Astra F 1.6 16v X16XEL - diže temperaturu, loše vuče

Astra F 1.6 16v X16XEL - diže temperaturu, loše vuče

Odakle početi.. Unazad dvije godine sam primijetio da auto loše vuče kad postigne radnu i blago digne temperaturu, od 0,5 do 2 stepena (prije toga je strelica pokazivala tačno 90). Naravno, palio se i check engine, bez toga Opel nije zanimljiv. Dijagnostika je pokazala grešku na lambda sondi. Lambda je čišćena, te se poslije toga nije palila. Sljedeći put kad se palila je čišćen katalizator. I to je pomoglo, ali poslije par mjeseci, opet ista stvar. Promijenjen zadnji lonac, skroz začepljen. U svoj toj strci su prethodno otišli i hidropodizači i tad sam baš osjetio povećanu potrošnju, a i vrata gepeka (karavan je u pitanju) kao da su bila isprskana nekom prljavom vodom, te se vjerovatno tad crni dim miješao sa vodom koja je bila u zadnjem loncu. Auto se uglavnom vozi po gradu, ne forsira se...

Sad je lambda promijenjena, katalizator skinut (bio je skoro začepljen) više se check engine ne pali, ali auto i dalje ne vuče, i dalje je blago dignuta temperatura. Da stvar bude gora, drugi put poslije vožnje preko 100 km u komadu ulje pljušti iz njega, navodno pored crijeva koje spaja usis sa klapnom gasa, svaki put na mjeraču sam primijetio da ga je bar dva decilitra manje. Bar je na prvi pogled mehaničar to utvrdio. Ta dva curenja su se desila u razmaku od dva mjeseca, oba poslije, ajmo reći, duže vožnje na otvorenoj cesti. Na kraćim relacijama ne pušta ni kap.

Auto ne troši ulje, antifriz, ne dimi, ne trokira, pali uredno od prve, jedino što možda ima blago povećanu potrošnju goriva, a i to kažem možda. Na satu je 235.000, poslije zamjene podizača je stavljeno GM 5w-40, a prije toga je bio Elf 10w-40, mjerena kompresija poslije postavljanja podizača je bila dobra, te zadovoljavajuća na jednom cilindru. Nekad davno je zakazala vodena pumpa, pa je vjerovatno ostavilo traga, jer se čuje i neko klepetanje, koje je izraženije dok se auto ne zagrije i koje se i poslije 70.000 ne mijenja.

Ako je neko imao slično iskustvo, bio bih mu vrlo zahvalan kad bi nešto napisao ovdje.