da se aktiviraju. Kad kaže ovdje brisači skuže, to je uvjetno, jer postoji elektronika koja odradi taj posao, tj. koja brisaču zada komandu da je na senzor pala kap kiše ili snijega, ili neka vlaga uopšte..znači, svek dok kap ne padne na sam senzor, neće se izdati komanda brisačima da obrišu staklo, ma gdje se nalazio senzor..