kupovina auta

kupovina auta

druže da ti ja kažem nesšto iz ličnog iskustva...najbolje je kad bi mogo nabavit novo auto, s njim nećeš imat problema (ako i bude, rješava ih garancija i servis)...
nema polovnog auta koje se ne kvari, i nema nekih problema...nema tu ni VW-a ni Audija...ja sam manje problema s francuzima imo, nego sa švabama...od švaba su mi se Opeli najmanje kvarili...jedini problem koji imaju je onaj 1.7 dti, što je imo problema s elektronikom bosch pumpe, zbog hladnog lema, pa se znao sam ugasit...ostalo sve ok...
tako isto s francuzima...par C5-ica, bez problema gurale, bez ijedne greške...
sve je znači kako ćeš naletit...ljudi često pljuju po Fiatu (većinom ovih zadrti VW-ovci, al nebitno sad), a ja sam imo par Fiata (od Punta, Brava, Maree do Stila sad) i ni s jednim nije bilo nekih većih problema...pogotovo JTD motori, koji prevaljuju kolko hoćeš...
sam kažeš da se u 99,9% slučajeva ne mijenja taj filter čestica u VW-u, a prijatelju mi baš neki dan taj filter usra dan...ugasi se Golf, odšlepo ga do ovlaštenog, da bi mu rekli, da mu zamjena košta 4000...i naravno, postojala je opcija da ga skroz skinu, na šta je i pristo...al zato sad je iza auta konstantno oblak dima (duplo veći nego iza dvica 1.6 d)...

ovim ti samo pokušavam reć, da je sve do toga kako naletiš na auto...nema više marke i kvaliteta...sve je do toga u kakvom je stanju auto...

Član
cuj najbolje novo auto, a trazi nesto za 10-tak milja... najjeftnije novo sto se ima uzeti je ona fabia, te onaj aigo, dacia, za 15-tak, goli ko pistolji...

ganjaj sta ti se svidja, pa trazi najbolje ocuvano/ispravno to auto ;)

Hahaha damije otici do tog' majstora sto je rek'o da su HDI problematicni haha...

Evo francuza oko kuce k'o u prici.. Salu na stranu..

Imam kod kuce vec tri godine Peugeota sa 2.2 HDI motorom... Sto se FAP filtera tice, ciscenje i dosipanje aditiva ti je u ovlastenom servisu 120 KM, tako da se to ne moras sikirati, a dugo ce ti potrajati, kod nas je vec tri godine i nismo dirali FAP filter, vec kad sam bio na servisu covjek dosao da ocisti, znaci ciscenje i dosipanje aditiva u filter i ruke sve 120 KM da napomenem to je ovlasteni servis kojim je cijena svega puta dva nego kod obicnog majstora....

Problemi sa turbinom neko gore spomenu, naravno onaj koji nikad nije vozio to auto, kamoli mao, evo kod nas je 2002, presao oko 140 000 (naravn originalnih kilometara, no to nije bitno), isli neki dan provjerav'o stari, rekli na servisu, moze ona jos dugo.... U ostalom turbina je potrosni materijal, koliko ce trajati zavisi do vozaca, ko ne zna voziti unistit ce, ko cuva imat' ce dugo....

U principu auta su stvarno zahvalna, ulje i filtere redovno, mi naprimjer na svakom autu kupujemo ulje od 15 000 km, a mijenjamo svakih 5000 i filter ulja mijenjamo, kvalitetno gorivo...

Mana 206 po meni je ovjes, ako ti ode naprijed selen ili kugla, moras komplet lafet mijenjati, koji zamjenski (nov ne originalni) ti je oko 120-150 KM zavisno gdje kupujes, na ovlastenom servisu jos skuplji...

Moj izbor bi ako vec ides na Peugeota za te pare mozes naci redizajn 406-ice, koja je lijepa, ovjes se moze pojedinacno mijenjati kugle, krajnice itd... Ili ako vec hoces nesto malo manje onda 307...

U principu otac je stvarno sa pezolom zadovoljan, u mene je Citroen, isto tako nema nekih problema... Najveci je problem od koga kupujes auto, ako nisi pregledao detaljno auto i zaletio se, pa naletio na smece, onda nema te marke koja te nece pokopati...

Obavezno u ovlasteni servis tokom kupovine platis 50 maraka, i mirna glava, ljudi naopako auto izvrate, svaki saraf i znas na cemu si...

Član
almir_gr je napisao(la):
Hahaha damije otici do tog' majstora sto je rek'o da su HDI problematicni haha...

Imam kod kuce vec tri godine Peugeota sa 2.2 HDI motorom... Sto se FAP filtera tice, ciscenje i dosipanje aditiva ti je u ovlastenom servisu 120 KM, tako da se to ne moras sikirati, a dugo ce ti potrajati, kod nas je vec tri godine i nismo dirali FAP filter, vec kad sam bio na servisu covjek dosao da ocisti, znaci ciscenje i dosipanje aditiva u filter i ruke sve 120 KM da napomenem to je ovlasteni servis kojim je cijena svega puta dva nego kod obicnog majstora....

Problemi sa turbinom neko gore spomenu, naravno onaj koji nikad nije vozio to auto, kamoli mao, evo kod nas je 2002, presao oko 140 000 (naravn originalnih kilometara, no to nije bitno), isli neki dan provjerav'o stari, rekli na servisu, moze ona jos dugo.... U ostalom turbina je potrosni materijal, koliko ce trajati zavisi do vozaca, ko ne zna voziti unistit ce, ko cuva imat' ce dugo....

U principu auta su stvarno zahvalna, ulje i filtere redovno, mi naprimjer na svakom autu kupujemo ulje od 15 000 km, a mijenjamo svakih 5000 i filter ulja mijenjamo, kvalitetno gorivo...

Mana 206 po meni je ovjes, ako ti ode naprijed selen ili kugla, moras komplet lafet mijenjati, koji zamjenski (nov ne originalni) ti je oko 120-150 KM zavisno gdje kupujes, na ovlastenom servisu jos skuplji...

Moj izbor bi ako vec ides na Peugeota za te pare mozes naci redizajn 406-ice, koja je lijepa, ovjes se moze pojedinacno mijenjati kugle, krajnice itd... Ili ako vec hoces nesto malo manje onda 307...

U principu otac je stvarno sa pezolom zadovoljan, u mene je Citroen, isto tako nema nekih problema... Najveci je problem od koga kupujes auto, ako nisi pregledao detaljno auto i zaletio se, pa naletio na smece, onda nema te marke koja te nece pokopati...

Obavezno u ovlasteni servis tokom kupovine platis 50 maraka, i mirna glava, ljudi naopako auto izvrate, svaki saraf i znas na cemu si...

Turbine su im losije nego u ostalih auta ;)
Jer u jednog mog kolege koji je majstor uvijek dolaze mjesecno po 3-4 pezoa radi turbina :icon_rolleyes:
ALi dolazi i fordova,opela ali nije toliko koliko pezoa ;)
Pa sada jel do voznje neznam,naravno ako se salta na velikim obrtajima prije ce riknuti ;)

Druze nista protiv tebe, al' puno je onih koji dodju i pametuju meni licno u prici o autu koje ja imam u garazi, i dodje neko pljuje po tom autu koje nikad nije provozao, kamoli imao...

almir_gr je napisao(la):

hvala na lijepom postu....