Pomoc oko ugradnje alarma

Pomoc oko ugradnje alarma

Član
Kupio sam alarm (onaj jeftini, kinesko-turski :) ) i zelim da ga ugradim u PUG 206. posto vec imam daljinsko zakljucavanje, alarm necu spajati na centralno, znaci povezat cu samo senzore da zaplase ove sitne klosare u slucaju eventualnog obijanja. E sad mi treba pomoc. Zanima me gdje je najbolje da postavim shock senzor, i kako da povezem zmigavce ( cuo sam da mi trebaju diode).

Ocekujem pomoc od trizex-a, posto sam skontao da se on time bavi, ali i od drugih forumasa :icon_smile:
hvala!!

Član
Shock senzor bilo gdje na sasiju zasarafi, poslije stimaj koliko hoces da bude osjetljiv.....ako nema duple izlaze za zmigavce trebace ti 2 diode da ne bi "vracao" struju, tj kad izbacis poslije u voznji lijevi zmigavac da se pale sva 4.......potrebne zice za zmigavce propratis prob lampom kod prekidaca za sva 4, kod rucke za zmigavce, ili cak pod nogama vozaca/suvozaca u buntu zica koji vodi prema stop svjetlima.....

et ja svoje obavio :D

Član
e hvala, znao sam koga treba prozivati:icon_smile:ide plus za ovo.
imam dva izlaza za zmigavce, znaci neme potrebe da spajam na prekidac za sva 4 zmigavca.

Član
evo godinu dana kasnije jos uvjek nisam ugradio alarm. naime, imam problem. htio sam prije ugradnje da to spojim na stolu da vidim kako sta. i tako spojim spojim napajanje na alarmu, sirenu, i shock senzor. pritisnem zakljucavanje, ledica pocmne blinkati i sve je ok. mrdnem senzor, alarm se aktivira. pritisnem ono 'otkljucavanje', alarm se deaktivira. medjutim tu nastaje problem. nakon 10 sec. alarm se sam ponovo ukljuci (kao da sam pritisnuo 'zakljucavanje'). Interesuje me da li je neko imao iskustva sa ovim, i sta da radim. da li je mozda problem nastaje zato sto nisam spojio zice koje idu na senzore otvorenih vrata?

znaci, svaka pomoc dobro dosla.

Član
Vidi je li ima neki poklopac na modulu, otvori imaš unutra nešto kao switch, to je vjerovatno auto rearm, da ga automatski upali, ako je baš poslije 10s. Ima logike...

Član
Deyo je napisao(la):
Vidi je li ima neki poklopac na modulu, otvori imaš unutra nešto kao switch, to je vjerovatno auto rearm, da ga automatski upali, ako je baš poslije 10s. Ima logike...

hvala, vidjet cu pa javim rezultat ;)
upravo sam provjerio. posebnog otvora na modulu nema, pa sam otvorio modul medjutim nevidim nikakav switch. evo slike pa ako primjetis taj switch, javi :)

Uploaded with ImageShack.us

Član
To to alarm odradi automatski re-arming, jer nije registrovao da su otvorena vrata poslije deaktivacije. Probaj opet sve pospajati, s'tim da nakon deaktivacije uzmes zicu koja ide na senzor otvorenih vrata i dodirnes "masu" sa njom i nece ti se reaktivirati. Takodje to mozes isprogramirati da ti se ne desava ni u kom slucaju, koristeci odredjenu kombinaciju tipki, a to ti treba biti opisano u uputstvu od alarma.

Član
Predpostavljao sam da bi moglo biti to zbog vrata, posto jos nisam spojio senzore otvorenih vrata. Jedna zica ide na + a druga na masu. Mikroprekidac je u samoj bravi, pa ako ti nije tesko mozes li mi objasniti kako da onim ispitivacem nadjem koja je zica + a koja -?
Unaprijed hvala.

koliko ja znam na senzor vrata ide jedna zica, i spaja se na masu vrata obicno, ili na + ako je u pitanju pozitivni triger.....

Član
-adnan- je napisao(la):
Predpostavljao sam da bi moglo biti to zbog vrata, posto jos nisam spojio senzore otvorenih vrata. Jedna zica ide na + a druga na masu. Mikroprekidac je u samoj bravi, pa ako ti nije tesko mozes li mi objasniti kako da onim ispitivacem nadjem koja je zica + a koja -?
Unaprijed hvala.

Evo kolega iznad je bio brzi ... :)

U zavisnosti od auta na prekidacu je ili "+" ili "masa". Zato na alarmu imas te dvije zice, pa iskoristis onu koja ti treba, drugu sijeces. Ne sjecam se sad napamet da li je kod Pug-a "+" ili "-", ali to lako ispitas.
Zakacis prob-lampu na masu i pipnes zicu koja ide sa prekidaca kad otvoris vrata. Ako lampa svijetli, znaci "+" je, ili obratno, ako zakacis lampu na "+", pa pipnes zicu i lampa svijetli, "masa" je, tj. "-"

Član
-adnan- je napisao(la):
shvatio. ja sam mislio posto su dvoja vrata, jedna ide na + druga na -.
hvala vam obojici.

Ma jok. Samo jedna zica se koristi. I to bi trebalo biti dovoljno da spojis samo na vozaceva vrata. (bar je u 99% auta tako) Ako ti ne bude palio alarm kad, npr., otvoris suvozaceva vrata, onda bi trebao na svaka vrata da dovedes zicu i spojis je na prekidac, ali lakse ti je onda pokupiti signal za zice na samoj sijalici koja se pali kad se vrata otvore (princip ispitivanja da li "+" ili "-" pali sijalicu ti je isti kao i za prekidac)

I da, nema na cemu ... ;)

Član
zen_3dom je napisao(la):
nema na cemu i srecno u spajanju ;)

a spoji i otkljucavanje, vjeruj zna dosta znaciti narocito po kisi :cool:

imam fabricko daljinsko otkljucavanje. e sad nemogu da skontam na semi gdje da spojim da mi radi i zakljucavanje preko alarma. razmisljao sam da kupim jedan motoric i da ga posvezem na alarm, da ne diram ovo fabricko daljinsko.