Teretana

Teretana

Član
Nadjoh na netu, copy-paste je ali je dobro do bola:lol::lol:

Boraveci po teretanama primetio sam da svaki clan kolektiva ima svoj nacin vezbanja. Pored toga sam uocio da neki napreduju brze, a neki sporije... dok neki ne napreduju uopste. Naravno, poznato je da sve to stvar pojedinca, nacina rada i ostalih manje-vise komplikovanih stvari, ali svaki put je bilo lako uociti propuste u vezbanju kod onih koji ne napreduju ili napreduju vrlo slabo.

Nepoznavanje pravila ispravnog vezbanja dovodi (ako ne racunamo povrede) do slabog napretka. Sa druge strane, nekoristenje nekih osnovih tehnika u vezbanju dovodi do toga da se dizu manje tezine, da se radi manje ponavljanja, da se misici slabije definisu. Ovde cu pokusati da prenesem svoja iskustva svima onima koji zele i smatraju da mogu vise i bolje.

Neka iskustva su licna, a neka su iskristalisana uz duge razgovore sa drugim clanovima fitness zajednice. Pa da krenemo...

1. Stav prema vezbanju / pristupanje vezbanju
Prvo i osnovno... u teretanu morate uci namrsteni. Bez obzira kako lep dan bio napolju, bez obzira sto je netom pre treninga vasa devojka rekla "da" vi morate biti namrsteni. Nikako ne sme biti osmeh na licu. Razgovor sa bilo kime pre treninga nije dozvoljen, cak je i nepozeljan jer se trosi energija. Jedino sto je dozvoljeno je ostro/mrko namigivanje poznatim likovima. Moze se reci da ce i taj vas gest njima uliti dodatnu snagu za bar jos 2 x 2.5 kg.
Spravi se pristupa kao da je smrtni neprijatelj. To je druga bitna stavka. Tegovi se moraju odmeravati kao da ce svakog momenta poleteti prema vasoj glavi. Sa peskirom se takodje mora postupati energicno. Nikad se ne zna kad ce vas bednik izdati. Zato samo ostro. To ce dati najbolje rezultate. Izmedju vezbi ga morate uvijati kao da ga cedite, obmotavati ga oko ruke, natezati preko vrata. Brisanje znojnog cela deluje destimulativno... samo curice se znoje!

2. Odeca za vezbanje
Cinjenica je su adekvatno obuceni vezbaci mnogo snazniji od onih drugih. Poznato je da su sive i bele majice (bez rukava) najjace majice za trening. Bela bez rukava vam omogucava da dignete bar 2 x 5kg vise, dok sa sivom mozete pogurati cak i vise od 2 x 7.5kg (uz pravilnu upotrebu ostalih elemenata). Pod uslovom da je prosarana flekama od znoja. Medjutim ultimativna majica za exteme-trening je bordo/ljubicasta... isprana, sa razvucenom kragnom i dva broja veca. E ta je najjaca. Sa njom se moze dizati cak i vise od vlastite tezine uz istovremeno gledanja TV-a i ucenje 2 orijentalna jezika. Ukoliko imate debeli zlatni lanac, podrazumeva se da ga nosite tokom vezbanja. Sto crnje, markiranije i vece rukavice za fitnes imate to ce teg bolje lezati, manje ce biti rasipanje energije, opasnije cete izgledati. Strucnjaci sugerisu revolveras-pozu prilikom prilaska ogledalu.

3. Pravilno izvodjenje vezbi
Bez obzira koju vezbu radili kljucno je izvoditi je pravilno. Naravno svako ima svoju definiciju pravilnog izvodjenja vezbi. Za delotvorno vezbanje je vrlo bitno ne slusati savete trenera (jer je on ljubomoran sto ce te vi, koristeci svoju tehniku, vrlo brzo ga prestici). Pored toga, vrlo je bitno upotrebiti svoju logiku prilikom postavljanja tela u spravu za vezbanje. Noga koja se previja preko i ispod 3-4 sipke u nekakvim neverovatnim uglovima daje mnogo bolji oslonac nego noga koja pod 90 stepeni stoji na zemlji. Tezinu sa kojom radite prvenstveno odredjuje garderoba (pomenuta u pasusu 2.) ali i to koliko se opasno i prejako osecate taj dan. Ako zelite da svi strepe od vaseg bicepsa onda predlazem minimalnu tezinu od 90 - 120 kilograma. Po mogucnosti pokupite tegove i svim ostalim vezbacima, jer... vas biceps jednostavno ne moze da ceka. Nakon izvodjenja serije izuzetno je vazno da izgledate izmuceno, sa bolnom grimasom na licu. Vucite noge, drzite se za rame ili ledja... istezite se na svaku i najmanju izbocinu na zidu ili spravi. Zamolite nekoga iz teretane da vam istegne nesto... ruku, nogu... pokazite da ste prejaki i vasi misici ce jednostavno bujati.

