SPAŠAVANJE ZAPLAVLJENOG AUTA

SPAŠAVANJE ZAPLAVLJENOG AUTA

Član
Najgore ce proci auta sa elektronikom tj.novija.Na takav auto niposto ne spajat pun akumulator niti klemat i pokusavat palit.Mozda ce i upaliti na prvu u sto cisto sumnjam ali u sljedecih 15ak dana dok sve sto je voda zalila oksidira sve ce da umre.Jos nisam vidio da motor pun vode upali osim u crtanom.
Elektronike nisu sve zaljevene i vodonepropusne.Na dosta modela ECU od motora je zaljeven ali i dosta nije.
Sve ostalo.Imobilajzeri,centrale brava,klimatronik itd je zbogom ako se u prvih 10ak dana sve nerastavi i neocisti.
Vadio sam auta iz mrtvih ali iz slane vode i znam proceduru i ovo gore sto neko napisa da treba 1 dan nedolazi u obzir.
Lanciu Thesis sam aktivno radio 22 dana nakon poplave u italiji.Nama je jedina sreca sto nije slana voda u pitanju.
 
Član
Evo primjer ilustracije radi.Jutros dovucen auto.3 dana vode i vlage i 2 dana na suhom.Sa donje strane elektronika zaljevena i nema stete dok je sa gornje skroz druga situacija i to za kratko vrijeme.Ova mi je prva pri ruci pa sam odmah nju i skinuo.
20140520_104519.jpg 20140520_104337.jpg 20140520_104344.jpg 20140520_104351.jpg 20140520_104419.jpg 20140520_104438.jpg
 
Član
jbt ja imao onog renoa cc, operem ga wapom i onda dva dana moram gledat stakla kako se sama dizu i spustaju, udje negdje vode, a nebi smio ni zamislit sta bi bilo da je u poplavi bio.

i to auto sto se temeljno ocisti nikad nece bit kao prije.
 
Član
Sto se da spasit da sto ne to se mora mjenjat.Potrebno je dosta strpljenja pri rastavljanju i sastavljanju svega i dosta dosta wd-a i kontakt spreja.Cetkica malih(kistova) i cetkica za zube.Ja sam cak znao koristiti i kiselinu sa cetkicom.Nakon toga letkon i krpi.
 
Član
Na takvom autu otprilike neki redoslijed sto mi pada na pamet.ž

1.Skinuti akumulator.
2.Skinuti sva crijeva od zraka i filter zraka i ispuhati.
3.Izvrnuti svjecice ili dizne i u 5 brzini izvrtiti motor na dizalici ili na guranje da izbaci vodu ako je ima u stublinama.Pozeljno bi bilo kompresorom dodatno ispuhati vodu.
4.Ispustiti ulje i zamijeniti zajedno sa filterima ulja,zraka i goriva.
5.Iako sumnjam da ima vode i u rezervaru pozeljno je ispustiti gorivo i ispuhati svu instalaciju zrakom.Sa sipanjem goriva nasuti barem litar ATF ulja za svaki slucaj.
6.Sve dzekove,prekidace,releje i elektronike pazljivo rastaviti i pregledati.Sto je mokro ispuhati i ocistiti cetkicom i kontakt sprejom.
7.Ostavit sve da prenoci i tek sutradan nastaviti.
8.Vratiti svjecice ili dizne.
9.Prije spajanja dzekova opet ih pregledati i spojiti.Ako ima potrebe opet ih ocistiti.
10.Prilikom spajanja akumulatora po mogucnosti izmjeriti koliku struju auto povuce kad se spoji.Ako vuce preko 5 ampera vadite osigurac po osigurac dok nepadne ispod 1 ampera.Na osiguracu na kojem padne ispod ampera ima problem.Tj na tom strujnom krugu negdje ima spoj i vuce struju.
11.Pomoli se bogu i zaverglaj.
Mislim da sve navedeno mozete i sami odraditi uz puno strpljenja i paznje.
Sve gore navedeno neukljucuje nikakve radove na unutrasnjosti auta,farovima,stopama itd.
Na novijim autima nakon ovoga gore navedenog slijede radovi na ventilacionim kutijama i kanalima,elektronikama unutrasnjosti,centralne brave,klime,airbaga,abs-a sto mislim da za vecinu vozaca ukljucuje posjetu nekom ko radi ovakve stvari.Na kraju svega slijedi generalno ciscenje auta.

