BMW 318i vs BMW 320i e46

BMW 318i vs BMW 320i e46

BMW E46

  • 2.2 (170KS) - AUTOMATIK - SESTAK

    Votes: 21 95,5%
  • 2.0 (145KS) - MANUELNI - 4CILINDRICNI

    Votes: 1 4,5%

  • Total voters
    22
Član
Pozdrav,

Imam teško dvoumljenje prilikom kupovine auta, pa bih htio da to podjelim sa Vama.
Odlučio sam se za bmw e46 LPG.

Trenutno u opciji imam 2 auta.

Prvi: BMW 318i (2.0) 145ks, manuelni mjenjač, 2002 god facelift, 4-cilindrični.
Drugi: BMW 320i (2.2) 170ks, automatik, 2001 god, šestak.

Svaki od auta ima dobru opremu, zanima me Vaše mišljenje ?
Kako su se pokazali automatici kod ove serije bmw-ova, čuo sam dosta pri.a da automatik "lako ode".
Zanima me isključivo potrošnja plina po gradu, po Vašem mišljenju koliko se kreće potrošnja plina za svaki od auta, pri malo "jačoj" vožnji ?

Da li se isplati uzeti 2.2 ispred 2.0, koliko je zaista motor jaci, izdržljiviji, koliko više troši ?
Najviše me brinu djelovi za šestaka, da li je neko od Vas imao neko od ovih auta kako se pokazao, koliko su česte popravke, koliko se razlikuje dostupnost i cijena dijelova ?

Ukoliko i niste vozili neki od ova 2 auta, zanima me Vaše misljenje.

Lijep Pozdrav,
Boris
 
Poslednja izmena:
Član
Isto ganjam auto. Trazio sam e46. Onaj 320i sestak ide, ali nije to to. Veca su mi bila ocekivanja. Tek 323i ili 325i su dosta agresivniji.

318i nisam ni htio probavati, jer logicno da je jos tromiji od 320i

Mada nekome je i 316i dovoljan. Znaci sjedi, provozaj, bitno je da se tebi svidi.

Btw: koje si bengare gledao po BL ako smijem znati?
 
Član
Ajde javi mi se u private poruke pa ti napisem, nov sam na forumu jos nisam nasao kako poslati privatnu.
 
BHT Ovisnik
imao sam 318i. Malo trosi, solidno ide za tu snagu, ali osjetljiv na lanac, gumice ventila, glava i sl... Dobar motor,al zahtjeva puno paznje. sada imam u e39 2.5. Skoro isti kao taj 2.2. Moja preporuka na 320i automatik. Trosi mozda do 2l vise,ali daje mnogo vise. Za njega je to mjera motor taman. Manje sklon kvarovima, automatik mjenjac jako dobar. Osobno neznam da se itko zalio na njega, to prica tko nezna. Manje te kosta odrzavanje automatika, nego lamela i ostalo na manuelnom...
318i mi je trosio otvorene lijepe voznje cak i ispod 6,al prosjek nekih 6-6.5 s klimom i da se ne vuce po cesti, kombinirane oko 8-8,5L dok gradske uzme i on 10 bez problema. Ali isto tako racunaj da i diesel neki tdi uzme 8.5 da se ne lazemo...
U ovog sestaka racunaj otvorene do oko 8 otvorene, kombinirane 10ak, a gradske mozda 12-13 i vise ako stisces,zavisi sve od grada do grada... Ubacis plin i rahat si, uglavnom sestak sigurno manje kvarova, otporniji na habanje,posebno u kombinaciji s automatik mjenjacem. Od tog svega ti je e39 jos jeftinij za odrzavati, na e46 nek te vise brinu druge mane,od el podizaca, hrđe, cijene dijelova,habanja unutrasnjosti i sl... Ostalo sve 5...
 
Ja imam 320i 2.2 sa LPG-om.

Kupljen prije 3 godine, do sada sam prešao 60000km, na plinu 21000km, od prošlog ljeta.

Potrošnja: grad 14-16 (u Neumu je sama j.bena uzbrdica), otvorena cesta 8-10
Zadnja mjerena potrošnja je bila: 54L=točno 500 km, prosjek 10.8L/100km
režim vožnje: zastoj na granici pola sata, sa klimom - auto cesta Ploče-Split dužina cca 120 km (brzina do 150km/h) - grad (Split, cca 50km) - povratak magistralom (cca 150km), ostalo grad i cesta do Mostara i nazad. Dakle svi mogući režimi vožnje. Ispada kao da sam vozio auto na benzin ili dizlo koji u prosjeku troši 4.7 L/100 km. Ovo sam računao po trenutnim cjenama benzina i dizela 1.96KM/L i plina 0.86KM/L, na INI u Neumu.

Kvarovi do sada: hladnjak i boca, 2 podizača stakala i prekidači podizača stakala, + izmjena potrošnih dijelova ovjesa.

Mane: neudobna standardna sjedala koja ne pružaju nikakav oslonac i relativno bezosjećajan volan (možda nije kod svih isti)

Prednosti: nema turbo, nema comon rail dizne koje izgaraju, nema safe-mode, nema nikakve senzore osim DSC-a, ima odličan zvuk sa standardnim auspuhom, trenutni odziv na gas, vrhunsku elastičnost, i jednu zanimljivost: ako ga voziš u malom mjestu gdje te svi znaju, a istovremeno je to mjesto preplavljeno Folcvagen dizelima, svi ti se na neki način čude što si kupio to auto.

