Problem oko rpm kazaljke - pitanje za elektičare

Problem oko rpm kazaljke - pitanje za elektičare

Član
Da li neko ima ideju šta bi mogao biti problem, jer kod mene xenon u trenutku paljenja obara kazaljku od obrtaja. U pitanju je dvojka (novi tip) - obrtaje skida sa bobine. Odmah da kažem da nije do bobine (mijenjana), nije do sata (mijenjan i opet obara), nije ni do xenona (kopčanje itd. sve po propisu). Elektro instalacija u veoma dobrom stanju (mada uvijek može da se desi da postoji neka glupost za koju ne znam - ipak je to star auto). Ovo se dešava recimo u 6 od 10 slučajeva i nikada kad je auto preko dana na jakom suncu (kad je sve vrelo i unutra i pod haubom). Ja više nemam električara za otić`, sve sam izredao!

[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ERAJJBRD-1w[/video]

slab aku ili punjenje :icon_rolleyes::icon_rolleyes:

nisam nikada vidio da ovoliko obori kazaljku, malo jesam, ali ovoliko :icon_eek::icon_eek:

cujes li da li ti i obrtaje smanji skroz ili samo kazaljku sata ovako obori????

Član
Obrtaji motora su OK, samo kazaljka pada. Nakon ovoga, rpm više ne mjeri kako treba. :icon_cry: ili ti pobudali skroz. Nekad skače kazaljka pri dodavanju gasa, nekad neće preko 1500 rpm. Uglavnom, ništa dok ne ugasim auto, pa ponovu startam motor (naravno, držim duga upaljena, da ne gubim kontakt na svjetlima) i posle je sve ok, ali nervira brate... :icon_mad:.

Da dodam, punjenje je ko lampa (14,2 V) - nov regler - nije to 1000%!!!
Za bateriju nisam baš siguran, jer sam probavao paliti svjetla pri većim obrtajima (veći gas-bolje punjenje, da nadomjestim ako je slab aku) ali opet pada kazaljka.

jbg, probaj zamjeniti relej za svjetla, i provjeri masu dobro, kako na svjetlima tako i na tabli, sa xenonima u 95% slucajeva je problem oko mase.....
Jesi li probavao sa obicnim sijalicama, desava li se isto ili je s njima ok???

Član
Nikada sa običnim sijalicama nisam imao ovaj problem. Masa xenona je više nego dobra (lično sam radio - ko sebi :lol:).
Masa auta (na motoru i kod akua) - lično sve popeglano i odrađeno kako treba, kontakti pritegnuti, očišćeni, dobar kabal mase, ma sve.
Nema drug, električari padaju u nesvjest, al rješenja nema. Ljudi zaradili penziju u TAS-u radeći ove poslove, al niko nema pojma šta je! :lol:
Vidjeću taj relej za svjetla dole na centrali, mada imam čak i dva ugrađena releja od po 16 A (posle prekidača) a prije farova, još od prije, dok su bile sijalice od 100W. Naravno, nije padala kazaljka.

wkd

Član
Igor_ je napisao(la):
Nikada sa običnim sijalicama nisam imao ovaj problem. Masa xenona je više nego dobra (lično sam radio - ko sebi :lol:).
Masa auta (na motoru i kod akua) - lično sve popeglano i odrađeno kako treba, kontakti pritegnuti, očišćeni, dobar kabal mase, ma sve.
Nema drug, električari padaju u nesvjest, al rješenja nema. Ljudi zaradili penziju u TAS-u radeći ove poslove, al niko nema pojma šta je! :lol:
Vidjeću taj relej za svjetla dole na centrali, mada imam čak i dva ugrađena releja od po 16 A (posle prekidača) a prije farova, još od prije, dok su bile sijalice od 100W. Naravno, nije padala kazaljka.

pa dobro nije bas da je TAS imao xenone na raspolaganju :icon_biggrin: :icon_exclaim: