Kvar na automatskom mjenaču Mercedes a170 2002. god.

Kvar na automatskom mjenaču Mercedes a170 2002. god.

Pozdrav,

Interesuje me da li neko popravlja, prodaje ili bilo šta što mi može pomoći oko kvara na automatskom mjenaču kod Mercedesa A170 2002. godina. Često mi se desilo da mi auto uđe u "F" mode, i dok ga ne ugasim i upalim (reset) ne izlazi iz njega. Kad ga resetujem onda ide normalno, ovako je sao u "F" modu išao u jedoj brzini u kojoj se i desi to. (Ugl. se dešavalo da kad krenem naglo na semaforu, npr. kad ne skontam da je zeleno i onda odreagujem, on uđe u taj mod.) To mi se dešavalo oko 2 godine, i prije par dana mi je u sred raskrsnice samo zablokirao. Auto je moglo samo u R kad se ubaci da ide, u D nije išao dok nisam do kraja pritisnuo gas i onda je jedva se pomjerao skroz do mehaničara dok sam ga dovezao.

Sada kažu da neće uopšte naprijed da ide, i kažu da trebam tražiti novi mjenjač. Pa ako neko prodaje ili zna nekoga ko ima da pordaje u BiH mjenjač automatski za mog Mercedesa volio bih da mi se javi (broj. mjenjača 722.701). I elektronika i onaj drugi dio mi treba kako je majstor rekao.

Pored toga, ako neko misli da mu može trebati ovaj moj automobil takođe bih ga i prodao ovako pokvarenog. Znači sve ili mjenjač ili da ga prodam.

Pa ako imate nešto za mene javite ovdje ili e-mail: nemanjakrecelj@gmail.com ili broj telefona 065 875 908. (Banja Luka)

Hvala
 
prijatelju natovari to na slepu i zaputi se do Tešnja tu ima majstor koji popravlja automatske mjenjace
evo ti i kontakt br pa popricaj s njim majstor je za 10 ;)
Adnan 061/594-887
 
Član
Drugar kod tih auta je problem manuelni mjenjac a ne automatski. Nemoj kupovati, bolje idi kod majstora moze biti da je ulje totalno izgubilo viskozitet, mercedes tada nece da salta jer ga elektronika baci u "safe"
 
Reče mi majstor da je ipak otišao neki dio na mjenjaču između prve i druge brzine. Ne znam šta je tačno. Možete li vi pretpostaviti šta je to? I koliko košta tako nešto, pošto mi još ništa nije rekao. Valjda će mi auto biti gotovo sledeće sedmice.
Ako zna neko koliko bi tak onešto koštalo da mi kaže, da me ne zezne. Jer sam se baš iznervirao, auto mi je na servisu evo treća sedmica....
 
sve brojeve imas i savjete okreni broj sto sam ti dao nazovi pitaj necu valjda ja ili neko drugi za tebe zvat vidimo koliko si azuran da saznas nesto a taj majstor sto ti popravlja nagadja sta ti je otislo ako ne otjeras do pravog majstora za mjenjace nece ti se ni popravit jeftino mjenjat ces budalestine koje nemaju veze i davat pare ako ti je toliko tesko da nazoves lika i da pitas ispricas svoju situaciju onda ja nezznam nega te taj tvoj serviser oguli pa ces onda kasnije razmisljat malo drugcije jer svaka se skola placa
pozz
 
Član
Istog sam misljenja kao i Ernad, nece niko za tebe zvati, a vjeruj da 99% mehanicara se ne mogu baviti automatskim mjenjacima, jer automatski mjenjac je nesto sto treba godinama uciti...
 
Član
Otisao ti je vjerovatno 99% tzv. WANDLER/BUBANJ odnosno KONVERTOR. Mada postoji mogucnost samo da ti fali ulja,promjeni ulje (samo originalno,oko 25-30KM litar,tebi treba oko 7 nisam siguran) i filter. Ako nebude dobro,onda je Wandler,on se moze naci polovan za 500-700KM. (Jer on kad ode ili kad nema ulja,auto moze samo u rikverc,i kasni sa startom,kasno salta i sl) Pazi da ti neko neuzme pare bezveze,najlakse je reci otisla ti ova ona brzina,kocnice,saltploca...i naberu ti na 2000KM..
 
Član
A prave majstore za te stvari znam samo dvojcu jer vise ih i nema,a znaju ih svi. Jedan iz Sarajeva,Zimić. I drugi iz Posusja neznam tacno mislim da se zove Žera..Ostali su samo njihovi bivsi ucenici koji na kraju opet te mjenjace odnesu njima a naplate vise..
 
Dino u cijeloj BIH imaju samo 3 majstora za automatike
Srebrenik
Tešanj
Sarajevo

ostali samo mjenjaju dijelove dok ovi istinski popravljaju sastavljaju ako nesto nema ni za kupit oni naprave ;)
 
jaranu je na e39 automatika napravio serviser iz Gruda ....nego ,zanimljivo je da je pokretac teme vozio skoro dvije godine auto a mjenjac ga zezao ,a on nista nije poduzeo da popravi ,mozda je samo ulje trebalo promjeiti ,ali jok ,u nas se ceka da skroz rikne i onda se kuka kako automatski su mjenjaci skupi ...
 
Član
99% "vozaca" ne bi uzeli automatika jer se navodno kvare i nisu izdrzljivi, a nemaju pojma da je automatski mjenjac 5 puta jaci od manuelnog, a to sto zahtjeva vise para za odrzavanje, redovne filtera ulja, to je druga stvar...a da ne pricam o viskozitetu ulja koje mora biti u automatskom mjenjacu za svaki tip auta....svako bi reko ma daj ba kakav viskozitet....krkni ATF-a isto je to....Svi neki majstori, i kad auto ne ide, i kad ne valjaju dizne, i kad fali ulja u servu, i kad puši plavo, crno....samo krkni ATF-a, popravice se auto za 9 KM (litar ATF-a)
 
Top