Kako smanjiti potrosnju

Kako smanjiti potrosnju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Brojni su uzroci povećane potrošnje goriva, ali malom pažnjom mnogi se mogu eliminirati...

Cijene goriva posljednjih su godina nepovratno porasle i sve se više počinje razmišljati o metodama za smanjenje potrošnje.

Klima-uređaj, krovna kutija za prtljag ili nosač bicikla, kao i pretovaren prtljažnik uveliko povećavaju žeđ automobila.

Štedljivi motori

Međutim, proizvođači automobila i prateće industrije godinama se bore sa smanjenjem potrošnje, pa razvijaju ultraštedljive dizelske motore, visokokvalitetna ulja koja maksimalno olakšavaju rad motora, kao i aerodinamične karoserije, koje drastično smanjuju koeficijent otpora zraka.

Ipak, moderna vozila su sve veća i teža, stoga dodatna opterećenja prtljagom mogu dovesti do značajnih povećanja potrošnje, naročito prilikom putovanja na more.

Vožnja s otvorenim prozorima, osim što nije zdrava, negativno se odražava na aerodinamiku, a time i na potrošnju.

Česte vožnje na kratkim relacijama dovode do znatnog nakupljanja čađe na ventilima pa motor radi tromije i zahtijeva jače pritiskanje gasa. Zbog toga, nije naodmet povremeno otići na autoput i "propuhati" motor.

Iako neznatno, na ukupnu potrošnju utječu i električni potrošači u vozilu, kao što su svjetla ili klima-uređaj.

Kraći prazan hod

Također, brojni vozači žive u zabludi da češće ubacivanje u prazan hod smanjuje potrošnju. Upravo suprotno, kočenje motorom umjesto kočnicama i što kraće kretanje u praznom hodu znatno smanjuje potrošnju.

Na kraju, potrošnja umnogome ovisi i o individualnom stilu vožnje. Glavna preporuka za uštedu je lagana vožnja sa što manje naglih ubrzanja i kočenja.

Autor: S. Pa.(Dnevni avaz)

Član
Noga na gasu sve regulise

tu mozes na dizelu i do 1,5 lit/100 km ustediti, to ti kazem iz iskustva, nije moja procjena nego prema putnom kompjuteru

ima jos faktora ali to uzmi u obzir tek kad nogu dovedes u red

Član
Jebe me se za potrosnju, skoda trosi oko 11 litara gradske i bas me zaboli cuna za to...da mi je do potrosnje vozio bi biciklo... ;)

Član
tvrdoglavi je napisao(la):
Česte vožnje na kratkim relacijama dovode do znatnog nakupljanja čađe na ventilima pa motor radi tromije i zahtijeva jače pritiskanje gasa. Zbog toga, nije naodmet povremeno otići na autoput i "propuhati" motor.

za ovo i netreba autoput...koji put mu prve dvije ili tri brzine uteras u crveno i problem rijesen:)
posle opet ide kao podmazan;)

a i ja se za sad ne brinem za potrosnju...PUG mi u gradu popije oko 6-7 litara (dizela naravno :) ) uz umjereno pritiskanje i ganjanje i ponekad uz klimu :D

Član
trosi mi od 10 do 17 i zalibo me kita da hocu gledat na potrosnju vozio bi kakva dizelcica ali trenutno me to nezanima :) trosi onolko kolko nalijem hahaha

Član
tibor987 je napisao(la):
Jebe me se za potrosnju, skoda trosi oko 11 litara gradske i bas me zaboli cuna za to...da mi je do potrosnje vozio bi biciklo... ;)

11 litara i nije nesto al sta da je duplo il troduplo toliko pitao bi te onda

Član
0g1 je napisao(la):
tibor987 je napisao(la):

pa i jiest puno,mislim da je u tibora 68KS;)
ne stedi je nimalo:D

Početnik
nije bas da me zaboli, al dok mogu sipam, kad ne budem mogao kupicu bajk kako neko vec rece...sve u svemu, trosi nenormalno...od 16 - 18...pri max divljanju i propaljivanju blokada zna i po 20 pojest:)

Član
naucila sam na 16l, 20l, povremeno i vise. sa GT-Rom cu nastaviti tu litrazu.. cisto mi neobicno sa astrom vise od 300km jednim tankom da predjem.

Član
edoze je napisao(la):
0g1 je napisao(la):
tibor987 je napisao(la):

pa i jiest puno,mislim da je u tibora 68KS;)
ne stedi je nimalo:D

Nema se sta tu stedit, da imam 150 konja po gradu bi lezerniej isao, a sa ovim fenom od motora uvijek do pred crveno :D

0g1 je napisao(la):
tibor987 je napisao(la):

Pa niko nije lud da ima platu 600 marki pa da voza bmw-a 7cu V12 :D

Ako vec triput vise mogu tocit, onda po logici bi trebao imati i triput vecu platu, ili cak i vise inace en bi mogao kupiti kakvu mrcinu od auta ;)

Član
kod mene dzip 11-12 gradske,otvorene ni nema skoro,rijetko idem gdje s njim
jucer isao u sarajevo s maminim polom,ja,mati i sestra,za 170km potrosio oko 17-18litara goriva
eba te,82-go godiste,uspio navuci preko 140,nisam smio vise:lol::lol:
4-speed transmission:icon_biggrin:
ma sad bar gorivo nije skupo,malo benzin skace,al nije strasno

Član
nebi puno o ovom srao al danas se nemoze gledati na koliko potrosi kilometara nego koliko na sat

edoze je napisao(la):
kod mene dzip 11-12 gradske,otvorene ni nema skoro,rijetko idem gdje s njim
jucer isao u sarajevo s maminim polom,ja,mati i sestra,za 170km potrosio oko 17-18litara goriva
eba te,82-go godiste,uspio navuci preko 140,nisam smio vise:lol::lol:
4-speed transmission:icon_biggrin:
ma sad bar gorivo nije skupo,malo benzin skace,al nije strasno

meni je to puno edo za jednog pola :icon_question:
koji je motor?
jbt moj golf na 160km nije uzeo vise od 13l
u jednom pravcu 70-110km/h a kad sam se vracao 100-140km/h cijelo vrijeme :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.