prva pomoc

prva pomoc

Član
Jel zna ko jel u B i H obavezna (po zakonu) prva pomoc i to da nesmje biti poderana ona folija sa nje ono kao plastificirana,ja imam originalnu sto dodje u autu u nekoj torbici,sad dal da kupim prvu pomc ili ostavim svoju :icon_question:

Član
sory
A sta je to kompletna prva pomoc imam tri te kutije, torbice ina svima pise prva pomoc razlike prvo u velicini, kolicini konzumenata,
A prije nekioliko me zaustavio cika policajac bio nesto ljut jos ga ja izpizdio jer nije naso nista pa mi pisao neku kaznu da nije prva pomoc po nekim pederalnim propisima/od tada su tri u gepek\ jer je tada bila neka majusna sa jedva dva zavoja nije imala cak ni makase :) nesto kazna za neposjedovanje obavezne opreme u auto 50km moglo je i bez toga al ja kloc kenjo po murjii

Član
ok najbolje ce biti da stavim jos jednu pored pa cu da pitam u tri drzave jel mora biti "ova" ili "ona" :lol: hvala svima na odg ;)

Član
vjeruj ova prva pomoc sto je dosla u ovom amerikancu ko manja apoteka nedo bog da ti sta iz nje zatreba bilo bi se tesko odlucit

A jel obavezna bolje nek je u autu pa nek nije obavezna al sta znas i da izbjegavajte ove male pp iz robot interx i sl em mirisu cudno smrde, nema nista u njima sto moze zatrebat, kvaliteta nula,.,

kao ljekar, mogu da kazem da je ta "obavezna" prva pomoc nesto najbezveznije i najbeskorisnije sto sam ikad vidjeo. cuj flasteri i slicno, takve povredice ne zahtjevaju hitan tretman, a ono malo sterilne gaze kod vecih povreda nije ni priblizno dovoljno za zaustavljanje nekog jaceg krvarenja, bolje skinuti majicu i zaustaviti majicom (a poslje se pokriti antibioticima radi infekcije, jer rana je svakako zagađena), nego petljati sa onih par tufera. U svakom slucaju, ne daj boze da nekome zatreba stvarno, ono sto se tamo nalazi je potpuno beskorisno. Po meni tu bi morao biti obavezan airway koji se stavlja u usta, u slucaju gubitka svijesti, da jezik ne zapadne (ne mislim na tubus, nego na obicni kratki airway kojeg i svaki laik moze ubaciti) i ne dodje do samo-ugusenja, ali toga nema na listi obavezne opreme...