problem;pali se abs,esp,rucna?wtf...

problem;pali se abs,esp,rucna?wtf...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
posto sam danas konacno stavio 18",nakon mozda 100m kad krenem sa autom upale se indikatori od rucne,abs i esp...sva 3 odjednom ,a kad stavim 17 sve oke......sta da radim? sad je naprijed 215/35 18 a nazad 225/40 18...

16jej6a.jpg

a kad stavim 17 sve je oke,a cim stavim 18 nakon mozda 100m zapisne mi kao kad je rezerva,3puta i popale se te 3 lampice.....i od tada mi auto proklizuje,nema esp,koci ali bez abs-a........a rucna sve oke....:icon_question::icon_question::icon_question:

Početnik
isto se meni desilo na puntu hgt
mozda ti je rikno senzor kao meni..
dali ti blinka rucna i tsc??? najbolje je da to pregledas prvo diagnostikom. ako nema gresaka onda ti je
do felgica nevaljaju hahahah;)

Član
Eh Ivko,Ivko :p razlicita ti dimenzija guma buraz, za sisteme poput absa i espa mora postoji fabricka tolerancija unutar koje oni funkcionisu pravilno, izvan tih parametara senzori ocitavaju suvise razlicite vrijednosti (razliciti tockovi, razlicit predjen put ;) ) i zbog toga ti ne radi....kod nekih sistema je tolerancija 2-3-4%, po ovim dimenzijama kod tebe je razlika 3 cm izmedju visine prednjih i zadnjih tockova (607.7mm prednji, 637.2 mm zadnji). Raspitaj se, provjeri knjizicu vlasnicku ako imas , kolika je tolerancija na tim fauve seatima, ili otidji u ovlasteni i vidi mogu li da rekalibrisu senzore na 18", znam da se na nekim vozilima moze i to.....

Početnik
trizex je napisao(la):
Eh Ivko,Ivko :p razlicita ti dimenzija guma buraz, za sisteme poput absa i espa mora postoji fabricka tolerancija unutar koje oni funkcionisu pravilno, izvan tih parametara senzori ocitavaju suvise razlicite vrijednosti (razliciti tockovi, razlicit predjen put ;) ) i zbog toga ti ne radi....kod nekih sistema je tolerancija 2-3-4%, po ovim dimenzijama kod tebe je razlika 3 cm izmedju visine prednjih i zadnjih tockova (607.7mm prednji, 637.2 mm zadnji). Raspitaj se, provjeri knjizicu vlasnicku ako imas , kolika je tolerancija na tim fauve seatima, ili otidji u ovlasteni i vidi mogu li da rekalibrisu senzore na 18", znam da se na nekim vozilima moze i to.....

mislim da je ovo pravo objasnjenje:) al kod mene je ipak senzor u pitanju.. u tvom slucaju vjerovatno kao sto je on rekao..
sretno

Član
Ja bih prvo pokusao staviti gume istih dimenzija,jer imas razliku i u visini guma koje su ti sad na autu!
Na 17kama su ti vjerovatno sve 4 gume iste???

Raspitaj se malo koje dimenzije guma su prihvatljive za tvoje auto,mora biti jos milion takvih slucajeva na forumima!

Član
Ma ne postoji dilema uopste u cemu je problem, razlika je ovdje oko 5%, sto mi se cini ipak previse, a napisao je da mu je na 17" odjednom sve ok.

Član
na 17 kad vratim sve oke,normala mi je 205/40-17 sve 4, a sad je 215/35 i nazad 225/40-18...
nema sta trizex mislim da je to jedino objasnjenje.....blinkat ce do zime dok ne stavim 17:lol:

Član
@ Triz, vidi se ko se kuzi u tockice

@ smajke: ovo definitivno najjaci komentar danas :icon_biggrin:

Početnik
stavi sve 4 iste gume i bices miran, nije ti isti obim gume trebao si 225/35 i 215/40 to je slicno ali onako kao sto je kod tebe nije bass to ti je glavni razlog promjeni gume i uzivaj....

Član
morat cu promjenit sam se nadam da necu sjebat nesta.....ocu reci,sad zbog tojih lampica nece nest otici:icon_question:

Član
trizex je napisao(la):

potpis

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.