Nista meni nije jasno!!! Molim objasnjenje!!!

Nista meni nije jasno!!! Molim objasnjenje!!!

Početnik
Ovako imam u autu pojacalo pioneer GM-5300t
Plus ide sa akumulatora 16 kvadrata, a minus ide iz gepeka sa lima osmirglano i dobro zavrnuto sve!

A RCA kabal ili cinch kako ko zove je onaj najobicniji od 3km.

A pre njega davno sam imao onaj bolji od 30km i sjebo se puko na krajevima i ja uzmem ovaj.

E sad kad na pojacalo sa cd playera dovedem signal sa RCA kabala cuje se onako normalno kad stavim bass boost na +12db i gain na normal.
A kad dovedem signal sa izlaza od zvucnika u pojacalo (a ima posebno za LOW level i za HI level) to nije normalno kako udara znaci bass boost na 0 a gain skoro citav krug unazad.

U prvom slucaju pojacalo se ne grije a u drugom kao rostilj se zagrije. A vise mi odgovara ovaj drugi slucaj zato sto zvucnik nenormalno svira a bez opterecenja i promena u kvalitetu.

E sad moje pitanje je sto se grije a skoro je do kraja smanjeno i dali bi bilo jace da stavim bolji rca kabal.

Ajd pomagajte :icon_rolleyes:

pa normalno da jace svira kad si mu dao jaci signal, pojacalo pojacava u postocima, npr dao si mu 1w on da 200w, bubam cifre, i normalno da se zato vise grije, cim glasnije radi to je vise snage, vise struje i vece opterecenje. vjerovatno imas slabe preoute na radiu pa ga nemozes iskoristiti do kraja, pa ti jace ide preko high inputa.

Početnik
Vidi jednu stvar imao sam ovo pojacalo i isti woofer kao i sad pre u drugom autu u kojem je bio i drugi cd-player (JVC neznam tacno koji je i imao je 6 RCA izlaza i dva specijalno za subwoofer) pa sam kupio drugo auto i u njemu je dosao cd-player Pioneer DEH 2900 MPH i prebacio sam i pojacalo i woofer u njega a to je trajalo jedno 2 mjeseca (ne prebacivanje nego dok sam nasao auto) pa sam skoro bio zaboravio kako je to sviralo, i kad sam posle 2 mjeseca cuo na drugom player-u sta znam meni je bilo isto. A posle nekog vremena sam skontao da je slabije sigurno 30% nego pre na starom player-u

I sad sam skonto da je taj izlazni LOW level slabiji na ovo drugom player-u tako da cu kad mi cale doveze drugo auto uzeti onaj JVC da vidim sta ce se desiti hoce li biti jace.

drug ne vidim sta zeza, rece ti momak, zavisi koliki signal dovedes pojacalo ga i pojacava, ako vise pojacava jaci je i ulazni signal i vise treba svega da bi sve to radilo, iako je gain na min ono pojacava jaci ulazni signal, sto ti ga "grubo" receno dodje kao da pojacava slabiji signal na polovini pojacanom gainu, tako nekako ugrubo, mora se vise grijati jer je tranzistorima potrebna veca struja za vece izlazne signale

Početnik
Sto znaci da bih trebao da stavim i deblje kablove za struju do pojacala.

A znam da je normalno da se pojacalo grije ali neznam bas do koje je temperature normalno pa se bojim da ne rikne pojacalo?

Član
nema od tih kablova nista od 3 km mjenjaj to pod hitno nije on dovoljan da provede dobar zvuk dzabe mucis pojacalo,da se grije pojacalo to je normlano, za struju nema potrebe deblji ako je takav kao sto si napisao.pozz

Početnik
A znam i da ima vecina zastitu ali kako da znam da bas ovo moje ima, nije bas ni jeftino da bi testirao napamet hoce se ugasit dok se ne ohladi ili ce za sva vremena ugasit :icon_biggrin:

Nemam bas sad para za kablove nisu mi bas ni pristupacni tako da dodjem do njih treba mi vise nego sto oni i kostaju. Tako zad za sad nek pojacalo dobija signal sa izlaza od zvucnika pa kad promjenim player onda cu i kablove nabavit ako do tad ne crkne pojacalo :D

Početnik
evo ja sam nasao ali ne kontam nigde ne pise koliko ja vidim mozda neko bolje zna??

http://www.pioneerelectronics.com/PUSA/Products/CarAudioVideo/Amplifiers/GMSeries/GM-5300T

Član
zamjeni j*eni RCA kabal i na kolko si ohm-a spojio woofer? ako si na nizoj omazi normalno da ce se grijat ... :icon_rolleyes:

Početnik
Woofer je MAC audio Maximus 12" ima 300W RMS i radi na 4 Ohm-a a pojacalo lafo u mostu ima 380w RMS na 4 ohm-a tako da nebi trebalo da je optereceno sto se toga tice.

Koja je cjena normalnog RCA kabla

Član
MAXI-Megane je napisao(la):
Ovako imam u autu pojacalo pioneer GM-5300t
Plus ide sa akumulatora 16 kvadrata, a minus ide iz gepeka sa lima osmirglano i dobro zavrnuto sve!

A RCA kabal ili cinch kako ko zove je onaj najobicniji od 3km.

A pre njega davno sam imao onaj bolji od 30km i sj*o se puko na krajevima i ja uzmem ovaj.

E sad kad na pojacalo sa cd playera dovedem signal sa RCA kabala cuje se onako normalno kad stavim bass boost na +12db i gain na normal.
A kad dovedem signal sa izlaza od zvucnika u pojacalo (a ima posebno za LOW level i za HI level) to nije normalno kako udara znaci bass boost na 0 a gain skoro citav krug unazad.

U prvom slucaju pojacalo se ne grije a u drugom kao rostilj se zagrije. A vise mi odgovara ovaj drugi slucaj zato sto zvucnik nenormalno svira a bez opterecenja i promena u kvalitetu.

E sad moje pitanje je sto se grije a skoro je do kraja smanjeno i dali bi bilo jace da stavim bolji rca kabal.

Ajd pomagajte :icon_rolleyes:

kod spajnja pojacala veoma je bitno da ti i + i - idu direktno sa akumulatora,nikakve mase sa sasije auta nisu pozeljne,onda debljina kabla ti takodze igra ogromnu ulogu,kao i osigurac koji ne smije biti ispod 30A

Početnik
Koliko sam se dosad neagledao muzike u autu a mozda su 3 do sada imali ( - ) sa akumulatora tako da neznam nebi rekao da je do toga a i imam dva osiguraca od 30A.:icon_rolleyes: