Corsa 1.2 - prevelika potrosnja

Corsa 1.2 - prevelika potrosnja

Član
Eh dakle, tek kupih Corsu A 1.2 oznake E12GV s 33kW. Auto ujutru pali bez ikakvih problema, ne trza, ne trokira, prima gas i vuce vrlo dobro za 33 kW. Ali problem je sljedeci - ogromna potrosnja. Na internetu nadjem informacije o potrosnji:

OTVORENA: do 6,5 L
GRAD: 8 L
KONBINOVANA: 7 L

A meni Corsa uzima oko 12,5 L !!!

Kako sam dosao do ovog podatka? Prije 4 dana mi nestalo goriva i naspem tocno 7,5 L , ponistim sat i evo stala Corsa sa 63 kilometra :D

Uzmimo u obzir vise faktora: Zima je, vozim vrlo kratke relacije, max 5 km na posao i s posla, dakle motor se ne stigne ni ugrijat, a radi pod saugom. Isao danas na tehnicki i tu je auto u mjestu radilo max 15 minuta. Vozio malo po gradu, malo na otvorenom putu i to je sve za ovih 4 dana! I jos nesto, imam jedan kvar na karburatoru - membrana ili kako se vec zove, malo je poderana i kada auto radi u mjestu, ponekad rasipa koju kap benzina, cim dodam jaci gas, kapljice su jos intenzivnije, dakle rasipa mi gorivo. Promijenio sam membranu, medjutim, ni ova nije dobra, rasipa manje, ali opet kaplje. Eh sad kontam, nije valjda da "kap po kap" benzina moze da popne potrosnju na 12,5 L? :lol:

Inace, svi vi koji ste imali Corsu 1.2, sjecate li se vase potrosnje? :icon_smile:

Član
Kap po kap i kisa sprema se... Dobro ako cemo gledat realno na vecem gasu vise kapa, al to ne moze da iskapa preko 4l, sto je u tvome slucaju slucaj :D (koja recenica) ...Nista cudno, mali motori-veliki potrosaci, kod mene je kadet 1.6i trosio i vise od 12l gradske voznje... Sto ti je ciniti, pomirit se sa potrosnjom, ili promjeniti membranu (staviti onu koja ne pusta) i nadati se smanjenju potrosnje... Otvorene vozdnje nebih trebala ici preko 8-9l, a grad je cudno, jos plus saug...

Član
Meni korsa A (doduse dizel) trosila 4 na otvorenom 5.5 po gradu....To je prevelika potrosnja jesi li menjao filtere skoro?

Član
Imao sam i ja Corsu A turbo dizel, trosila oko 5-5.5 L max, a vrlo solidno cupala. Nisam mijenjao filtere, a i kada bi promijenio, mozda bih dobio nesto vrlo vrlo sitno na potrosnji... Nista, moram trazit citavu membranu...

jel to 3cilindra? slab je to motor za nju jos ako je stisces to je ubi...plus zima plus eto ta membrana...kod mene je 1.2 54konja corsa A i na otvorenom autoput potrosi 6 al ne spustam ispod 120 sto je opterecenje za takav motor...130 000km presla...u gradu zna uzet 8, 9 a i 12...ako su kratke relacije i prve tri brzine deres uvijek ganjanje...sve to ima svoje...a da motor ne valja nije istina, jer kad idem na otvorenom magistralnim putevima i ne prelazim 100km/h potrosi oko 5l....

Član
tito_i_partija je napisao(la):
jel to 3cilindra? slab je to motor za nju jos ako je stisces to je ubi...plus zima plus eto ta membrana...kod mene je 1.2 54konja corsa A i na otvorenom autoput potrosi 6 al ne spustam ispod 120 sto je opterecenje za takav motor...130 000km presla...u gradu zna uzet 8, 9 a i 12...ako su kratke relacije i prve tri brzine deres uvijek ganjanje...sve to ima svoje...a da motor ne valja nije istina, jer kad idem na otvorenom magistralnim putevima i ne prelazim 100km/h potrosi oko 5l....

Ma kakva 3, s 4 cilindra je. I kod mene je Corsa A, a ni tvoj motor nije nista jaci, nekih 9-10 konja. Fizicki isti motor, samo sto je kod tebe drugaciji karburator i jos par sitnica. Naveo sam ja tu vise faktora, ali evo, sutra se bacam u potragu za citavom membranom, pa cemo je testirati i na otvorenom. :icon_smile:

Član
A jbg drug jes puno al de ,i meni kadet 1.7D po gradu uzme i 10l jos dizel ti se bar na benzin vozas

ljudi grad je prica za sebe...mom starom nov citroen xsara sa 1.6HDI po gradu trosi 9l...a stari je profesionalni vozac 30godina da se razumijemo...nije da ruzno vozi il nesto...namoze bit manja potrosnja kad je prosjecna brzina 17km/h...na otvorenom trosi 4,5-5,5 zavisi kako se vozi...na autoputu kad se pritisne 6-6,5-7...a kad ga abs deres svaki dizel ce potrosit vise nego benzin slicne snage kad ga max cepis...ko god mi kaze da po tuzli potrosi duplo manje tj. 4,5 litra sa octaviom 2.0tdi (400kubika i 50KS vise) e jeiga onda...

Član
tito_i_partija je napisao(la):
ljudi grad je prica za sebe...mom starom nov citroen xsara sa 1.6HDI po gradu trosi 9l...a stari je profesionalni vozac 30godina da se razumijemo...nije da ruzno vozi il nesto...namoze bit manja potrosnja kad je prosjecna brzina 17km/h...na otvorenom trosi 4,5-5,5 zavisi kako se vozi...na autoputu kad se pritisne 6-6,5-7...a kad ga abs deres svaki dizel ce potrosit vise nego benzin slicne snage kad ga max cepis...ko god mi kaze da po tuzli potrosi duplo manje tj. 4,5 litra sa octaviom 2.0tdi (400kubika i 50KS vise) e jeiga onda...
Potpis;) A posebno je bitno koji grad je u pitanju , meni po Cacku trosi 12-13l (grad od 100 000ljudi), a po Beogradu(2 000 000) mi trosi 15-18 zavisno kako kad moze i vise kad zaglavim sat vremena u guzvi...