Izvodjenje vezbe, kod najboljih vezbaca, se izvodi dobro cuvanom tajnom tehnikom pod nazivom "mul-jan-e". U prevodu sa staro-fitness jezika znaci "izvodi vezbu kako god mozes, a ofiraj da je to bas pravi nacin koji si procitao u nekom ruskom prirucniku". Sa obzirom da iz samog naziva tehnike proizilazi i nacin primene, nema potrebe da se ovde duze zadrzavamo. Ma... vi ionako znate sve...

Pravilno disanje je stvar koju svaki fitness-zaljubljenig savlada. Pre ili kasnije. Medjutim, posto ovde otkrivamo tajne vezbanja (i kako postici neverovatne rezultate) navescemo i osnovne tehnike:
a. Tehnika upotrebe sibilanata (podeljena po kategorijama)
- "SSSSSSSSSSSS" dok se dize teg - maksimalno primanje snage na misice
- "KSHHHHHHHHHH" podicicete 2 x 5kg vise nego sto realno mozete
- "TCCCCSSSSSS" dizete vec 2 x 10kg vise nego sto cete ikad moci
- "KSSSSSSSSCCCCCCCCAAAAAAAAAA" svi tegovi u teretani i blizoj okolini su na vasoj sipki, a vi ste jednostavno najjaci
b. Tehnika "Red Face" podrazumeva dizanje sto vecih tereta bez disanja. Tako vase lice dobija zdravu crvenu boju, oci postaju krupnije i nenadmasno zavodljive, a suze u njima vam daju poseban sarm... uz obavezan rast misica.
c. Tehnika poznata pod nazivom "Kontra na benc-klupi" - podrazumeva da je teg dva puta vasa tezina... a da disete kontra od onoga sto vam trener savetuje. Udisite dok podizete teg, izdisite dok ga spustate. Beneficije ove tehnike jos nisu poznate, ali neko ce ih vec otkriti.

3. Zdrav odnos prema svom telu
Kao sto je naucno dokazano da cvece brze i bolje raste uz muziku, tako i misici (a posebno biceps) raste dok ga zaljubljeno gledate. Bilo u ogledalu bilo ovako... direktno. Tu je vec jako bitno da ne budete namrsteni, nego da gledate u misic sa dozom strahopostovanja. Jer ipak... velika je to sila, za samo jednog coveka. Muzika u teretani? To je samo za curice...

4. Strucna pomoc u vezbanju
Vec smo rekli da je trener neprijatelj i kao takvog ga treba izbegavati. Umesto toga pozeljno je voditi nekog 3 puta mrsavijeg od sebe, koji ce se diviti svakom vasem podignutom kilogramu. I misicima naravno. Empirijski je dokazano da zadivljeni pogeledi povecavaju triceps za 10-14%.

Drugi segment strucne pomoci u vezbanju se zove "bilateralni ili trilateralni rad na spravi", a podrazumeva ultimativni nacin rada sa kojim se najvise raste i razvija. Dakle, vezbac na spravu stavlja 7-8 puta svoju tezinu, sprava puca, kicma puca, sipka se krivi... medjutim tu su dva verna pratioca koji jednakim naporima pokusavaju da zadrze pomenuti teg da ne prepolovi vezbaca i uleti u podrum zajedno sa spravom. I svi vezbaju. Svako drugu grupu misica. Naravno lovorike najjaceg i najsilovnijeg ubira onaj koji je lezao na spravi kao na giljotini.

