Savjeti!!!

Savjeti!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posto ovdje ima mnogo skolovanih oko muzike treba mi jaranu pomoc...

Naime, jaran je kupio sebi subwoofer Kenwood 12" oznake "kfc-w112s" 800w, mislim da je oko 400w rms-a... Eh, ja ne znam previse oko muzike, al' znam da ovaj woofercic nece funkcionirati bez pojacala, on govorio hoce direkt na cd player da spoji, pa sam mu rekao da to nece tako funkcionirati... Zanima me kakvo pojacalo moglo bi proci za ovaj woofer, znaci nista posebno nit' pre skupo, jer je to ipak za slusanja samo... Ako ima neko i da prodaje nek' nabaci slike i cijenu i lokaciju dobro bi doslo :).... Jos me zanima kakva kutija treba za njega da se napravi, kao sto govore treba odredjena "litraza", eh nek' neko napise u cm (sirinu, visinu, duzinu) otprilike i sta treba sve na toj kutiji uraditi, znam da ne ide samo otvor gdje se woofer ubacuje itd... Nadam se da ce biti neko ko ce pomoci!!!!

IGY

Član
bez pojacala nema svirke to je definitivno
sto se tice kutije dobio je uz woofer nacrt i dimenzije za kutiju, to je preporucena litraza koju daje proizvodzac, i razlicite su dimenzije za bass reflex od kompresione kutije, ako hoces nabijacunu sto bolju u autu onda pravi bass reflex i cao
a pojacalo naletice neko na forumu ima cesto raja prodaju, trazi manji mono blok neki ili nekog dvokanalca pa u bridge staviti woofer i to bum bilo to, pojacalo mozes naci za nelih 200 KM mozda jeftinije ako naleti

Član
Bez pojacala woofer ce svirati ko TRUBA...

Znaci preporucujem OBAVEZNO pojacalo od 200W rms-a izbor marke pojacala ostavljam tebi...

A kutije sto se tice...
Za taj woofer KFC-W112S zapravo ima 800w max i 200w rms-a na otporu od 4ohm-a neka idealna litraza kutije bi bila oko 42Litra odnosno
dimenzija: Široka 380mm x Duboka 440mm x Visoka 360mm od MDF 18mm
Port širine 76mm, duzine 178mm

Veličina kutije za subwoofer određuje se prema specifikacijama zvučnika koji se ugrađuje. Manja kutija ima veću rezonantnu frekvenciju nego velika. Kutija ne smije biti tako velika da zvučnik reproducira ispod svoje rezonantne frekvencije (Fs), jer gubi snagu. Otvor na kutiji mora biti na istoj strani kao i zvučnik, ali je nekad to nemoguće izvesti. Bas refleksna cijev unutar kutije mora imati slobodan prostor od zida kutije najmanje veličine promjera otvora. Veći zvučnici trebaju veću cijev kao bi izbjegli zviždeći zvuk. Koristi cijevi s koničnim otvorom.

ili jednostavno kupis od mene kutiju za taj zvucnik, tapaciranu, sa portom i terminalima za prikljucivanje za 70,00KM ;)

Pozzzzzzzz...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.