Član
Posjedujem Seat Ibizu 2004-ta godina, motor 1.2 12v ( 3 klipa) presao oko 120 000km, auto je uvezen iz njemacke, medjutim na putu iz njemacke osjetim da motor mijenja zvuk,te pogledam na mjeracu i vidim da nema kapi ulja...te na najblizoj benzinskoj uzmem neko najjeftinije ulje za dizele jer su ostala bila preskupa.....tako dodjem kuci i kupim 4 l ulja i naspem koliko je potrebno...te malo po malo kad pratim ulja sve vise i vise nestaje...s vremenom mi sve vise i vise trosi ulja, te se upalila ona lampica za motor...znaci auto popije 1 litar ulja na 1000km to je nenormalno sipam 5w30 ulje,te sam probao i gusce 10w40 te nista bolje nije ( barem da ublazim potrosnjuj) odem u servis novijih auta te nisu znali o cemu se radi te mi radnik kaze da ce nazvati dok on to pronadje na internetu sta kao moze biti,zove sledeci dan i kaze da je to noviji motor u kojeg se ne mijenjaju karike i kaze da su otisle karike i da je popravka 4 000km , tacnije mora se uzeti taj polu motor nov koji kosta toliko para....ja zacudjen ostao nisam lud da pristanem na to a auto platio 2000eur..e sad kontajuci kako on kaze da su motoru otisle karike,jer to nije moguce auto ima 47kw s obzirom da je 3 klipa on ima dosta dobru snagu ...uopste nisam osjetio da mu je manja snaga nego sto sam ga dovezao...vuce i starta brzo to sam gledao,karike kad odu zna se da auto izgubi kompresiju te da nema snage...pa opet nesto kontam da je tu samo moguce da su gumice ventila jer kad sam izgubio ulje vjerovatno sam tako i vozio ko zna koliko km te su sprzene gumice i ostale krute te nemaju svoju funkciju...neko mi i kaze da je dihtung glave al ne vjerujem opet bih i trosio vode i ne bih auto radilo normalno...te kome god mehanicaru da odem ne smije da otvori auto i da pogleda boji se,kao noviji model auta pa nece da pipa..a nasao sam drugi motor isti ovakav sa papirima covjek mi sa ugradnjom daje za 1500km..opet se tu bojim bacit cu i tu pare i dok to odradim treba mi jos para za atest i ostalo...cak kontam da pogledam te gumice ventila znao bih njih zamjenuti bez skidanja glave...jedini problem ne znam kako da ja znam da su otisle da dzaba ne vadim opruge ventila ako su ok..sta vi mislite ima li ko pametan savjet
) to mi je jedina sansa da probam...