Pojacalo i kutija

Pojacalo i kutija

Član
Imam problem ne mogu u svoj gepek staviti kutiji od 130 l koliko zahtjevaju moji wooferi . Tacnije mogu napraviti kutiji od 130 l ali onda nemam mjesto
za pojacalo. Dakle moje pitanje je .

Da li smijem staviti pojacalo na kutiji . Koje su posljedice stavljanja pojacala na kutiji.

Molim da samo strucni ljudi odgovore

Hvala :D

Član
serialgf je napisao(la):
Imam problem ne mogu u svoj gepek staviti kutiji od 130 l koliko zahtjevaju moji wooferi . Tacnije mogu napraviti kutiji od 130 l ali onda nemam mjesto
za pojacalo. Dakle moje pitanje je .

Da li smijem staviti pojacalo na kutiji . Koje su posljedice stavljanja pojacala na kutiji.

Molim da samo strucni ljudi odgovore

Hvala :D
Sve se meni čini da si nešto krivo izračuno, jbt pa mora bit mjesta za 130l kutiju i pojačala... a ako nema zašto ne ić na kompresiju????:icon_question:

IGY

Član
Amire pojacalo nemoj na kutiju, pogotovo ne na tvoj setup jer ces ga rastresti za vrlo krakor vrijeme, posljedice, rastelace se elementi u pojacali, tzv hladni lem, mogucnost izgaranja itd...
da pokusas pojacalo za sjedista zasarafiti, ili tako nesto....
Joke gepek na astri cabrio je karina al bas, i onu staru muziku jedva je zgurao,

Član
A nisam skonto da je cabrio, jbg.

A onda kompresija, dovoljno snage i 2x12, treblao bi bit ok...
Bolje nego premala BR kutija....

Član
Joke-zgb je napisao(la):
A nisam skonto da je cabrio, jbg.

A onda kompresija, dovoljno snage i 2x12, treblao bi bit ok...
Bolje nego premala BR kutija....

ma ne moze pojacalo za cic jer je lim izmedju gepeka i ciceva ma komplikovano ,a koliko treba da je onda kompresiona kutija ako mi je ova 130 :S ???

da hvala vam na pomici za sada :D

Član
Joke-zgb je napisao(la):
pogledaj sta kaze manual, probam nesto izracunat kad dodem do kompa.

Predpostavljam da mu je oznaka VAS za litrazu i ona iznosi 65 l laicki govoreci ako je za jednu 65l onda je za dvije 130 :D bravo ja :D eh sada koliko mogu odstupati od toga . To pojma nemam :D

Član
vas je samo jedan od parametara za odredivanje litraze, a ujedno i max volumen kompresije... Al tolika kompresija ti nije potrebna.
Uglavnom sutra to bacim u bassbox pa ti dam neki prijedlog.

Član
Joke-zgb je napisao(la):
vas je samo jedan od parametara za odredivanje litraze, a ujedno i max volumen kompresije... Al tolika kompresija ti nije potrebna.
Uglavnom sutra to bacim u bassbox pa ti dam neki prijedlog.

jupiii wooferi su esx ql 1222 2x hvala ti :D:D:D:D:D:D:D:D

igrao sam se malo sa ovim programom i na kraju sam dobio cca 85 litara za ova 2 woofera sa 2 porta . Probaj ti izracunati da vidimo
da li sam bio blizu :D

Član
ja bi tu slozio Slot Port pa nek nema mjesta... kad je dernek nek hala gori...
a pojacalo na kutiju :icon_confused: meni je cactus stajao na kutiji dva mjeseca i bas sam intezivno bamsao samo je izmedju kutije i amp-a bila kao ona spuzva jaka bijela...:icon_rolleyes:

Član
Bekir_SA je napisao(la):
ja bi tu slozio Slot Port pa nek nema mjesta... kad je dernek nek hala gori...
a pojacalo na kutiju :icon_confused: meni je cactus stajao na kutiji dva mjeseca i bas sam intezivno bamsao samo je izmedju kutije i amp-a bila kao ona spuzva jaka bijela...:icon_rolleyes:

ma imao sam vec jednom neugodno iskustvo sa pojacalom na kutiji . Muha ga je morao popravljati . Ne zelim da i ovo novo mora popravljati :D

a sto se tice slot porta negdje sam cita da je ista stvar kao sa normalnim portom :S
fazon je sto ne znam kolika mi kutija treba za ova 2 suba. Mogu dobiti nekih 90 litara po jednoj varijanti , a po drug cc 110 . Fakat ne znam . Zbunjen sam . Ubacivao sam u onaj bassbox podatke woofera i nekako sam kod njega dobio 85 l sad sta sam ja racunao to vec nije do mene :D

Član
Jedino što sam za sad uspio dobit da je koliko toliko okej, je 120l kutija 160 port dug 16cm, tuning nekih 40hz, port može i manjeg presjeka, al mislim da ti ovaj jednostavnije za nabavit...
Sa manjom litražom ne možeš dobit nikao da odradi ispod 45hz, što je previsoko za moj pojam...;)

Član
Joke-zgb je napisao(la):
Jedino što sam za sad uspio dobit da je koliko toliko okej, je 120l kutija 160 port dug 16cm, tuning nekih 40hz, port može i manjeg presjeka, al mislim da ti ovaj jednostavnije za nabavit...
Sa manjom litražom ne možeš dobit nikao da odradi ispod 45hz, što je previsoko za moj pojam...;)

aa da napravim kompresionu kutiju bez portova .. Da li bi ona mogla ici manja ???

Član
Pa kažem za nju mi neke nebuloze samo izbacije:D
Malo je to zajebano za dobit sa tom litražom, al budem još probo se malo poigrat kad uhvatim vremena;)

Član
Joke-zgb je napisao(la):
Pa kažem za nju mi neke nebuloze samo izbacije:D
Malo je to zajebano za dobit sa tom litražom, al budem još probo se malo poigrat kad uhvatim vremena;)

ok hvala ti
:D

da li ovo moze ovako :S:S:S:S:S:

Driver Properties
Name:
Type: Standard one-way driver
No. of Drivers = 2
Mounting = Standard
Wiring = Separate
Fs = 26, Hz
Qms = 4,05
Vas = 65, liters