Iskustva - Opel Zafira A

Iskustva - Opel Zafira A

Planiram u skorije vrijeme da uzimam drugo auto , pa je odluka pala na Opel Zafiru A. trazim one od 2001 do 2003 god.proizvodnje. zna li iko koje su joj najvece mane , sta se inace kvari , na sta treba obracati paznju ???
Iskljucivo trazim sa benzinskim motorom, najvise bi volio naci onog 1.8 16V mislim da imaju 92 kw/125 konja . kakvi su inace ovi opelovi motori ,imaju li kakvih problema? plin necu ugradjivati. zafiru cu ici traziti u Njemackoj.
preporucite koji bi bio idealan motor za nju, samo da nije dizel.

zna li iko ista bar o ovim motorima , kakvi su inace, imaju li kakvih problema , sta im se najcesce kvari? hajde nek se bar neko javi da baci kakav bilo savjet :icon_smile:

Član
To su odlična auta,pogotovo ona koja ima 7 sjedišta. unutra je prostor jako pametno iskoristen,mozes auto koristit u sve svrhe, vrlo lahko se prilagodjava potrebama vozača, ima veliku prednost u odnosu na šarana i druga auta koja imaju 7 sjedišta,kod zafire dodatna dva sjedista se uvuku ispod zadnje klupe,dok kod gore spomenutih ta dodatna dva sjedista vadis i nosis u garažu..
sto se tice kvarova ja sa nijednom nisam imao probleme,bili su to najcešće 2.0DTI 74 KW i 1.6 16V 74KW.. benzinac trosi vise 2-3 litra u odnosu na dizela ;)

jedina mana koju sam primijetio to je naslonjač za ruku,lahko se odvali a kad se odvali mora se sjediste otvarat :icon_biggrin:

eto toliko od mene,i vjeruj da se nećeš pokajat ako uzmeš zafiru auto za čistu desetku kad je u pitanju naša država i nasi uslovi ;)

hvala Dzeniii puno na odgovoru. ma ja sam i predpostavio da je dobra za nasih puteva, predpostavljam da ima velikih slicnosti sa astrom G sto se tice selena i krajnica,koji su inace kod astre odlicni. a valjda ce i taj motor 1.8 biti dobar.

Član
nema na cemu ,tu smo da pomazemo jedni drugima ,ako sta jos zatreba vezano za auta slobodno se javi na PP ... :)

nema na cemu ,tu smo da pomazemo jedni drugima ,ako sta jos zatreba vezano za auta slobodno se javi na PP ... :)

Član
Druže kod mene je taj motor... samo je astra u pitanju... sve ti je isto i kod zafire...

Uzeo sam je na 97 hiljada, odmah uradio veliki servis... prešao sam evo 60 hiljada, hvala Bogu nijednog jedinog kvara nisam imao.

Dosta solidno ide, ulja na 10k potroši kod mene 0.20 - 0.30l. Potrošnja ako te interesuje može biti 6.5 a može i 11... sve zavisi koliko to je noga teška :D

Ako ti klima ne radila kojim slučajem u te neke koju kupovao, provjeri hladnjak klime, to je mana... nov ti je 170 km... i td... uglavnom sitnice.

Ako te još šta interesuje pitaj ;)

pozz.

e super , hvala Vam jos jednom, polako skupljam informacije reko da se ne zalijecem bez veze, bolje na vrijeme pitati nego se poslije udarat u glavu. samo da ovu svoju Astru popravim, pa cemo da vidimo,ako se bude nastavila kvariti morat cu se rastajati sa njom :icon_cry: i uzimati Zafirana :icon_smile: toliko mi je zao astre,bas je dobro auto i bilo bi steta sad ju prodati, koliko sam samo para ulozio u nju : skoro uradio veliki i mali servis, pa mjenjao sve disc plocice , pa nove gume, pa reparacija letve volana , pa sva nova crijeva od kocnica i reparacija kocionih klijesta , pa novi hladnjak ulja i podloske dizni , pa spremio za zimu (kompletna podna i zastita blatobrana plastobitom i kobitom) i sad jos taj senzor radilice sto je otisao i sta jos sto se nemogu sjetiti. morat cu dobro razmisliti prije nego sto donesem odluku :icon_rolleyes: