Spajanja daljskog na zmigavce?

Spajanja daljskog na zmigavce?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
RS TURBO je napisao(la):
ovaj kabl sto ide sa daljinskog nebi smio "on" paliti zmigavce (da on daje struju i da pali sijalice) jer on sluzi samo za signal, tacnije da samo dadne + za pobudu na releu ( da rele uklopi i propusti struju) jer ako on (daljinsko) bude palio zmigavce, velike su 4 sijalice potrosaci i cisto sumnjam da ce dugo izdrzati, a da ne izgori...

Da te razrahatim malo, sebi sam u Tipoa ugradio ovako (2 diode, direkt u zice od zmigavaca) prije dobre 4 godine, i dan danas fercera savrseno, dnevno se otkljuca/zakljuca barem 5-6 puta, a obicni onaj Scorpion alarm s pijace : )

Član
RS TURBO je napisao(la):
Ovo je najjednostavnije prikazano kopcanje, a i rele zmigavaca... Ja mislim da si skuzio sta mislim...
Samo da dodam da stavis na ovak kabl gdje je dioda jos osigurac od 5A ili 10A, sto sam zaboravio nacrtati :) ovaj kabl sto ide sa daljinskog nebi smio "on" paliti zmigavce (da on daje struju i da pali sijalice) jer on sluzi samo za signal, tacnije da samo dadne + za pobudu na releu ( da rele uklopi i propusti struju) jer ako on (daljinsko) bude palio zmigavce, velike su 4 sijalice potrosaci i cisto sumnjam da ce dugo izdrzati, a da ne izgori...

ne znam na kom autu ovo funkcionise ali ovo nece raditi ni na jednom meni poznatom autu.

ide ta zica dalje na sve a 4zmigavca tacno....ali preko rucice zmigavaca i prekidaca sva 4 zmigavaca....
npr kad je na rucici lijevo napon ode samo na lijeve,kad je desno onda ide na desne a kad uklopis prekidac za sva 4 onda razvede struju na sva 4 zmigavca.
shodno tome kad je rucica na neutralnom i prekidac za sva 4 iskljucen samim relejom nemozes upaliti niti jedan zmigavac....

sta je sa relejm sa samo 3 nogice,a takvih ima jako puno...

Član
Ja ne kazem da ne moze, ali 4 sijalice su veliki potrosaci, sve ti je do daljinskog koliku struju daje i koliko moze "trpiti"... I to ti je lako ispitati, uzmes unimer i stavis ga da mjeri Ampere i stavis na tu zicu od daljinskog i vidis kad otkljucas ili zakljucas, vidis koliko daje ampera i odmah ces znati dali moze ili ne... Ovo sam stavio radi toga jer je lako uraditii preko poubde i relea od zmigavaca, kad radis preko relea tu ne trpi nista, ni kablovi ni nista jer si samo dao sa daljinskog signal da uklopi rele koji vec ima svu potrebnu instalaciju...

ma lako izvadi predidac iz kontrolne table imas zice od tog prekidaca nadi desni ljevi zmigavac zice od tig zmigavaca uzmi dvije didode spoji most na njima to je to jednostavno al znam da tebi nije jer nemozes zamislit kako izgleda al malo mozganja kad izvadis prekidac i skonat ces
:D:D

Član
trizex je napisao(la):
RS TURBO je napisao(la):
ovaj kabl sto ide sa daljinskog nebi smio "on" paliti zmigavce (da on daje struju i da pali sijalice) jer on sluzi samo za signal, tacnije da samo dadne + za pobudu na releu ( da rele uklopi i propusti struju) jer ako on (daljinsko) bude palio zmigavce, velike su 4 sijalice potrosaci i cisto sumnjam da ce dugo izdrzati, a da ne izgori...

Da te razrahatim malo, sebi sam u Tipoa ugradio ovako (2 diode, direkt u zice od zmigavaca) prije dobre 4 godine, i dan danas fercera savrseno, dnevno se otkljuca/zakljuca barem 5-6 puta, a obicni onaj Scorpion alarm s pijace : )

da,tu metodu i ja koristim,zakacim se na zice koje idu sa rucice zmigavaca..... ;)

Član
-Suki- je napisao(la):
RS TURBO je napisao(la):
Ovo je najjednostavnije prikazano kopcanje, a i rele zmigavaca... Ja mislim da si skuzio sta mislim...
Samo da dodam da stavis na ovak kabl gdje je dioda jos osigurac od 5A ili 10A, sto sam zaboravio nacrtati :) ovaj kabl sto ide sa daljinskog nebi smio "on" paliti zmigavce (da on daje struju i da pali sijalice) jer on sluzi samo za signal, tacnije da samo dadne + za pobudu na releu ( da rele uklopi i propusti struju) jer ako on (daljinsko) bude palio zmigavce, velike su 4 sijalice potrosaci i cisto sumnjam da ce dugo izdrzati, a da ne izgori...

ne znam na kom autu ovo funkcionise ali ovo nece raditi ni na jednom meni poznatom autu.

ide ta zica dalje na sve a 4zmigavca tacno....ali preko rucice zmigavaca i prekidaca sva 4 zmigavaca....
npr kad je na rucici lijevo napon ode samo na lijeve,kad je desno onda ide na desne a kad uklopis prekidac za sva 4 onda razvede struju na sva 4 zmigavca.
shodno tome kad je rucica na neutralnom i prekidac za sva 4 iskljucen samim relejom nemozes upaliti niti jedan zmigavac....

OK ;)

Član
RS TURBO je napisao(la):
-Suki- je napisao(la):
RS TURBO je napisao(la):

OK ;)

zasto to tako kazes.....:icon_question:
pa ne.....evo ja sam voljan da nesto naucim.
molim te budi dobar i pokazi mi konkretno,nacrtaj mi na ovoj shemi kako spojiti tu jednu zicu koja ce upalti sva 4 zmigavca.....:icon_rolleyes:

moram u dvije slike ali skontaces na kom mjestu se te dvije sheme nastavljaju jedna na drugu ;)

dok ti to rijesis ja cu nacrtati shemu kako sa jednom zicom paliti sve zmigavce preko dodatnog releja i 2 diode tako da alektronika daljinskog ne trpi nikakvo opterecenje ;)

evo..jedan dodatni relej od 5km spasava elektroniku daljinskog od crkavanja...

Član
Po ovoj semi sto si postavio Suki ne vidim nacina da se aktiviraju sva 4 nikakvom elektricnom pobudom od strane jedne zice (hocu reci bez dodatnih releja, i slicnoga, dakle samo da jednu zicu [onu s alarma] spojimo negdje i da stvar fercera), jer koliko mogu skontati semu prekidac kada se aktivira fizicki napravi kontakt izmedju par zica (konkretno spoji izlaze koji su obiljezeni sa 4 , 6 i 2, tj. 12v s flashera, izlaz za lijevu, i izlaz za desnu stranu.

Da rezimiram , kad bi doveli taj plus s alarma na kontakt broj 4, imali bi napajanje na pravom mjestu, al' dzaba kad su lijeva i desna strana zmigavaca fizicki odvojeni prekidacem za sva 4, bez njega znaci aktiviranog nema sanse da radi : )

Član
e ljudi dzaba izmisljajte vrucu vodu,kakav prekidac i budalastine,samo komplikujete stvar,najnormalnije spojiti na zice od zmigavaca na rucicama ili na snopu instalacije koji ide na stopove, dvije diode,lijeva i desna strana,kao sto svako normalan radi.

vecina novih alarma ima vec ugradjen relej za zmigavce,tako da i nije potreban dodatni.

Član
code: KR je napisao(la):
e ljudi dzaba izmisljajte vrucu vodu,kakav prekidac i budalastine,samo komplikujete stvar,najnormalnije spojiti na zice od zmigavaca na rucicama ili na snopu instalacije koji ide na stopove, dvije diode,lijeva i desna strana,kao sto svako normalan radi.

vecina novih alarma ima vec ugradjen relej za zmigavce,tako da i nije potreban dodatni.

apsolvirali smo to, to je metoda koju i koristimo (bar vecina) nego sad filozofisemo dalje :D

Član
@trizex..... tako je,...nisam te kontrolisao po izlazima i pinovima koje si dao ali vidim da kontas foru.

@KR....da to znamo....

ipak....elektronika hoce crknuti od zmigavaca...imao sam takav slucaj....nije lose ugraditi jedan dodatni relej po shemi koju sam nacrtao,relej je 5km i imas vjecnu stvar...cak se moze dodati jos i svirena jedna da pisti kad se otkljucava/zakljucava sihrnonizovano sa zmigavcima....i opet nema brige za elektroniku.

Član
trizex je napisao(la):
dioda, par ampera, spomeni da ti treba da spojis zmigavce pa bi ti trebali pomoci, bilo koja prodavnica elektroopreme tipa dioda, releja, osiguraca itd. itd. , trebaju ti 2 takve diode, jednu stranu im spojis zajedno na tu zicu sto dolazi od alarma, a onda svaku diodu na po jednu stranu auta da dobijes na kraju funkciju sva 4 zmigavca :) voila : )

otprilike kolko ampera trebaju bit diode? i jel ovo sigurnije ili ono sto kaze RS TURBO... ono preko releja sa pobudom?

Član
pokusao sam ono sto je trizex rekao.. u radi :icon_smile:
veliko hvala trizexu..
i da... moze lock;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.