Peugeot 206 pumpa sekundarnog zraka i elektronika

Peugeot 206 pumpa sekundarnog zraka i elektronika

Član
Pozdrav,

Evo nakon skoro 3 godine od kako imam auto, svaki put kad palim auto, a motor je skroz hladan čuo bi se zvuk sa lijeve strane auta, kao iz mjenjača da nešto melje. Vozio sam do nekoliko majstora i niko nije znao šta je, pa nikad nisam mogao ni ustanoviti kvar. E, nakon 3 godine, zvuk je stao i upalila mi se lampica za dijagnostiku motora. Odvezem svom majstoru koji je sada uz pomoć dijagnostike uspio da pronađe kvar. U pitanju je pumpa za sekundarni zrak, koja se aktivira samo kada je hladan motor i radi oko 30-ak sekundi. Služi valjda da grije motor kad je hladan. E sad, tu sam pumpu zamjenio, ali ona opet neće da radi, jer nema impulsa koji treba da je aktivira. Na dijagnostici je ova greška:

P0414 - Relej pumpe za sekundarni zrak. Kratki spoj.

Majstor tvrdi da je provjerio relej i da radi, ali ko zna da li je to tačno. Uglavnom, on ne zna gdje je sada problem.

E sad, da li neko zna nekog dobrog auto električara u Sarajevu koji bi mogao otkloniti ovaj kvar? Ili ako neko ima neki prijedlog šta bi moglo biti pored releja?

U pitanju je Peugeot 206, 2001 godina, 1.4 benzin, 55KW.

Unaprijed hvala.

Pozdrav.

Početnik
jebo ga ti sta ce ti elektricar,uzmi novi relej sa tom oznakom sam ga promjenis i vidis dal je do njega.mozda taj majstor hoce da ti uzme pare za neki drugi popravak a ustvari je do releja samo bilo..prvo to probaj pa onda idi dalje

Član
Jebiga, nisam stručan za to. Nisam tačno ni siguran gdje je taj relej. Pa valjda bi mi rekao, neka još auta kod mene da tražim kvar. Nego me čovjek zvao i rekao da vozim auto, i nije ništa ni naplatio jer nije otklonio kvar.

Član
Moja preeporuka ti je da odvezes auto u Servis 206, na Stupu (vidim da si iz I.Sarajeva,tako da ti to nije daleko). Oni imaju dijagnostiku pa nek vide sta je.
P.S. Vidim da ti je i na sarajevo-x forumu neko predlozio Servis 206.

Član
Ma bio sam kod njega, kaže ne može mi zakazati tačan termin jer mu dolazi svako kako hoće. To mi malo smješno. Ali vidiću ako baš ne bude neka alternativa.

Član
tako je kod njega...
ja sam isao od majstora do majstora da pitam sta znaci tupo kuckanje na niskim obrtajima, prestelovao sam ventile, sve izmenjao i na kraju mi je on utvrdio jednostavnu gresku u nosacu alternatora koji bezazleno kucanje prenosi na karoseriju. Kako god, preporucio bih ti da odes ispred radionice i odvojis dva sata kako bi ti pogledao auto, stvarno se isplati.

Član
ok, vidicu da odem ponovo. Ajd da ne otvaram novu temu, ali pojavio mi se novi problem. Mislim da mi majstor kod kojeg sam bio mozda nesto zeznuo kad je mjenjao ovu pumpu. Pri vecim obrtajima pocinje mi se prilicno tresti mjenjač. Sto sam u vecoj brzini to je jos vise, dakle u petoj je najprimjetnije i to pri nizim obrtajima. U leru je sve ok. Oticu ja do njega, ali ima li neko ideju u cemu bi mogao biti problem?

EDIT: Pukla mi opruga u kinetičkom zglobu. Košta 2 KM i usluge zamjene 20 KM.

Član
Ja najbolje prodjem kad u taj servis dodjem rano ujutro, i po potrebi ostavim auto da poprave kvar. Guzva jeste, sta ces kad dosta nas vozi te 'bezgresne' francuze :)

Član
Šta ćeš, neko i to mora voziti. Ovo je meni prvi problem u 3 godine, od kako sam ga kupio. A ni ovo bar ne izgleda kao ozbiljan kvar, ali ko će znati. A i malo su škakljivi ovi kvarovi sa elektronikom. Može biti neka glupost, a on me odere u servisu za popravak. Najbolje bi bilo da je čovjek prisutan kod ovakvih tipova kvara.

Član
Neznam, ja sam imao do sada pozitivna iskustva sa momcima iz Servisa 206. Nisu nikad 'izmisljali' kvarove. Dijagnosticiraju kvar, ja ostavim auto i preuzmem popravljeno. Doduse, moji svi kvarovi su bili mehanicke prirode. Evo ti broj pa zovni i vidi kad imaju slobodnog vremena da ti pogledaju auto, da ne dolazis bezveze
061 132 305

Član
Evo napokon sredih ovaj problem. Neke mi druge stvari izletile pa ovo tek došlo na red. Ovaj Mladen u 206 servisu je stvarno stručnjak. Popravio mi je za 15 maraka isti dan kada sam mu dovezao, ali mi neće da kaže šta je bio problem, čuva valjda čovjek svoje znanje. A mene živo interesuje šta je moglo biti. Pumpa je radila kada se pokrene preko dijagnostike, a kada je auto trebalo da je upali, nije htjela. On nikakve djelove nije mjenjao. Mora da je bila neka sitnica čim je ovako bilo jeftino. Ako neku ima ideju neka napiše.

Član
mara- je napisao(la):
Evo napokon sredih ovaj problem. Neke mi druge stvari izletile pa ovo tek došlo na red. Ovaj Mladen u 206 servisu je stvarno stručnjak. Popravio mi je za 15 maraka isti dan kada sam mu dovezao, ali mi neće da kaže šta je bio problem, čuva valjda čovjek svoje znanje. A mene živo interesuje šta je moglo biti. Pumpa je radila kada se pokrene preko dijagnostike, a kada je auto trebalo da je upali, nije htjela. On nikakve djelove nije mjenjao. Mora da je bila neka sitnica čim je ovako bilo jeftino. Ako neku ima ideju neka napiše.

rekao sam ti . ja do sada imam maximalno pozitivno iskustvo s njima. svaki put kad sam se pravio pametan i trazio rijesenje na drugoj strani, platio sam duplo. eto nadam se da ih necu ureci:icon_smile:

Član
Imao isti problem prije mjesec dana cak sam i objavio...zamjenio pumpu opet ne radi...odvezem covjeku zamjeni osigurac i sve u savrsenom redu...Nisam ranije vidio temu ali bih ti odmah rekao u cemu je kvaka...
P.S majstor ti nije htio reci da ti je za osigurac uzeo 15 KM:cool: bilo ga stid...

Član
PyToN je napisao(la):
Imao isti problem prije mjesec dana cak sam i objavio...zamjenio pumpu opet ne radi...odvezem covjeku zamjeni osigurac i sve u savrsenom redu...Nisam ranije vidio temu ali bih ti odmah rekao u cemu je kvaka...
P.S majstor ti nije htio reci da ti je za osigurac uzeo 15 KM:cool: bilo ga stid...

Sve osigurace je provjerio prethodni majstor koji je zamjenio pumpu. I ja sam ih provjerio, i svi su bili ispravni, ne samo one ispod volana, nego i pod haubom. Kako objasnjavas da je pumpa htjela da se upali kada joj da signal preko kompjutera. Da je osigurac, ne bi valjda radila ni preko kompjutera/dijagnostike.