Spajanja daljskog na zmigavce?

Spajanja daljskog na zmigavce?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Dakle.. ugradio sam daljinsko i centralno na svoju hondu.. ali nemogu skontati gdje ulkljuciti + koji ide na zmigavce da blinkaju kad zakljucam ili otkljucam.. pa molio bih ako ima netko od elekticara da pomogne..:icon_question:

Član
ja kad sam sebi na golfu spajao isao sam na prekidac od 4 zmigavca,ne znam kako je to kod honde odradjeno,ali vjerujem da je isti fazon;)

Član
ArminM je napisao(la):
ja kad sam sebi na golfu spajao isao sam na prekidac od 4 zmigavca,ne znam kako je to kod honde odradjeno,ali vjerujem da je isti fazon;)

nije.. na prekidacu imam 8 ili 10 zica... pola + pola - .. imam 2 iste zlene zice od plusa ali je jedna za desnu stranu zmigavaca, a druga za lijevu..:icon_sad:

Član
tako je i kod mene bilo,podijeljena lijeva i desna strana,mora tako. Ali onda to rijesis diodom,uzmes jednu diodu i sa tog plusa koji imas na daljinskom ides diodom na obje strane i to je to. Ali ako se ne razumijes bolje je da odvezes nekome da ti to rijesi,manje ces zivaca da izgubis;)

Član
ArminM je napisao(la):
tako je i kod mene bilo,podijeljena lijeva i desna strana,mora tako. Ali onda to rijesis diodom,uzmes jednu diodu i sa tog plusa koji imas na daljinskom ides diodom na obje strane i to je to. Ali ako se ne razumijes bolje je da odvezes nekome da ti to rijesi,manje ces zivaca da izgubis;)

sta cu rec kakva mi treba dioda?

Član
dioda, par ampera, spomeni da ti treba da spojis zmigavce pa bi ti trebali pomoci, bilo koja prodavnica elektroopreme tipa dioda, releja, osiguraca itd. itd. , trebaju ti 2 takve diode, jednu stranu im spojis zajedno na tu zicu sto dolazi od alarma, a onda svaku diodu na po jednu stranu auta da dobijes na kraju funkciju sva 4 zmigavca :) voila : )

Član
ma znat ce to majstor. Hocu da ti kazem da ne znam kako je to kod honde rijeseno,ali ja sam imao slicu situaciju. Kod mene je isto razdvojena lijeva i desna strana,a sa kucista daljinskog zakljucavanja sam imao samo jednu zicu za zmigavce,i onda sam nju odvukao do prekidaca za 4 zmigavca. na tu zicu spojio diodu,i onda nju na lijevu i desnu stranu za zmigavce,i radilo je bez ikakvih problema. Btw diodu sam nasao u nekom adapteru ili tako nesto,ne sjecam se sada;)

Član
nadji vod instalacije sto ide od table osiguraca na zadnji dio auta,odnosno stopove,upali zmigavce i lampom trazi u snopu koje su zice od zmigavaca,jedna za lijevu stranu a jedna za desnu,stavi dvije diode i to je to.

da olaksas posao,pogleda na zadnjim stopovima boje zice od zmigavaca i trazi te boje u snopu,kasnije samo briferom prekontrolisi jesu li te 100%.

Član
Jel to auto ima relej od zmigavaca:icon_question: Ako ima to ti je onda veoma lako odraditi :D Ja kod sebe stavio na duga kad zakljucavam auto :cool:
Ako imas relej tj. ako ga mozes naci, u kratkim crtama, nadjes pobudu na releju (to ti je lako naci) i ne propusnu diodu stavis na taj kabl sto ide sa centralnog (da dioda pusta struju od daljinskog prema releu), i dovuces na pobudu relea i rijesen problem. Samo moras vidjeti dali je pobuda na releu +.
Kad daljinsko posalje signal na pobudu relea, relej ce da upali sva 4 zmigavca i normalno kad prestane + sa daljinskog oni ce da se ugase, a nepropusna dioda ti sluzi da nebi kad ti upalis sa 4 zmighavca slalo struju kroz tu zicu nazad u centralno i napravio kino, kao sto je kolega uradio i nije je stavio i sve je bilo ok dok nije uplaio sva 4 i zapusilo se :lol: kasnije kad je stavio nepropusnu diodu sve bilo ok...

