Renault Symbol

Renault Symbol

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Putovanja.ba
Administrator
Renault_Thalia_7.jpg

Renault_Thalia_3.jpg

Renault_Thalia_6.jpg

Renault_Thalia_2.jpg

Renault_Thalia_8.jpg

Renault_Thalia_9.jpg
 
Putovanja.ba
Administrator
Renault je na Moskovskom auto-sajmu predstavio novi model iz svog programa pod nazivom Symbol, još jedan model u okviru Renaultovog plana do 2009. godine. Symbol spada u takozvani «tro-volumenski» segment a dizajniran je kako bi zadovoljio potrebe, prije svega, tržišta Rusije i Turske te ostatka Centralne i Istočne Europe. Razvoj Renault Symbola trajao je 26 mjeseci.

Novi Renaultov model krasi atraktivan stil i dizajn. Sa dužinom od 4.260 mm i visinom od 1.430 mm te međuosovinskim rasponom od 2.470 mm, proporcije automobila odlično su izbalansirane. Harmonična forma prednjih svjetala skladno se uklapa sa svjetlima za maglu te sa vanjskim ogledalima u boji karoserije. Gledano sa boka, meke i zaobljene dizajnerske linije daju Symbolu određenu dozu prestiža, upravo ono na što su u Renaultu i računali. Treći, odnosno lateralni prozori iz stražnjih vrata, pored toga što upotpunjuju bočni izgled automobila pružaju i odličnu bočnu preglednost. I stražnji dio novog Symbola ujedno je i robusan ali i elegantan, a kao opcija uz doplatu može se ugraditi i stražnje «krilo» postavljeno na poklopac prtljažnika. Za «pojačanje» dinamičnog izgleda Symbola, opciono se mogu dobiti i 15 inčni kotači izrađeni od lakih legura.

Putnički prostor izrađen je od kvalitetnih materijala a posebna pažnja poklonjena je udobnosti putnika. Komandna ploča vrlo je praktična, a uz «ubačene» detalje izrađene od kroma djeluje čak i vrlo elegantno i rafinirano. Prtljažni prostor kapaciteta je 506 litara, što će sigurno zadovoljiti potrebe za širokim spektrom upotrebljivosti vozila na pomenutim tržištima.

U ovisnosti od tržišta te od razine opremljenosti vozila, Renault Symbol isporučivat će se sa izborom od četiri benzinska i dva dizelska pogonska agregata te manualnom pet-stupanjskom ili proaktivnom automatskom transmisijom sa četiri stupnja prijenosa. Osnovu ponude čini 1.2 litarski 16V benzinski motor koji razvija 75 konjskih snaga pri 5.500 o/min uz 105 Nm okretnog momenta. Sljedeći motor u ponudi je 1.4 litarski benzinac koji razvija 75 konjskih snaga i maksimalni obrtni momenat od 114 Nm. Motor iste «kubikaže» ali sa oznakom 16V razvija 98 konjskih snaga pri6.000 o/min uz 127 Nm okretnog momenta, a poznat je po izuzetnoj kvaliteti i izdržljivosti. Najjači benzinski motor u ponudi je 1.6 litarski 16V koji nudi maksimalnih 105 konjskih snaga pri 6.000 o/min i pristojnih 148 Nm okretnog momenta dostupnog već od 3.750 o/min.

Kada su dizelski agregati u pitanju, u ponudi je odlični 1.5 litarski dCi Common rail motor druge generacije, i to u dvije izvedbe. U slabijoj izvedbo motor razvija 65 konjskih snaga uz 160 Nm okretnog momenta. Snažnija izvedba «na raspolaganju» ima 85 konjskih snaga te 200 Nm okretnog momenta dostupnog već od 1.750 o/min. Oba ova motora odlikuje izuzetno niska potrošnja goriva te niska emisija izduvnih gasova u potpunosti u skladu sa Euro4 normama.

Renault Symbol produkt je zajedničkog rada nekoliko međunarodnihRenaultovih razvojnih timova. Model je razvijen u Technocentru u Francuskoj, Turskoj i Rumuniji, a proizvodi se u Renaultovoj tvornici Oyak u Bursi u Turskoj. Na većini tržišta bi se ovaj praktični automobil, po najavama, trebao pojaviti u periodu između rujna/septembra i studenog/novembra ove godine, iako cijene još nisu poznate.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top