Da dodam da zavisno od stanja manzetni na kinetickim i sponama 99% postoji mogucnosti pojave kuckanja,lupanja ii skripanja prilikom voznje pa cak i na aksijalnim lezajevima.
Na autima koja nemaju poklopac na mjenjacu kroz koji se vidi oznaka zamjca a bila su u mulju mora se skidati mjenjac.
Takodje ako je auto bilo u mulju treba skinuti poklopce zupcastog i isprati mulj.Misljenja sam da zupcasti svakako treba mijenjati nakon poplave.
Nadam se da nisam nista propustio a ako jesam(vjerovatno jesam)dodat cu dok mi padne na pamet.
Ili nek doda neko ko skonta sta bi jos trebalo uraditi.
 
Član
Malo će elektronike stradat od same vode, bez napona (ono što ostane u kondezatorima nebi trebalo napravit štetu)
Tako obavezno ECU,climatornic,instrument tablu,airbag ECU,ABS ECU, ESP ECU... ako želite spasit prije spajanja na akumlator počistit i osušit.
Ako negdje u instalacij ima vode neće se ta elektornika oštetit. Ali ako je voda/vlaga na samoj elektornici i ona dođe pod napon bye-bye
 
Član
Da li je iko od vas što ste pisali uspio upaliti auto koji je bio u vodi i to, recimo, preko krova? Ne odnosi se post na sve, prepoznaće se, odnosi se na ove "pametne". Ne lupetajte gluposti, neko će probati upaliti pa napraviti belaj, nije baš jednostavno, ali je jako prosto uz minimum mozga, finansijski može proći i uz minimalne troškove.

Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk 2
 
Član
Ja sam sa autom prošao kroz vodu koja je u jednom momentu bila preko haube i nije se ugasilo. Istina bilo je kinesko auto pa se ne računa.
 
Tri auta su mi nastradala sva tri preko krova voda, evo iskustva sva tri sam rastavio do instalacija skroz. U sva tri su ostali aku, koji su spali ispod 8 V tokom 2 dana boravka pod vodom. Akumulatore ospospobio tj prezivjeli su sva tri. Sad malo da auta pojasnim.

Feleicija radna 1.3 benz plin rastavljena do instalacije skroz oprana upalila bez problema s tim da je mjenjac se morao skinuti kap ulja nije ostala sve mulj preuzeo. Anlaser zaribao skroz, i auspuh je bio zacepljen totala. Ono standardno filteri ulja promjenjeno i auto se vozi.

Pug 307 sw sav je rastavljen sutra je na redu kod majstora da motor on sredi filtere, ulje i ostalo da se pregleda, elektronika je rijesena koliko se dalo rijesiti vidjet cemo ako upali imal gdje problema. Sto me najvise cudilo i prvo sto je doslo sebi je tabla bit ce i slike kako su auta izgledala :)

Zafira je rastavljena i ceka redu pa javim i njeno stanje kako je prosla. Elektronike nisam jos nista dirao
 
Član
Kako si prošao sa Zafirom javi pod obavezno, interesuje me zbog jedne Zafire koja je zaglavila u Tvom gradu.
 
Prepoznao da si upao u vodu i sa pretpostavkom da zbog pritiska nečeš moći otvoriti vrata spustio prozore da se putnici izvuku da se ne podave.
Znam :)

Ta tabla je sastrugana nema mulja po njoj to sam odma sklonio kontao ga u dijelove a taj dio je trazen radi jastuka :) da se spasi sta se moze. Trenutno je samo lim iznutra sve je zivo povadjeno ni instalacije nema. Ako upali onda ce se polako sloziti sve nazad. Sreca samo sto sam sebi radim ova rasklapanja ciscenja i elektroniku pa tako da nece ruke se morati platiti
 
Član
Dobar si, ali. Prijatelj u Maglaju ima Zafiru i koliko sam skontao nagutala se mulja. Zbog nekih obaveza moorat će sačkati sa čišćenjem pa me zato interesuje koje će probleme imati da mu mogu prenijeti na šta da pripazi.
 
Top