Pa et vidite ovako, ja se nebih mogao navici na zvuk benzinca, ne volim kad mi auto bruji kao da sam ga stisnuo a ja samo normalno vozim, to mi uzasno ide na zivce posebno pri duzim putovanjima, ovako samo kao da je na struju, koliko gasa toliko se brzo krecem.Pazite, dizel ima ruzan zvuk samo ujutro kad ga prvi put upalite, kasnije jako ljepo zvuci, bar JTD...
U globalu dosta sam uvijek vozio brze dizele nego benzince, jednostavno zacas postignes optimalnu brzinu, ne saltam brzine ko ludjak, nemam potrebe za navlacenjem u obrtaje a ni blizu ne mislim na potrosnju, prosjecna brzina po gradu mi je uvijek bila brza sa dizelom nego sa benzincom... pazite, iste snage!!!
Tako sam nedavno isao u par dana 2 puta iz Sa za Bg. prvi put sa fabiom 1.2HTP 65KS, ljep auto, ide solidno za tu snagu, poprilicno tih ali samo pri niskim i srednjim obrtajima... potrosnja na otvorenom 6,5-7L ali uz brdo nula, preticati se nesmijem ni usuditi, gledam gdje god mogu da ne izgubim ubrzanje jer ga valja povratiti...
Drugi put idem alfom 147JTD 116, potrosnja 5L preticem gdje hocu i kako hocu, medju ubrzanja se ne mogu porediti, ne mislim na potrosnju uopste, nema navlacenja u obrtaje pa tako ni pretjeranog zvuka... prosjecna brzina brza za 15Km/h, na auto putu bez opterecenja idem 120 dok sa fabiom idem 110 poprilicno mi bruji i povecava potrosnju...
Eto ljudi, kako ali kako pored svega ovoga uzeti benzin... znaci samo u jednoj varijanti, auto za izlazak preko vikenda, nesto pravo bjesno, meni u srcu i dalje Bravo HGT2.0 20V sa rednim petocilindrasem, koji kad rikne zaboravis na sve i na ppotrosnju i na gume i na trosenje dijelova... ali to je samo za vikend, za normalan zivot, prosjecnog Sarajlije, Bosanca, Hercegovca, koji od auta ocekuje i da se moze ponekad poteci od semafora do semafora i da nemisli hoce li mu nestati goriva dok je na -5 negdje sa nekom sekom u blizini orgazma, i da ode na more a da mu auto ne posrce 2 dana boravka, turbo dizel je jednostavno idealna mjera...