5. Aerobni trening (uvod u trening)
Steper, bicikl i traka su smrtni neprijatelji svakog iole ozbiljnijeg vezbaca. To su sprave za curice, zgoljavce i one koji stalno nesto pametuju. Pravi fitness-freak-ovi se zagrejavaju... ma sta se zagrejavaju... oni su rodjeni zagrejani. Dovoljno je samo malo okrenuti zglob sake, malo mahnuti rukama u krug, otresti rukama i nogama... voila, telo je spremno za napore o kojima mi ostali vezbaci mozemo samo da sanjamo. Medjutim i tu postoji tajna. Naime, nismo ni svesni kako aerobno na organizam deluje gledanje svojih bicepsa u ogledalu. Poziranje u stavu "bilder-zdral-invalid-3.- kategorije" takodje deluje zagrejavajuce. Ukoliko vezbate u mesovitom terminu, iskoristite taj uvod u trening da se uvalite nekoj zajapurenoj curici na steperu ili biciklu. Pokusavajte da od nje izvucete strucnu ocenu vase definicije. Necete se preterano zagrejati fizicki ovom vezbom, ali i ego je deo tela... i njega treba bildati.

Sretno vezbanje!
 
Član
Poziranje u stavu "bilder-zdral-invalid-3.- kategorije":lol::lol:


nisam se ovako ismijao mjesec dana:lol:
imas +
 
Član
Hahahahahaha da znas da ima mnogo istine, sto rece Edo bilder-zdral-invalid najjaca poza...ili ,,da se vide rezultati,, uvucite stomak i gledajte se u ogledalu :lol::lol::lol:
 
Član
evo i od mene nesto :lol:

6e9ce073689a017600597a3c83f437a8.jpg


Oprema „spakovana“, pun energije, krenuo prema teretani. Pri ulazu u teretanu vidiš da je „krcato“.

Slijedi ritual – pozdravljanje sa svima, citiram s gramatičkim greškama: „ Ooo, ĐE SI, ŠTA IMA, KAKO SI, JESI SE NABILDO, INAČE, ŠTA TI DANAS RADIŠ“.. i tako redom :icon_biggrin:
______________________________________________________________________________

Tipovi u teretani (hajde čitaj dalje, nije dosadno):

*Imaš GRMALJA , ogroman, vidiš mu glavu i sve ostalo je mišić. On je teška kategorija i svi mu se dive kako je jak. Diže auto na benchu koliko je jak – snagaa. Njega rijetko ko zaj*aje..

*NABRIJANI KLINAC, iz njega „šiklja“ testosteron. Opali mu čvoku i sutra ces biti u crnoj hronici. Međutim, on je nabrijan, psuje, pokušava glumiti ludog frajera ali ne ide mu nekako.. Stavlja kilaže s kojima teškaši rade. Ispadaju mu oci i jaje samo što nije ispalo iz pupka koliko se napreže – ko trudnica. To su inače momci s najvecim kompleksima :razz:

*„Nisam majke mi ništa uzimao“ tip xD

Ovaj lik koristi nuklearnu hemiju za svoje tijelo. Na dan pojede energije da bi se s tim nahranila citava porodica u Africi za jedan mjesec i moglo proizvesti 10 dana struje za selo Vukovići. Ne odmara, samo radi.. željan dokazivanja, pokazivanja,, toliko se oznoji da smrdi na uranijum ili ponekad na radio-aktivni otpad. Njemu je mokraća zelena a kada djevojka postane majka tj. kad rodi djete – odma rodi bilder!! Potreban je carski rez, ma sultanski rez!!

*NEDEFINIŠN BOY – trenira citav zivot a nikako da napreduje… ma nek se i dalje trudi…

*Hadalj – ovu kategoriju prošli su skoro svi. Ne zna ništa, nekakav rahljav. Čitava teretana ga bodri a nekima nije jasno kako ne može dici određene kilaže. Osjeća se izgubljeno u teretani.. Dolazi kada je najmanje raje u teretani.. De ljudi, pomozite ovakvim, nemojte ih demoralisati :p

*Trener – on će ti pokazati kako se pravilno rade vježbe. Poslije toga će ponavljati isti tekst čitav život:

- Piletine i banane blabla

- možeš još jednom dići, ajde jara

- bench, kosi, biceps, triceps, vratilo i razboj

To je njihova konverzacija za čitav život!

*Zahebant – voli da podj*aje druge a nikako njega zezaju ili ce „napnuti“ mišiće i to je znak OPASNOSTi! Molim vas da zaj*ajete ovakve – zaslužuju to!

Postoje razni tipovi koje sada neću navesti.

Kada se svi tipovi teretanaša sastanu – to je bomba testosterona koja samo sto nije eksplodirala. Glavna prica u tom trenutku je mišić. zatim mišić, kako svi guze, kako je on pogledao jednog lika i ovaj nije smio ništa, zatim opet mišić; zatim- kako ću na moru dobro izgledati; ishrana; kafići, auta ….
 
Top