Albanija- zemlja koju vrijedi posjetit?

Albanija- zemlja koju vrijedi posjetit?

Član
Volim slusati Buddha Bar muziku, relaksacija, opustanje, bla bla, nebitno i maloprije naletih na ovaj video sa prelijepim slikama Albanije. Koliko je ta zemlja zatvorena, i koliko im je turizam nerazvijen pokazuje (bar meni) ovaj klip, ako nemaju vise, imaju bar isto kao i Hrvatska, a o nasoj drzavi i da nepricam.

helem, jel' netko posjecivao Albaniju, imate li namjeru... Mentalitet tih ljudi je svi znamo malo cudan, ne odvratan, ali ljudi imaju cudan temperament, "zaostali" su nekako i neznam koliko imaju skolovanih kadrova da pokazu ljepote svoje drzave. Neznam za vas, ali u skorije vrijeme svakako imam u planu posjetit ovu prelijepu drzavu.

http://www.youtube.com/watch?v=5blPLHS0Cko&feature=related

Član
RE: Albanije- zemlja koju vrijedi posjetit?

Zaostali ljudi visoka stopa kriminala (kao da se ničim drugim neznaju baviti), pričao mi jednom jedan vozač da je prirodno prelijepa zemlja ali infrastrukturno ne da je zaostala, dosta nesigurna za strance...kaže da se Tirana dosta izgrađivala a ovo ostalo slabo...

Član
Molim bez ovih komentara, zanima me konkretno njihov turizam, ne dal' se nekome svidjaju ili ne.

Član
neznam al ima ona izreka "razvijen ko albanski turizam". pa i oni jadnici bjeze iz svoje zemlje gdje god stignu.

Član
Darko ti je konkretno rekao, stopa kriminala ogromna i zemlja jako nesigurna za strance. E ne znam da li se to promenilo ali znam iz nekih prica da su ranije (pre 20-ak godina) strancima bande otimale aute po nekim vukojebinama i slično...

Član
Vjerujem da se to promjenilo, ipak prije 20 godina je tek lagano poceo prolazit Hodzin rezim. Ja 'pak mislim da se mjenja i narod i da evropski trend modernizacije dospjeva i do Albanaca, jer sa onim ljepotama moraju pocet zaradjivat, isplatnije je nego auta krast ljudima :). Drzava je multinacionalna 10 posto pravoslavaca, 14 % katolika i ostalo muslimani, prednost im je sto su svi Albanci i da na toj bazi nemaju problema. Definitivno drzava koja ce vjerujte vrlo brzo zajebat mnoge balkanske.

http://marvaoguide.com/images/stories/telepulesfotok/albania/Beach,%20Sarande.jpg
http://vacationculinary.com/wp-content/uploads/2010/10/Saranda-beautifull-beach.jpg

Član
nas fotograf alen je imao jedan izlet tamo cini mi se ..
po njegovim slikama dalo se zakljucit da je prelijepo, a ako te vise zanima pitaj njega ;)

Legend
Nisam imao pojma o Albaniji, dok prije nekih mjesec dana nisam isao u ni manje ni vise nego direktno u Tiranu.. Prije svega isao sam poslovno, ne turisticki tako da ti ne mogu puno reci, ali mogu ti dati par savijeta u vezi ceste i saobracaja..
Dakle, prije svega toplo ti NE PREPORUCUJEM da ides ovim putem Sarajevo - Foca- Niskic - Podgorica - Tuzi - Skadar - Tirana, vec gledaj da sto vise ides uz primorje, ovamo je katastrofa, los put, nepregledan, krivine.. ma uzas..
Ja sam isao ovim putem sto sam ti napisao, a vratio se dole crnogorskim primorjem, usao u dubrovnik i onda lagano mostar i sarajevo.. lijep put, ima se sta i vidjeti.. prelijepi gradovi (prvi put sam bio i u CG)

Sto se same granice tice, albanci nece da pricaju strane jezike (ili ih neznaju) uglavnom komunikacija je nula bodova (pogranicna policija, normalni ljudi..) jer sam na dosta mjesta stajao, pitao za put.. jer je sve skroz lose obiljezeno , radi se put, pa nisu stavljali signalizaciju..

Ne znam odakle ti Albanija, ali ja dole vise nebih otisao, nema sanse osim ako bas MORAM, nije mi se svidio mentalitet ljudi, kultura, saobracaj im je uzas, nista nije obiljezeno, ceste takodje, ne pricaju jezike, kao narod su onako poprilicno zatvoreni..

Znam dosta albanaca, sto iz Albanije, sto sa Kosova, sto iseljenika u Italiju, jedan od najboljih drugova mi je albanac sa Kosova. Ima ih svakakvih, a slicnu su dosta Rumunima iz mog nekog iskustva, nevjerovatno slican mentalitet i nacin razmisljanja, nema sredine kod njih ili si los ili dobar i svi su takvi. Znam ih stvarno dosta, ali jednostavno ih ne znam opisati, ali sam primjetio da se razlikuju malo ovi sa Kosova i iz Albanije.
A sto se tice same Albanije i obilaska, autom se ne isplati ici, patnja ziva je to, tako da ne bih preporucio. Gradovi osim Vlore' uglavnom izgledaju poruzno i zapusteno, Tirana onako, imas neke sredjene zgrade, a iza toga supe i barake.
Ja opet kontam lijepo je svigdje otici i vidjeti, covjek pocne malo drugacije razmisljati kada vidi svijet i sjaj i tugu, ne misli samo u okvirima svoje ulice ili mahale, jedan zivot jebi ga...

Član
Bio sam par puta, poslovno (prodao 3 fudbalera :icon_biggrin:)
Boravio sam u par gradova (Skadar, Tirana, Drač, Fir i Flora na jugu države)
Imaju auto puteve koji su iz nedelje u nedelju sve duži i duži :D i na svakih 10-15 km imaju kružne tokove i super funkcionišu, al ako se držiš pravila u saobraćaju naje....eš . Populacija automobila na ulicama je naravno Mercedes i to 95%, preostali postotak otpada na mopede i bicikla. Turizam razvijen, kriminalna stopa sve niža i niža. Žene, lepe kao i muškarci :cool:. Uglavnom, svaki put kad odem jedem samo kuvana jaja jer im je klopa sumnjivog porekla.

p.s. (u Firu su u novosagrađenoj gradskoj džamiji promašili kiblu za 45 stepeni ;) )

ts

3452783824_5acfb93fda_b.jpg

Član
BEMWE, kad udjes u Albaniju, pa picis prema jugu, koliko ga ima kilometara uradjenog, jer realno samo mi je taj juzni dio i zanimljiv.

Član
Od Skadra pa do Vlore sve ti je autoput (negde se naleti i na put za motorna vozila 100km/h) dužine oko 180km, samo paziš da ne promašiš pravac zbog čestih isljučenja, odnosno promene pravaca na kružnim tokovima :D . Postoje znakovi, zato bez brige