Član

Parkiranje vozila na dozvoljenom mjestu i skidanje registarskih pločica u posljednje je vrijeme učestalo među vozačima koji žele parkirati u centru Zagreba, ali parkiranje pritom ne žele platiti.
Budući da Pauk služba ne može odvesti propisno parkirani automobil, a kontrolori parkiranja ne mogu zapisati vozilo bez registracijske oznake, takve vozače u pravilu nije moguće kazniti. U Zagrebparkingu kažu da nemaju evidenciju koliko je takvih vozača, no ističu kako ih ima puno te priznaju da su u njihovom slučaju nemoćni, piše Jutarnji list.
"Ako na automobilu nema pločica, moguće je jedino pozvati komunalnog redara koji tada postavlja obavijest da se vozilo mora maknuti u roku od tri dana. Komunalnog redara zovu službenici Pauk službe ili komunalni redar naiđe slučajno jer mi u pravilu ne stignemo evidentirati sve oblike prekršaja", pojasnio je Marijan Tomašić, rukovoditelj službe premještanja vozila u Zagrebparkingu.
Budući da vozači parkiranje većinom koriste zbog kraćeg, jednodnevnog odlaska u grad, rok za micanje vozila od tri dana neprimjenjiv je jer se odnosi na automobile koji nisu u voznom stanju. Ako komunalni redar čak i označi takav automobil, vozač prolazi nekažnjeno pa je jedini način naplate kazne hvatanje prekršitelja na licu mjesta.
Iako ne postoje podaci o broju vozača koji se služe ovakvim trikom, u Zagrebparkingu kažu kako je ovakvih slučajeva dosta.
"Ne ugrožavaju direktno promet pa nemaju prioritet u rješavanju kod naše Pauk službe. Mi radimo isključivo prema nečijem nalogu, a sa 20 vozila ne možemo još rješavati i takve slučajeve jer nas naprosto nema dovoljno", rekao je Zoran Ježić, pomoćnik direktora za tehnička pitanja Zagrebparkinga.
Iako bi kontrolori na parkiralištima u pravilu trebali obavještavati Pauk službu, to u praksi ne funkcionira jer službe međusobno rijetko surađuju.
"Nemam nikakve veze s Paukom jer oni rade svoj posao nezavisno od mojeg. Kad naiđem na automobil bez registarskih oznaka, prolazim pored njega kao da ga nema. On nije u mojoj nadležnosti, već je briga komunalnih redara", objasnio nam je kontrolor parkiranja kojeg smo zatekli pored automobila bez pločica. Komunalni redari potvrdili su nam kako je njihova obaveza postavljanje obavijesti.