Vasa iskustva sa Fiat Puntom MK 2

Vasa iskustva sa Fiat Puntom MK 2

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav,,
u planu mi je uskoro kupovina Fiat Punta MK2..Eh sad me zanima kakva su vasa iskustva sa ovim autom,pozitivna i negativna,,kakvo je odrzavanje,,znaci zanimaju me svi motori i dizeli i benzinci,pa et ko je imao iskustva da mi napise ako nije problem,,unaprijed hvala :icon_smile:

Član
Pozz druze, ja sam imao 2 dosad a vozio sam ih visexD..za te pare jako fino auto..limarija dobra dosta udoban za svoju velicinu prostran, potrebno ga je samo redovno servisirati sto i nije toliko skupo uprkos mnogim pricama.
A sad nesto sto znam o motorima
1.2 8v po meni najgori motor jer u gradu hoce potrositi dosta a slabo ide nema hitrosti kao ostali puntovi motori.
1.2 16v imas i u sporting izvedbi jako zabavan benzinski motor dosta hitar brz na gasu ne trosi previse 6/7l u gradu.
1.9JTD (uni jet turbo diesel) trenutno posjedujem ovog punta..po meni najbolji motor u puntu iako malo pretezak za ovo auto pa auto gubi na stabilnosti i najskuplji za odrzavanje ali ipak jako pouzdan hitar dobro ubrzava ide do nekih 170- 180km/h otvorene voznje nekih4,5 5 litara , mada gradske zna popiti puno vise u guzvama i do 8 litara (bar moj)
1.8 HGT , sportska izvedba punta sa svojih 131Ks, pravljna takodje u mnogim rally izvedbama (punto abarth), jako brzo auto zabavno jedno od najboljih "sportskih" autica za te pare i to godiste.

Inace auto sve u svemu i nije toliko mekano koliko su mi ljudi pricali prije nego sto sam ga kupio, ali ipak ne ocekuj nista previse jer ipak je to obicni gradski autic a ne nikakva jurilica ili nesto u tom smislu. A sto se tice motora moja preporuka ti je 1.9JTD neces se pokajati bar sto se pouzdanosti tice

italiano je napisao(la):
Pozz druze, ja sam imao 2 dosad a vozio sam ih visexD..za te pare jako fino auto..limarija dobra dosta udoban za svoju velicinu prostran, potrebno ga je samo redovno servisirati sto i nije toliko skupo uprkos mnogim pricama.
A sad nesto sto znam o motorima
1.2 8v po meni najgori motor jer u gradu hoce potrositi dosta a slabo ide nema hitrosti kao ostali puntovi motori.
1.2 16v imas i u sporting izvedbi jako zabavan benzinski motor dosta hitar brz na gasu ne trosi previse 6/7l u gradu.
1.9JTD (uni jet turbo diesel) trenutno posjedujem ovog punta..po meni najbolji motor u puntu iako malo pretezak za ovo auto pa auto gubi na stabilnosti i najskuplji za odrzavanje ali ipak jako pouzdan hitar dobro ubrzava ide do nekih 170- 180km/h otvorene voznje nekih4,5 5 litara , mada gradske zna popiti puno vise u guzvama i do 8 litara (bar moj)
1.8 HGT , sportska izvedba punta sa svojih 131Ks, pravljna takodje u mnogim rally izvedbama (punto abarth), jako brzo auto zabavno jedno od najboljih "sportskih" autica za te pare i to godiste.

Inace auto sve u svemu i nije toliko mekano koliko su mi ljudi pricali prije nego sto sam ga kupio, ali ipak ne ocekuj nista previse jer ipak je to obicni gradski autic a ne nikakva jurilica ili nesto u tom smislu. A sto se tice motora moja preporuka ti je 1.9JTD neces se pokajati bar sto se pouzdanosti tice

pa ja i trazim neki gradski autic,,a ovaj punto mi ima bas neku zaebanu liniju,,a za motor se ne brinem vjeruj mi,,uglavnom nista od HGT-a a ovo ostalo sve dolazi u obzir,,
hvala puno prijatelju sto si potrudio i napisao ovako opsirno ;)

Član
i jos evo neke cijene osnovnog serivsa za punto 1.9JTD koji je najskuplji za odrzavanje ( cijene su slicne i za hGT ),
4 litre ulja SELENIA (preporuceno od fiata) turbo diesel 62,5KM
filter ulja (fiat ricambi originale) 22KM
filter zraka 16KM
lamela (komplet) 360 KM mada traje poprilicno dugo ( ja sam svoju mjenjao na 150000)
i tako dalje to je sto se sjecam tacnih cijena da ti ne izmisljam sad cijene

A sto se tice linije tu si u pravu potpunoxD

Član
1.9 JTD i miran si, malo skuplje odrzavanje, ide fino al skroz malo trosi ;)
( skoro svaki dan se vozim u njemu)
a italiano ti je fino objasnio :icon_smile:

italiano je napisao(la):
i jos evo neke cijene osnovnog serivsa za punto 1.9JTD koji je najskuplji za odrzavanje ( cijene su slicne i za hGT ),
4 litre ulja SELENIA (preporuceno od fiata) turbo diesel 62,5KM
filter ulja (fiat ricambi originale) 22KM
filter zraka 16KM
lamela (komplet) 360 KM mada traje poprilicno dugo ( ja sam svoju mjenjao na 150000)
i tako dalje to je sto se sjecam tacnih cijena da ti ne izmisljam sad cijene

