Kompresor klime 'propuhao'

Kompresor klime 'propuhao'

Član
JD. je napisao(la):
Ne znam da li ce pomoci ali probaj, besplatno je, gasi klimu 5-10 min prije nego parkiras i ugasis auto... za to vrijeme se stigne osusiti isparivac i onda se ne hvataju te bakterije u sistemu.

problem je što obično sama gradska vožnja traje uglavnom 5-10 minuta :icon_rolleyes:
 
Član
Da li se i promjena ulja u kompresoru klime radi sa onim uređajem kad se spoji za nadopunu klime? jel se sve odmah odradi ili?
 
Član
I mene zanima, dal se može ulje u kompresoru promjenit a da se ne dira freon, pošto sam punio klimu prije nepunih mjesec dana? :icon_smile:
 
Član
toki je napisao(la):
emir_89 je napisao(la):
jel taj dino mozda aldin??

Sta ako jeste? :icon_biggrin:

Naime planiram sutra do njega..

nista, znam ga. a neki dan mi jaran jedan rece da taj aldin radi tu, mislio i ja otici da klimu napunim i prekontrolisem, kad onda poce ovdje prica da se hvali ta radnja, tako da necu negdje drugo ni traziti ;)
 
Član
LuxusBenz je napisao(la):
I mene zanima, dal se može ulje u kompresoru promjenit a da se ne dira freon, pošto sam punio klimu prije nepunih mjesec dana? :icon_smile:

Pa ako si punio, zamjenjeno ti je i ulje.
 
Član
Evo i meni se desi danas problem sa klimom, auto je opel zafira
kupio sam je klima nije radila, razlog je bio ventil onaj na koji se kacaju crijeva za punjenje klime, zamijenio ventil taj, napunimo klimu ulje sve sto ide, zamijenio filter klime odma, i klima je bukvalno ledila, do danas kad je samo u voznji odjednom prestalo hladit, puse samo onaj standardni vjetar ko kad je klima ugasena, tokom voznje ponovo se javi hladan zrak na par sekundi samo, i onda je opet ugasi, pa se opet nekad sama upali i kroz par sekundi ugasi ?

zna li ko sta bi moglo bit , iznerivran sam i ne mogu majstoru do ponedjeljka ne rade vikendom ovi kod nas ?
 
Član
Isti sam ti takav, samo sto sam mijenjao oba ventila i istresao 170 KM zajedno sa punjenjem, uljem i dezinfekcijom i kuvam se u autu ponovo :icon_mad:
Ako je "ono" klima uredjaj..nemam rijeci!
Ne preostaje mi nista drugo vec da se vratim i dignem frku, jer ljudski sam vec probao.
 
Član
Igor_ je napisao(la):
Isti sam ti takav, samo sto sam mijenjao oba ventila i istresao 170 KM zajedno sa punjenjem, uljem i dezinfekcijom i kuvam se u autu ponovo :icon_mad:
Ako je "ono" klima uredjaj..nemam rijeci!
Ne preostaje mi nista drugo vec da se vratim i dignem frku, jer ljudski sam vec probao.

A gdje si radio??

Danas sjedim sa rodjakom na kafi i prica mi on situaciju od jednog poznanika koji je picajzla oko auta. Auto skoda octavia 2006 god. Cuo on da ljudi hvale samo Klima centar i obzirom da mu klima nije odma hladila, nego nakon predjenih par km, otisao on kod njih, ispustili mu oni freon, i rekli da mu je crko kompresor. Pitao on sta moze sad uraditi, rekli oni, pa eto mozemo ti napuniti ponovo freon ali je kompresor otisao (nema mi logike da mu ponovo pune ako je otisao kompresor, al hajd eto napunili mu, i naplatili). I on usput svrati i do nekog drugog majstora, rekao nesto mi ne puse klima, hajd provjeri sta je. Lik mu reko, nema ti freona, znaci, nisu mu uopste ni napunili klimu, a naplatili su. Nakon sto mu je taj lik ponovo napunio, sve normalno funkcionise.

