BMW M54 motori (pregrijavanje/dihtung glave)

BMW M54 motori (pregrijavanje/dihtung glave)

Član
Interesuju me iskustva o BMW M54 motorima,kakvi su,njihove mane itd? I takodjer da li je neko mijenjao dihtung glave,koliko izadje to ovdje kod nas i gdje najbolje da se uradi? I koje su sanse da je riknula glava,postoje li neki simptomi ili se vidi tek na hidrotestu?

Nedavno sam kupio jednog e46 3.0i M54 i hocu da budem spreman na sve :)

Hvala!

Član
Upravo taj motor je "The M54B30 was on the World's 10 Best Engines list through 2001-2003".

Gotovo neuništiv, odličan moment, mirnoća rada(motor sa najmanje vibracija), prelazi brdo kilometara uz pravilno održavanje. Motor kao motor nema mana, proizvodi se desetljećima.

Jedina mana je vodena pumpa koja zna riknuti i zbog nje zna doći do pregrijavanja motora. Nemoj ga siliti na hladno, odmah promijeni vodenu i sva potrebna remenja. Iako ima lanac, pa nema velikog servisa, ovo je obavezno. Koštati će te kao veliki servis nekog "običnog auta" al si miran bar 100 000 km;)

Što se tiče dihtunga, košta 110 km. Nemoj ništa čačkati ako ne troši ulje, mirno radi i dobro vuče. Pozdrav

Član
OK. Hvala. ;) Reci mi dobrog mehanicara za BMW-a da znam i gdje je najbolje uzimati zamjenske dijelove,osim Tomica. Kakav je onaj Sejo u Rakovici sto se tice mehanike? Cuo sam da je dobar za BMW,Mercedes itd. Ali mislim da je on vise za struju.. To je onaj SHS electronics..

Super Moderator
Imam x5 s tim motorom vec 6-7 godina i prije njega sam imao jos jedan x5 i na oba je problem bila boca rashadne tekucine, pukne veoma lako a cesto ni ne znas da je pukla pa se pregrije i moze nekih sitnica da se pokvari al mozda i nece. Kod mene je od 2006 a 2004 je godiste i kupljen sa nekih 50-ak hiljada km sad ima preko 200, nikakvih problema do nedavno kad je poceo trositi ulje i vodu zbog tog pucanja boce i jos nekog crijeva sto provodi vodu do motora tako da je rastavljan i zamijenjene neke sitnice, poravnao glavu i sad je auto opet super
Boca ti je jeftinija nova nego polovna da znas. A na bmw 325i e46 mi je pukao neki remen bio vjerovatno je sve povzano s njim ne sjecam se tacno uglavnom u sred voznje je prestao raditi servo a tako i pumpa vodena i pregrijalo se auto skroz prokuho al mu nista nije bilo

Član
Ma ja,cuo sam da je BMW-u najveca mana taj rashladni sistem.. boce,termostati,i AT termostat ukoliko je automat pa i mjenjac strada,sve zbog toga,vodena pumpa itd...sve plastika, ali eto kazu da od 2006 BMW pravi malo pametnije i kvalitetnije te stvari. U mene je 2004 godina ima 200 000km,i imao sam problem,pregrijao se..bio zaglavio termostat. eh sad,ja sam stao cim sam primjetio da je kazaljka otisla u crveno i pocelo se pusiti ispod haube. zamjenio sam termostat,sve ok ali eto cisto da budem spreman i na taj dihtung jer pomalo gubi vodu,i bocu sam neki dan promjenio,uzeo u Tomicu 169KM i taj mali termostat za mjenjac koji je isto 170KM jer ga je neko ranije lijepio,a dodje ispod boce..nema traga vodi,nema na auspuhu nista..pa kontam da je guta pomalo i neprimjetno. Znam da je dihtung po ovim radnjama od 110-120KM i neznam gdje je najbolje uzimati te dijelove. Bocu sam uzeo u Tomicu jer je jeftinija nego kod recimo Skore (182KM) a u Motorexu je 119KM,mada nebih u Motorexu uzeo nista. Eh sad me interesuje moraju li se i sarafi mijenjati kad se mijenja dihtung,i sta jos ide uz to. Koliko to izadje i ko to najbolje radi u Sarajevu. Jednostavo volio bih to rijesiti prije ljeta da me ne zatekne negdje na putu prema moru ili sl. na +39 stepeni :) Znam za ove majstore ali koji je najbolji:

RAMO - Hotonj
SAMIR- Butmir
ALMIR I ELDIN-Pofalici
TARIK-Kiseljak
SEJO I NIDAL (SHS electronics)-Rakovica (jedini pored Muhe sa Vraca ima originalnu dijagnostiku koliko ja znam i moze kodirati dijelove)
BUZA ili BOZA nisam siguran-Visoko

Super Moderator
nek ti neko provjeri ovo sto sam ti ja rekao, probat cu naci sliku tog dijela sto je otisao uglavnom plasticni ''slauf'' dug cca 50-60cm i ''prikopcan'' je tamo na motor meni je to puklo i tuda gubio vodu
ako budes rastavljao i mijenjao bifone il kako se to vec zove i radio ventile, morat ces odvuci u BMW da ti ''ufaze'' motor jer ima neka 2 senzora i ne moze se ustimati bez original programa itd... uglavnom ide on i bez toga al ima recimo gubitak snage u rasponu 3000-4000 rpm

Član
nadam se da nisi naletio na na nekog krsha,ti motori do 2003gp. imaju fabricki zajeb sa klipovima,trose ulje ko mutavi,tek poslije 2003 godine je to donekle rijeseno sa novim klipovima i karikama...

Član
teretanas je napisao(la):
nadam se da nisi naletio na na nekog krsha,ti motori do 2003gp. imaju fabricki zajeb sa klipovima,trose ulje ko mutavi,tek poslije 2003 godine je to donekle rijeseno sa novim klipovima i karikama...

ovaj je kraj 2004...pa sad neznam,sve mu je ostalo ok. sad za sad ;)