Relej broj 18 vw Golf 2

Relej broj 18 vw Golf 2

Član
Zanima me za šta služi relej broj 18 u golf 2 nalazi se ispod releja za grijače(broj 60) i ako neko ima shemu gdje se koji relej nalazi i za šta služi.AKo je bila ova tema ovu izbrišite a dajte mi link od iste.Unaprijed zahvala.

Naime problem je što mi se relej broj 18 kao i relej broj 21 koji se nalazi do njega sa lijeve strane griju, ne stvara mi nikakav problem kada ga isključim jer ne primječujem da se išta na autu promjeni ali me zanima od čega je relej broj 18 koji stoji ispod releja grijača i zašto se grije i je li to normalno?
 
evo ti link pa vidi na tom mjestu sta ti se nalazi ;)

http://www.dubscene.net/forum/topic/3548-mk2-golf-relays-bulbs/


mada je po pravilu relej 18 relej od smanjenja opterecenja a cega to nebih ti znao objasnit :icon_rolleyes:
 
Član
Relej broj 18 se nalazi na broju 8 na kutiji osigurača do tj ispod releja 60(relej grijača koji je na poziciji broj 2) do njega sa lijeve strane stoji relej broj 21 koji ima 3 izlaza iako mjesto broj 7 ima 4 rupe.Pa ako neko zna što se griju i šta pokreću?
 
po ovim dvima tablama sto imaju na jednoj stoji da tu treba biti relej od smanjenja opterecenja a na jednoj relej od brisaca tj da radi ono naizmjenicno probaj brisace to ti je najlakse osjeti se kad cvakne
 
Relej pod rednim brojem 18 sa kataloskim brojem: 191 937 503 ima ulogu da kod starta motora iskljuci potrosace koji su povezani preko ovog releja... kroz njega moze da protece max struja od 40A... grije se zato sto uvijek protice struja kroz njega osim kad je motor ugasen... relej ima 4 pin-a (izlaza) i oznacen je kao X-relay... engl. naziv: load reduction; smanjenje opterecenja kod starta motora ;)

Relej pod rednim brojem 21 sa kataloskim brojem: 191 953 227 je za zmigavce... on ima 3 pin-a (izlaza)...
 
Član
Hvala svima na odgovoru to za 18 relej si zaista lijepo napisao i to je tačno koliko ja vidi, ali to za relej 21 ja na autu imam 2 releja 21 jedan služi za žmigavce drugi za brisače, sad ne znam da li je to ispravno ili neki drugi broj treba iči za brisače jer mi sada ne radi zadnji brisač prednji rade normalno.
 
Dzejlan12 je napisao(la):
Hvala svima na odgovoru to za 18 relej si zaista lijepo napisao i to je tačno koliko ja vidi, ali to za relej 21 ja na autu imam 2 releja 21 jedan služi za žmigavce drugi za brisače, sad ne znam da li je to ispravno ili neki drugi broj treba iči za brisače jer mi sada ne radi zadnji brisač prednji rade normalno.

vremenski relej brisaca ima katalosku oznaku: 357 955 531 ili 431 955 531
relej zmigavaca ima katalosku oznaku: 191 953 227

Provjeri kataloske brojeve, oni su bitni a ne oni brojevi sa vrhu releja... to sto ti ne radi zadnji brisac, provjeri da li dolazi napon na motor, ako nema napona provjeri rucicu brisaca ;)
 
Član
Hvala vam svima riješio sam problem sa stop svijetlima i ostalim stvarima oko stuje iako mislim da je nešta pod opterečenjem, tkao da ću morati kod električara.
 
Drug, pricao sam ti u pp, da nema sta biti pod opterecenjem ako ti nisi na postojecu instalaciju dodavao jos neke potrosace.. ako ti neki osigurac crkava onda ti je nesto u kratkom spoju, to se da lako ispitati pomocu unimjera...

sta je bio problem sa stop svjetlima, jel negdje prekid bio kao sto sam i mislio :icon_question:
 
Znaci, kad kupis taj unimjer ispitujes instalaciju od osiguraca koji ti crkava.. evo uzecu npr. crkava ti osigurac od sirene... ispitujes instalaciju tj. kablove od sirene da nisu negdje u kratkom spoju... stavis jedan izlaz unimjera na "+" a drugi izlaz unimjera na "-" i ako ti pokaze da otpor ide ka nuli onda su kablovi u kratkom spoju u suprotnom instalacija je OK... tako ispitujes instalaciju za bilo koji potrosac u autu... podesi na unimjeru mjerno podrucje "Ohm" i laganini... ako bude trebala pomoc, slobodno pitaj ;)
 
Top