Peugeot 307 1.4 HDI Katalizator

Peugeot 307 1.4 HDI Katalizator

Član
Pozz ljudi,
Odnedavno sam postao vlasnik i Pug-a 307 2003.g. 1.4 HDI.
Prije par dana auto je pocelo gubiti snagu tj. jedva se vuce dok u leru dize obrtaje bez problema prilikom pritiskanja papucice gasa. Malo sam istrazivao po netu da vidim da li je to uobicajen problem i nasao sam da se dosta ljudi zalilo na istu stvar i da im je vecini pomoglno odstranjivanje ili mijenjanje Katalizatora (CAT removal). Mene interesuje koliki je problem to uraditi, na koji se nacin to radi i koga mi preporucujete?

Unaprijed hvala
 
Član
Ma kakav problem, odsječe se brusilicom i zavari komad cijevi istog prečnika i auto prodiše :) a ti lijepo uzmeš i prodaš KAT i uzmeš pare :D em auto bolje ide em budeš u plusu, kud ćeš bolje :D
 
Član
Meni to vise lici na problem sa protokomjerom. Inace, koliko to vama u Sarajevu naplacuju dijagnostiku pa tako nerado posjecujete majstore i pokusavate sami napravite, obicno to na kraju bude skuplje.
 
Član
Iskreno da ti kazem nije problem sa dijagnostikom. Isao sam kod maistora "Servis 206" i rekao mi je da je moguc problem sa protokomjerom i da se treba on prvo zamijeniti. Medjutim auto mi ne prijavljuje nikakvu gresku niti mi se pale ikakve lampice, roveci po internetu sam naso dosta primjera gdje mijenjanje protokomjera uopste nije pomoglo te da je Katalizator veoma cest krivac sa ovim motorima. Nesto mi se ne daju pare na protokomjer pa da se ispostavi da nije uopste do njega. Nisam ni mislio ovo raditi sam :D
 
Član
2003 godište, još ako je iz uvoza, male su sanse da mu je začepljen katalizator. uostalom izvadi ga , to ti je trošak od 20 Km.

Što se tiče tog protokomjera ne mora on izbacit grešku ako ne valja, moze bit da radi al daje pogresne informacije o kolicini usisanog zraka
 
Član
Nesto nisam upoznat bas puno sa 1.4 motorima, al meni to ne lici na katalizator. Sto se protokomjera tice, mozes ga provjeriti.. jednostavno odspoji dzek sa njega i vidi da li ce onda normalno da ide.
Btw, preporucujem Peugeot forum http://www.peugeotclubbih.com/, sigurno ce neko znati odg na tvoj problem.

I da dodam.. postoji mogucnost da ce ti auto vjerovatno biti malo bucnije skidanjem katalizatora. Tako su barem meni svi rekli kada sam skidao FAP na svom 2.0, rekli da kazalizator ostavim. E sad, ne znam kakav je izduv na 1.4 ali trebao bi se prvo raspitati prije nego sto se odlucis za skidanje.
 
Poslednja izmena:
druze i ja sam imao isti problem/doduse kod mene je samo sdi nemam turbine/ sve sam majstore obisao pomislio sam da se je stanje popravilo ali nije to to jos uvijek , jeste se malo popravilo kako sam promjenio senzor temperature i kako sam iskopčo taj kabal sto ide na/sa EGR ventila auto bolje ide...ali nije to to jos uvijek,, nezznam da li je egr ventil sad blokiran posto sam mu iskopčo taj kabal ili ga moram blokirati mehanički tj sa pločicom.. moze biti do njega.... ili mozda naslucujem da bi moglo biti da motor nije dobor uzupčen..
 
Top