auto na firmu kupovina

auto na firmu kupovina

Član
jel neko uzimao auto na firmu, ono da je kupi kao sredstvo u svrhe reprezentacije kako se to već zove....

interesuje me koje su procedure kasnije po pitanju pdv, registracije, prodaje...

znači obično auto ne dostavno

Administrator
Stari je uzeo na firmu, ali ne auto, već dostavno, ali ja predpostavljam da je to slično.

Npr. uvezli smo iz Njemačke i sve je plaćeno preko firme sa računa. Naravno tamo se tražilo da se kupi od neke firme jer samo tako možeš uvesti na firmu, a tako je i ovdje vjerovatno, tj. ti moraš kupiti auto od auto kuće, da bi mogao platiti pdv i da bi imao neko pokriće. PDV platiš u punom iznosu koliko košta, ali ti se on vremenom prelama mjesečno. Dakle ako uplatiš pdv-a lupam 3000 KM, svaki mjesec se sa tog iznosa skida određena suma koju bi ti trebao na kraju svakog mjeseca uplatiti, i faktički dobijaš auto po povoljnoj cijeni jer pdv ne računaš, jer ćeš ga kad tad "dobiti nazad". Što se tiče registracije, sve uplate također se vrše sa firminog računa i to je to. Tada možeš kupovati gorivo preko firme, gume, potrošni materijal i td :) Ali i plaćati veće kazne za prekršaje koje napraviš:D

Ako bi prodavao auto mislim da tome kome si prodao, bilo za keš ili opet nekoj firmi preko računa moraš ispostaviti validnu fakturu i novac položiti na račun firme :) jer je u suprotnom to pranje para :)

E sad je što se tiče dostavnih drugačije malo jer treba malo više papira, jer se koristi u određene namjene, pa razne dozvole, što kod putničkog auta ne treba :)