Član
RS TURBO je napisao(la):
Jel to auto ima relej od zmigavaca:icon_question: Ako ima to ti je onda veoma lako odraditi :D Ja kod sebe stavio na duga kad zakljucavam auto :cool:
Ako imas relej tj. ako ga mozes naci, u kratkim crtama, nadjes pobudu na releju (to ti je lako naci) i ne propusnu diodu stavis na taj kabl sto ide sa centralnog (da dioda pusta struju od daljinskog prema releu), i dovuces na pobudu relea i rijesen problem. Samo moras vidjeti dali je pobuda na releu +.
Kad daljinsko posalje signal na pobudu relea, relej ce da upali sva 4 zmigavca i normalno kad prestane + sa daljinskog oni ce da se ugase, a nepropusna dioda ti sluzi da nebi kad ti upalis sa 4 zmighavca slalo struju kroz tu zicu nazad u centralno i napravio kino, kao sto je kolega uradio i nije je stavio i sve je bilo ok dok nije uplaio sva 4 i zapusilo se :lol: kasnije kad je stavio nepropusnu diodu sve bilo ok...

ima ali probavao sam nemoze...

Član
Na releu imas glavni +, onda druga zica sa relea dalje ide na razdjelnik za 4 zmigavca, masu, i pobudu. Sad moras vidjeti samo jel pobuda + ili - na releu... Sa releom mora moci 100% samo ti nisi tu nesto dobro skopcao ili nisi nasao pobudu... Pobudu ti je lako naci, i samo na nju dovedi i to je to, ali ne zaboravi nepropusnu diodu...

Član
RS TURBO je napisao(la):
Na releu imas glavni +, onda druga zica sa relea dalje ide na razdjelnik za 4 zmigavca, masu, i pobudu. Sad moras vidjeti samo jel pobuda + ili - na releu... Sa releom mora moci 100% samo ti nisi tu nesto dobro skopcao ili nisi nasao pobudu...

imas li kakvu sliku, shemu.. da lakse skontam.. jer slabo se razumijem u struju...

Član
Ovo je najjednostavnije prikazano kopcanje, a i rele zmigavaca... Ja mislim da si skuzio sta mislim...
Samo da dodam da stavis na ovak kabl gdje je dioda jos osigurac od 5A ili 10A, sto sam zaboravio nacrtati :) ovaj kabl sto ide sa daljinskog nebi smio "on" paliti zmigavce (da on daje struju i da pali sijalice) jer on sluzi samo za signal, tacnije da samo dadne + za pobudu na releu ( da rele uklopi i propusti struju) jer ako on (daljinsko) bude palio zmigavce, velike su 4 sijalice potrosaci i cisto sumnjam da ce dugo izdrzati, a da ne izgori...

Prilozi

• daljinsko.bmp
    477,5 KB · Pregleda: 42
BHT Ovisnik
i meni ovo treba,dobra shema,al sta je s ovom zicom na releju "razdjelnik za 4 zmigavca" ,jel se on koristi izasto,il njnega ne treba spajati

Član
CoL3 je napisao(la):
i meni ovo treba,dobra shema,al sta je s ovom zicom na releju "razdjelnik za 4 zmigavca" ,jel se on koristi izasto,il njnega ne treba spajati

Pa ta zica ide dalje na sva 4 zmigavca, tu zicu ne diras, jer kroz nju ide dalje struja na sva 4 zmigavca. Kuzis?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.