Ovako nekako:
:eek: benzinac ?????!!!!!!!!.
Koliko cilindara ????!!!!!!! :eek::eek:. Šes ????!!!!!! Pa je li on normalan boga ti !!!!

A ne znaju da sam ustvari htio kupit 330i
 
Član
sve zavisi sta ti je prioritet , ekonomicnost ide na stranu 318, jeftinija reg , manje trosi . sto se tice perfomansi vjeruj da su tu negdje , sestak malo jaci na nizim obrtajima , ima neuporedivo bolji zvuk .zbog automatika bi trebo i litar vise trosit nego sa manuelnim .
trenutno vozim 316i sa plinom , plina trosi malo vise nego benzina . uglavnom to je 10 tak L gradske voznje .
 
Član
PS. u izboru medju ta dva auta , uzeo bih fejslift 318i . fejslift mi je mnogo ali mnogo ljepsi . plus noviji je i manuelni je mjenjac . samo motor dobro pregledaj prilikom kupovine , u slucaju da nema pouzdanu historiju servisa odma lanac zamjeni . lanac sa spanerima u setu oko 200 tinjak KM. ( moze se prezalit ) . sretno pri kupovini !
 
Član
Hvala Vam svima na komentarima, podjeljenim iskustvima.
Vidi se da je dosta ozbiljnija raja na ovome forumu, voljna da pomogne. Prije ovoga pisao sam na par foruma gdje su sve sami hejteri, ne znam uopste sta moderatiori rade ali eto...


PS. u izboru medju ta dva auta , uzeo bih fejslift 318i . fejslift mi je mnogo ali mnogo ljepsi . plus noviji je i manuelni je mjenjac . samo motor dobro pregledaj prilikom kupovine , u slucaju da nema pouzdanu historiju servisa odma lanac zamjeni . lanac sa spanerima u setu oko 200 tinjak KM. ( moze se prezalit ) . sretno pri kupovini !

Otisao je lanac na 318i, tacnije cuje se kada se auto pali, dakle potrebno je uraditi veliki servis, u Sarajevu veliki servis zajedno sa rukama izadnje oko 600km, ali daju fiskalni racun uz obavljen servis, tako da mi je to mozda najbolja opcija ukoliko se odlucim za 318i.
Odluka stvarno nije laka :D
 
Član
Taj 318 sa N42/46 motorom bi bio puno bolji izbor , posebno za grad u odnosu na šestaka , jer je grad najgori teren za šestaka , ali tu ima ono ali.
I dok je taj 2.2 i najzahvalniji iz te porodice M54 motora , prilično izdrzljiva mrcina , N42/46 zna biti prilično problematičan , vazda balavi ,troši ulje...
E sad zavisi kakva ti je vožnja , ako je pretežna gradska , ja čak ne bi BMW ni uzeo u obzir , manje zbog potrošnje a više zbog ostalih stvari koji su prilično na udaru u gradu kod filigranskog vozila kakav je BMW(posebno prilično skupi ovjes)
Ako mora BMW , onda 320 2.2 po mogućnosti šaltač (nisu baš svi automatici)
 
Moj je bio prešao samo 138 000 km kad sam ga uzeo, sada je na 198 000, uskoro ide servis ali i malo temeljitiji preventivni pregled kompletne mehanike, mislim da ne bi trebalo biti nekih iznenađenja :)
Jedino što obavezno trebam napraviti je ponovni balans guma, volan malo trese na 120 km/h ali nikada ne gubi smjer lijevo ili desno.

p.s. Za mene se kod BMW-a e46 podrazumjeva isključivo redni NA 6ak :D.
I jedan savjet: ako i sa ugrađenim LPG sistemom i dalje gledate na potrošnju tog auta, odmah odustanite od kupnje jer to stvarno onda nema nikakvog smisla. Apsurdno je pričati o potrošnji plina.
 
Poslednja izmena:
BHT Ovisnik
Ja sam imao taj 318i i ne bih ga opet,prije bih sestaka... Jedina prednost ta potrosnja koju nece ni osjetiti s plinom, ostalo nista. Govorim iz iskustva. A lanac sa spanerima original je mnogo skuplji od 200km. Naci cu ja racun od svog, i do nekoliko puta skuplji...
Kupi 318i i spremi se da ce te drkat plin jer nema vakum, spremi se ako vec nije da ce otici i gumice ventila,da ce poceti trositi ulje i dimiti. Da ce se mozda lako i pregrijati, Pa onda racunaj da ces se kajati kud odmah ne uze sestaka i bio rahat :)
Radije sacekaj ako taj sestak nije FL pa nadi i to, nego vozit kao i ja i samo cekati da ga se rijesim da uzmem sestaka :)
 
Član
E46 sa motorom od 4 cilindra nije bmw. Ako već razmišljaš o 318i bolje ćeš proći sa nekom drugom limuzinom tipa mondeo, passat ili laguna. Imaš benzinaca za sitne pare, gledaj ga uzeti bez plina pa ga ugradi ako ti potrošnja bude problem ili ako prelaziš puno kilometara.

Ako želiš voziti pravi e46, redni benzinac šestak je jedini izbor. Manje će te boliti skupo održavanje i potrošnja jer voziš jednu od boljih limuzina sa fantastičnim motorom. 318i ne nudi ništa više vozačkog užitka od mondea ( možda i manje) uz mnogo skuplje održavanje, veću cijenu i naravno značku bmw-a.
 
Poslednja izmena:
Član
Ma ovaj BMW očima nije M optica, ovo je sve nešto naknadno rađeno i u biti mislim da je ovo kanta od auta, a nije ni jeftin koliko vlasnik priča,
 
Top