Punto MK2

Punto MK2

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
danas kupio sestri
Fiat Punto 1.2 16v 2001 godiste

mislio sam mu zamjeniti filtere,ulje,zupcasti remen i ostalo sto ide kada se kupi auto

interesuje me koje ulje ide u te motore i koliko odprilike litara stane u njega
i koje gorivo da sipam u njega (bezolovni, super,98 ili 95 )

Početnik
to je slicno mom puntu... ja sipam 95 onaj nesto eko bla bla, zeleni... ulje i ostalo kod ovlastenog servisera, pa on sta stavi, a stavlja sta treba... jbg, nisam ti bas pomogla, zar ne...

nek je sretno sestri u voznji, a kako mi se cini i tebi...

Član
ulje mozes nasuti sve do 10W-40. prije sam sipao valvoline a sad sam nasuo selenia 20K (preporuka fiat grupacije).
pusti se ti ovlastenih servisera. filter zracni 7KM, uljni 7.5KM, vidim da je 16V tako da ne znam cijenu zupcastog remena, sto se tice kolicine ulja u motor ide oko 3.6l i 3.8 ako racunas filter. sto se tice goriva mozes sipati i 95 i 98 ali ipak se bolje pridrzavat onoga sto preporucuje proizvodjac a to je BMB 95. posebnu paznju posveti tome da zamjenis dihtunge na poklopcima farova jer ce ti tuda poceti ulaziti voda a samim tim i farovi poceti da magle. jos nesto provjeri dihtung dekla jer zna curiti ulje na istom.

e to je to sto samse mogao sjetiti u ovom trenutku

Član
95 ti je kod nas bezolovni, ima na nekim pumpama i 98 bezolovni. (BMB 95 (eurosuper) i BMB (eurosuper) 98).
Imas olovni 98 (MB 98 (super)), a vidjao sam negdje i 91.
U hrvatskoj nema olovnog benzina uzet nikako.

bilosto je napisao(la):
vidis, ovo je i meni korisno... svaka cast, emire... nego...
emirEX_sa je napisao(la):
pusti se ti ovlastenih servisera.
sta ovo znaci?! da nas prave budalama ili ?!

hehe zato sto puno naplacuju usluge. kupis ti u prodavnicama sve sto treba (sto se preporucuje) i kod nekog majstora poznanika da ti to uradi.. ;)

Član
emirEX_sa je napisao(la):
ulje mozes nasuti sve do 10W-40. prije sam sipao valvoline a sad sam nasuo selenia 20K (preporuka fiat grupacije).
pusti se ti ovlastenih servisera. filter zracni 7KM, uljni 7.5KM, vidim da je 16V tako da ne znam cijenu zupcastog remena, sto se tice kolicine ulja u motor ide oko 3.6l i 3.8 ako racunas filter. sto se tice goriva mozes sipati i 95 i 98 ali ipak se bolje pridrzavat onoga sto preporucuje proizvodjac a to je BMB 95. posebnu paznju posveti tome da zamjenis dihtunge na poklopcima farova jer ce ti tuda poceti ulaziti voda a samim tim i farovi poceti da magle. jos nesto provjeri dihtung dekla jer zna curiti ulje na istom.

e to je to sto samse mogao sjetiti u ovom trenutku

gdje si uzeo seleniu i jel puno skuplja?

Član
75KM 4l selenia-e 20K ima uzeti u auto centru fiat iza energopetrolove pumpe na pofalicima. ovo je cijena selenia-e za fiat a za alfa romeo je nesto skuplja. u cemu je razlika? nemam pojma.

Član
Ja sipam seleniju i to je preporucljivo ulje za Fiata.
Filter zraka mozes stavit i unicov a i filter ulja imas orginalini kosta 20 km ja mislim.

Najbitnije stavit orginalno ulje sve ostalo moze proc.

Početnik
Death_beat je napisao(la):
hehe zato sto puno naplacuju usluge. kupis ti u prodavnicama sve sto treba (sto se preporucuje) i kod nekog majstora poznanika da ti to uradi.. ;)
ahaaaaa, tooooo... ma, nisam vala neku posebnu razliku primjetila u cijeni u servisu i kad se sama organiziram privatno... ali, ok... to smo tako radili za peugeot-a

Član
Znam to sebi sve odradit al u zadnje vrijeme samo otvorim sam sebi haubu kad trebam vode dosut za brisace:)

Početnik
hihih, ja ni to... prije sam "sve mogla sama", sad vise ne... sad nadjem kakvo musko da se uprlja, ne mogu vala... naravno, da sam u pustahiji i da mi pukne guma, naravno da bih mogla... tj. ako niko ne bi stao u roku od 4 minute...

Član
bilosto je napisao(la):
hihih, ja ni to... prije sam "sve mogla sama", sad vise ne... sad nadjem kakvo musko da se uprlja, ne mogu vala... naravno, da sam u pustahiji i da mi pukne guma, naravno da bih mogla... tj. ako niko ne bi stao u roku od 4 minute...

Pa ti si zemsko, naravno da neces sama....
Ja kad bi te vidio da ti je pukla guma i da stojis kraj auta parkiro bi se 50 tak metara prije da gledam kako ces je zamijenit:lol::lol::lol:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.