Procjena racunara

Procjena racunara

Član
Sta mislite za koliko bi se mogao prodati racunar sljedecih karakteristika:

Procesor - cpu intel core i5 750 2.66ghz fsb 1333 mhz 8mb lga1156 box

Maticna - biostar th55 hd p55 soc 1156 fsb 1600 mhz 4Xddr3 1600 gl+sb hdmi

Memorija - g.skill 4gb ddr3-1333 dual channel kit f3-10666cl9d-4gbnq

HDD - hdd wd 640gb 6400 aaks 7200 rpm 16 mb

dvd rw lg sata double layer,black,h20ns/30ns/50NS

kuciste - silverstone precision ssr-ps02b blak

napojna jedinica - atx silverstone sst-st50f-230v 500w modular

graficka - sapphire ati hd5770 1gb ddr5 2xdvi/hdmi/dp lite 1164-02-20r

S tim da ima jos godinu garancije u genelecu .(placen 1800 KM)

slicnu masinu prije 2g platio novi 1200KM sa samsungom 20", samo je grafa 3870 OC u pitanju, i AMD familija, koja guta intel, evo recimo taj fsb procesora je 1333MHz, a kod mene je 3200MHz.....

Tako da, ako izvuces 1000KM extra je, ja iskreno za takvo sto ne bih dao vise,,,,

Član
bratac tesko i toliko iskreno vrijedi masina svake novcanice ali ja eto takvo nesto uzmem u swiss oko 200fr sa monitorom jbg al sretno da ga prodas al vrijedi tih para sigurno

Član
Ma dzabe su sad racunari , moj drugar kupio masinu i po, 2gb graficka, monitor 22, 6 ili 8gb rama,1TB hdd i slicne perverzije za 600e nov....Mozes da uzmes po meni 300e

Član
ojoj cuj amd guta intel... svasta :icon_eek: jest ga derao ko beba zvecku sa s939 te Athlonima64 3000+ ili jacim, jedino gdje je p4 na na 3ghz bio jaci je obrada videa, tu je Netburst jak.... amd je imao prednosti u ovoj "krizi" sa deneb platformom, te jeftinijom nadogradnjom, zahvaljujuci svojim "zmajevima" dok je intel predstavljanjem Lynnfield proceva imao na trzistu tri podnozja, skuplji za nadogradnju, moralo se uzimat novi proc, mat + ram... a da jedan drugog guta, ili dere, smijesno je reci, ipak intel ima daleko veci udio trzisnog kolaca...

a sada je situacija tu negdje, sta god uzmes, neces pogrijesit jer su razlike minimale... ;) za male pare da se odlicna konf uzet... bili intel ili amd based, tu je to negdje, zavisi od afiniteta i koga kupac vise "preferira"... :)

a sto se tice procjene, zavisi hoces li realnu ili da malo nekog zavalis.... garancija ipak dize fino cijenu

Limpi je napisao(la):
ojoj cuj amd guta intel... svasta :icon_eek: jest ga derao ko beba zvecku sa s939 te Athlonima64 3000+ ili jacim, jedino gdje je p4 na na 3ghz bio jaci je obrada videa, tu je Netburst jak.... amd je imao prednosti u ovoj "krizi" sa deneb platformom, te jeftinijom nadogradnjom, zahvaljujuci svojim "zmajevima" dok je intel predstavljanjem Lynnfield proceva imao na trzistu tri podnozja, skuplji za nadogradnju, moralo se uzimat novi proc, mat + ram... a da jedan drugog guta, ili dere, smijesno je reci, ipak intel ima daleko veci udio trzisnog kolaca...

a sada je situacija tu negdje, sta god uzmes, neces pogrijesit jer su razlike minimale... ;) za male pare da se odlicna konf uzet... bili intel ili amd based, tu je to negdje, zavisi od afiniteta i koga kupac vise "preferira"... :)

a sto se tice procjene, zavisi hoces li realnu ili da malo nekog zavalis....

stoji sve sto si rekao, ali to je sve bazirano na teoriskoj platformi koliko ja vidim, ali potvrdi mi to prakticno....

