VW opoziva 2,6 milion vozila u svetu

VW opoziva 2,6 milion vozila u svetu

Član
1384613910_7.jpg

Da ne bude zabune, opozivi se dešavaju skoro svakodnevno u automobilskoj industriji, od mainstream do onih premium brendova ali niko tako dobro ne “zataškava” nepovoljne situacije kao što to radi VW Grupa. No, ovoga puta je čitav slučaj bio prevelik da bi ga tek tako mogli maskirati pričom.

Naime, nemački gigant i najveći evropski proizvođač automobila je najavio globalni opoziv od oko 2,6 miliona vozila, od čega trećina samo i Kini.

Preciznije, 800.000 Tiguana, od čega 147.000 samo u Nemačkoj, proizvedeni između 2008. i 2011. godine su opozvani usled neispravne instalacije zadnjeg osvetljenja, tradicionalna boljka svih VW vozila poslednjih bar 20 godina.

Dalje, tu je i 239.000 Amarok pickup modela, od čega 12.359 u Nemačkoj, opozvanih zbog mogućeg curenja goriva u motorskom prostoru na verzijama opremljene 2,0 TDI agregatima.

Nije zaobiđena ni DSG sedmostepena transmisija sa duplom spojnicom te su vlasnici vozila čitave VW Grupe opremljenih ovom transmisijom sa sintetičkim uljem u sebi pozvani na zamenu ulja. Tu spada oko 1,6 miliona vozila , većina u Kini (640.309) i jugoistočnoj Aziji. Dodatno, 207.778 Tiguana biće opozvano u Kini.

Naime, VW je otkrio da automobili opremljeni ovom transmisijom doživljavaju električne nepravilnosti u radu ukoliko koriste sintetičko ulje. Posebno su pogođeni predeli sa toplom i vlažnom klimom.

Dakle, dešava se svima i svi imaju određenih problema sa pojedinim komponentama. Jedino što neki (Japanci) ponizno priznaju grešku dok ostali (Amerikanci i Nemci) nastoje da se čitava situacija zataška prebacujući fokus na neke druge priče.
 
Top