A sto se tice linije tu si u pravu potpunoxD

pa da,,tako sam nesto i cuo,,hvala puno

sub3r je napisao(la):
1.9 JTD i miran si, malo skuplje odrzavanje, ide fino al skroz malo trosi ;)
( svaki dan se skoro vozim u njemu)
a italiano ti je fino objasnio :icon_smile:

mah vidjecemo sta ce biti,,najvise bi volio benzinca da malo promjenim vala :D :D

Član
Samo josh da se nadovezem...
Vozim licno Fiat Punto mk2 1.2 8v, tj sto je italiano napisao najgori motor nidje veze stvarno, taj motor nije napravljen za utrkivanje kao HGT npr, meni je sasvim dobar po gradu, zimi mi je prosjek voznje po gradu 8l do 9l...i to nije ljena voznja do 3000 rpm, zavrti se ona nekad i do 5500 rpm kad mi je cejf ...dok se ljeti potrosnja spusti na 6.6l...
Imaj na umu da nekad zimi vozim jako kratke relacije dakle pod saugom nekad a motor se dovoljno ni ne zagrije...
Recimo ovako, dok sam isao Sarajevo- Mostar- Sarajevo prosjek mi je bio 4,6l stvarno malo trosi, a znao sam i dosta prestizat uz Ivan sam isao i 100 km\h...dakle nije on toliko trom ko sto ga neki pljuju;)...a maximalna brzina mu je 160 km\h..
Znaci pravilno odrzavanje i imat ces super autic za grad,ja sam presao sa Golfa 2 na Punta i prezadovoljan...:icon_smile:
Volan i pokretljivost su mu za svaku pohvalu po gradu, imas i onu opciju CITY dobijes duplo laksi volan...
Registracija ti je oko 400KM po novom i dosta jeftiniji i laksi za odrzavanje od 16v verzije koja zna bit dosta problematicna...

Moja preporuka za grad bi bila ovaj 1.2 8v ili 1.9JTD... ja bi prije dizlo iako je malo skuplje i da ne uzimaj bez klime, ljeti ces je znat cjenit najvise a vecina ih dodje sa klimom:icon_smile::icon_smile:

Dobro se zagledaj da ne uzmes macka u vreci kao ja ..pa potrosis milju i nesto maraka da ga dovedes u fabricko stanje;);)
Puno srece u odabiru:D

Početnik
Ma svako je auto dobro,ako je redovno servisirano....uprincipu uvijek ima izuzetaka,tako da sve zavisi na kakvo auto naletis....;)

Član
Mogu ti reći iz vlastitog iskustva da je to odlično auto,cijenom je najprihvatljiviji u klasi,al nije ništa lošiji,čak šta više od nekih se pokazao i bolji.1,9 JTD je i ponajbolji comon rail motor uopšte,samo u Puntu i nije neka računica,jest da odlično ide,malo troši , al kad na nivou godine baciš na papir i nisi u plusu u odnosu na benzinca.Puno mu je skuplji servis,veća registracija,povelik motor rasturi trap itd. U mene je 1,2 8v i przadovoljan sam,veliki servis me izišo 180KM , a od vandrednog sam imao kvar alternatora,polovan 40 Eura.Sad sam ga skoro regitrovao 401KM sa novim tablama,vlasničkom,saobraćajnom,stikerom... Potrošnja na otvorenom 5-5,5l u gradu 7,5-9l
I da u benzinca može plin,tako da onda pada u vodu dizelova potrošnja. Samo da kažem da nemam ništa protiv dizela,prije ovoga sam imao Mk 1 TD70 ,nepoderiv auto ,ja sam ga uzeo sa 230000km i prešao 50000km bez jednog problema.

raja danas odem da pogledam jednog GTD-a Sportinga i na prvi pogled auto mi je bilo full fulova,,cijena od 7500 km sasvim prihvatljiva,,medjutim boljim pregledom shvatam da je auto u veoma losem stanju,,pri otvaranju vrata shvatam da nema onog cepa koji se nalazi na onoj polugi za spustanje i dizanje sjedista,,prednji branik visi sa jedne strane a u gepeku fali ona ploca i zadnja klupa tj njen metalni dio sav od hrdje,,takodjer predjenih 220000 km me nije toliko sprecavalo,,ali nakon detaljnog pregleda odustao sam od ovoga :/ idemo dalje

Član
Koliko znam GTD a ni JTD sporting nema... nego iskljucivo sa 1.2 16v motorom,ako se ne varam...a ja ne znam sta si ti onda gledao:icon_confused::icon_confused:

uzmes 1,2 8v..neces se pokajat..malo trosi,fino ide..i nije skup za odrzavanje

Početnik
mislio je vjerovatno na dizela JTD,:icon_rolleyes:

bjezi od tih sumljivih prodavaca da te ne bi glava bolila kasnije...:icon_rolleyes:

po toj cijeni mozes nac stvarno dobrog...;)

Član
prodajem ja druze fiata punta mk2, 1.2 8v, evo ti link sa pika, http://www.pik.ba/artikal/138687/fiat-punto/
pogledaj cijena nije fixna;), ako te jos nesto interesuje pitaj

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.