tj, koliko si masina probao sa intel platformom, a koliko sa AMD????

za video obradu intel guta amd, to je jasno, radi cache-a, ali sve ostalo ide u korist amd.... mislim, skontaj, fsb intela je vecinom na 800, sad je presao na 1333MHz, a amd gura mnogo mnogo vise, do 6000,,, moja ploca podrzava do 5200MHz, stara 2,3g....

mislim, nije intel za baciti, ali niko od nas ne koristi takve vrste programa u kojima intel moze pokazati svoju snagu,,,

ja koristim u kuci 2 kompa, amd i intel, konfiguracije priblizne (po grafi se razlikuju), amd otkida, a intela koji je jos na xp moram cekati da nesto odradi, zablesavi, ovako onako,,,, jadi

teorija je jedno, a prakticno je to mnogo drugacije ;)

:icon_exclaim::icon_exclaim::icon_exclaim:

Član
govorim iz prakse, servisera, kao i ajmo reci nekad "geeka", kada se svakih 6 mjeseci uzimao zadnji krik "tehnologije"... a to za fsb, brkas, nije ti sabirnica na 6000 :icon_eek: :icon_eek:... ili da ne sabiras brzine jezgri, ili mjesas sa ht linkom, il "core spedom... jer Mnozenjem FSB-a i mnozitelja se dobiva krajnja brzina...
eto to za intel 1333, je krajnja frekvenciju(bez oc-anja), fsb je 333 puta 4, to je tkz quad pumped... a fsb phenomena II je tu negdje oko 200, npr evo athlon 2 x4 645, fsb je "tek" 200, a core speed mu je 3200mhz...

Član
zen3dom ;)
da ne idemo u off vise :icon_exclaim:

a sto se tice prodaje, mogao bi oko milje uzet, jer ipak ima godinu dana garanciju ;)

Član
dellas je napisao(la):
Ma dzabe su sad racunari , moj drugar kupio masinu i po, 2gb graficka, monitor 22, 6 ili 8gb rama,1TB hdd i slicne perverzije za 600e nov....Mozes da uzmes po meni 300e

Prije bi ga bacio u smece vec dao za 300 e

Limpi je napisao(la):
zen3dom ;)
da ne idemo u off vise :icon_exclaim:

a sto se tice prodaje, mogao bi oko milje uzet, jer ipak ima godinu dana garanciju ;)
I ja sam kontao oko milju da bi se moglo uzeti , al jbga isad cijena procesora
352,91 KM i graficke 329,45 KM (mpc) - 2 komponente

Član
nemoj poredit cijeni sa susjedima, hr, srb a kamol sa zapadom i kod nas... jednostavno ovdje je uvijek bilo skuplje i bit ce, prvenstveno radi slabe potraznje ;) primjera radi, ta 5770 grafa je na "vani" nekih 180KM... a kod nas oko 300km...jer kako amerikanac kupuje, uzme komp, lap, koristi ga godinu, taman kada se nakupi smeca te sistem bude zreo za formatiranje, on ce oko bozica i tih praznika prije uzet na akciji opet novi...

Član
pogledja ovdje vidjeces da taj tvoj nije vise ni nov milja maraka
http://ingel.ba/ingelshop/index.php

Član
GaRGa je napisao(la):
pogledja ovdje vidjeces da taj tvoj nije vise ni nov milja maraka
http://ingel.ba/ingelshop/index.php
Pa pogledaj tu cijene komponenata pojedinacno xD , sto sam dao za primjer graf i procesor

Limpi je napisao(la):
nemoj poredit cijeni sa susjedima, hr, srb a kamol sa zapadom i kod nas... jednostavno ovdje je uvijek bilo skuplje i bit ce, prvenstveno radi slabe potraznje ;) primjera radi, ta 5770 grafa je na "vani" nekih 180KM... a kod nas oko 300km...jer kako amerikanac kupuje, uzme komp, lap, koristi ga godinu, taman kada se nakupi smeca te sistem bude zreo za formatiranje, on ce oko bozica i tih praznika prije uzet na akciji opet novi...

Ziva istina, sad se kajem onih para al sta je tu je ;). .