Znaci, nije prica uopste rekla-kazala, jer je covjek srednjih godina u pitanju i nije od onih sto vole da maslaju. Tako da ja cu ubrzo kod Dine u Bare na punjenje ;)

radnim danima rade od 9 do 17, subotom 9 do 14, pa eto da znate
 
Član
Kod mene klima hladi isto nakon 10 i 110 km, nema razlike, ali po meni to nije "ni blizu" kako treba. Cini mi se da je isto tako radila i prije servisiranja, samo sam ja laksi za odredjeni iznos love. Za sada, dok ne utvrdim sa sigurnoscu o cemu se ovdje radi, ne zelim "upirati prstom", jer najlakse je pljunuti na nekoga. Znam samo da meni kapa znoj sa cela dok sam u autu. Stoji da je bilo dosta vruce prosle sedmice i stoji da kao nesto duva taj neki hladan vazduh na otvorima, ali po meni nedovoljno hladan.
O iskidanim zivcima, potrosenom vremenu da se negdje ode i pokusa nesto zavrsiti, a to na kraju nije ok, o tome i da ne govorim..
 
Član
njemu nije hladila kad tek upali auto, nakon 3-4km mu pocne hladiti i on htio da vidi sta je.
a sto se tvog problema tice, ja sam kupio auto u novembru, i nisam punio klimu, a bog sami zna kad je ranije punjena, ako kod mene rashladi po ovoj vrucini, ja cak i moram da povecavam temp jer mi npr 22 bude prehladno :D mora onda i kod tebe moci. tako da ti nesto nije ok 100%. idi opet reklamiraj kod tih sto su ti radili ;)
 
Član
Bio sam u petak kod Dine, vec sam imao dijagnouzu da je crkla spula, ali on je potvrdio, i uradio je zamjenu jako brzo. Sve skupa zamjena, punjenje, ulje itd. 180KM.

Na moju nesrecu, klima mi je radila negdje do Kina Radnik, kad je poceo neugodan zvuk (pretpostavljam iz samog kompresora) i ugasio sam je. Stao sam u leru i poksao ponovo ukljuciti, ne aktivira se i osjeti se miris pregorene izolacije.

Tako da sam zahvaljujuci losem kompresoru shebao jos jednu spulu.
Ne mogu biti sad pametan. Dino mi je rekao da dodjem u ponedjeljak, pa da vide kakva je situacija. Ima li mu spasa ili valja trazit novi kompresor. Konta da su mozda zaribali lezajevi, sto bi bilo jos najbolje u datoj situaciji. Ne znam je li bolje raditi servisiranje kompresora, ili trziti opet drugi, jer opet polovan je macak u vreci...

Peh pa to ti je..
 
Član
Dino u ponedjeljak nije radio, a ja sam vozao prošlu i ovu sedmicu uz užasno struganje. Izgledalo je da remenica hoće da se raspadne.

Bio sam danas kod Dine i izvadili su ležaj remenice koji se doslovno zdrobio. Špula koja je bila zamijenjena je naravno isto pregorila.
Kad je pasovao novi ležaj u remenicu, skontao je da nije baš centrirana kako treba, tj kao da ima osmicu. Pretpostavlja da je to razlog što je otišao stari ležaj jer i novi se isto grijao kad je testirao. Tako da je zamijenio remenicu i ležaj i naravno nova špula.

Ispao je korektan jer nije naplatio ovu novu špulu i punjenje sistema, mada ja sam mu dao od sebe 20KM jer toliko sam još imao kod sebe. Nije htio ni ruke da naplati, što mi je malo previše, da bude na gubitku radi mene, a svako se može zeznuti.

Uglavnom klima sad piči mada se čuje malo zavijanje iz pravca kompresora, kad se vozi iznad 2000 obrtaja. To opet nisam skontao u samoj radnji kod njega, već poslije nakon određene vožnje.

Ne znam je li se to može ignorisati, ili je bolje preventivno djelovati. Kod prethodnih auta nisam imao takav zvuk, tačnije kompresor se skoro nije ni čuo.
 
Član
Ljudi, imam problem!!!
Ovako, u sistemu nema freona nikako, kompresor ne radi, kao ni ventilator na hladnjaku - manji (sto je normalno kada nema gasa), medjutim kada upalim auto i klimu pokazuje da struja dolazi do kompresora, ali on se ne ukljucuje. Dali je to znak da je kompresor crko ili je mozda neki drugi problem?
 
Top