Zvanična potvrda: Bugatti će u Ženevi predstaviti novi model Chiron 1500 KS

Zvanična potvrda: Bugatti će u Ženevi predstaviti novi model Chiron 1500 KS

Član
Kompanija Bugatti je zvanično saopćila da će nasljednik modela Veyron nositi ime Chiron, kao i da će svjetsku premijeru doživjeti na Sajmu automobila u Ženevi 2016. godine.
b_151130045.jpg

Novi model je dobio ime po Louisu Chironu, Bugattijevom vozaču iz dvadesetih i tridesetih godina. On je bio najbolji vozač utrka na svijetu u svoje vrijeme, a njegovo ime je usko vezano za historiju kompanije.

Što se tiče automobila, najavljen je kao najsnažniji, najbrži, najluksuzniji i najekskluzivniji produkcijsku supersportski automobil. U Bugattiju su već odradili dobar posao na polju marketinga, a već su primili više od 100 narudžbi.

Hiperautomobil je trenutno u posljednjoj fazi testiranja, a nekoliko prototipa je primijećeno na ulicama različitih kontinenata. Prototipi su testirani na različitim cestama i u različitim klimatskim uvjetima, a sve je to dio rigoroznog programa testiranja koji zahtjeva ovaj segment. U kompaniji su učinili sve kako bi Chiron bio znatno bolji od prethodnika.

Tehničke specifikacije još uvijek nisu otkrivene, ali se spekuliše da će Chiron pokretati quad-turbo 8,0-litarski W16 motor koji isporučuje 1.500 KS pri 1.500 Nm obrtnog momenta. Snaga će se na točkove prenositi sedmostepenim DSG mjenjačem. Automobil će od 0 do 100 km/h ubrzavati za 2,3 sekunde, od 0 do 300 km/h za 15 sekundi, a maksimalna brzina će biti 480 km/h. Ugrađen je pokazivač koji ide do 500 km/h.

Chiron će naprijed imati 20, a nazad 21-inčne naplatke sa Michelin Pilot Sport PAX gumama. Naprijed će biti diskovi promjera 420, a nazad 400 milimetara. Za hlađenje moćnog W16 motora će se brinuti 15 hladnjaka.

Što se tiče dizajna, već smo vidjeli nekoliko prototipa koji su otkrili većinu karakteristika produkcijskog modela, tako da će on biti uglavnom veoma sličan konceptu Vision Gran Turismo.

Proizvodnja Veyrona je bila ograničena na 450 automobila, a Chiron će biti proizveden u 500 primjeraka. Postoji šansa da će se 2018. godine pojaviti i Chiron Targa.
 
Član
Kako nadmasit inzinjering veyrona? Neko kaze da je bugatti cisti porez na budale. Citao gledao dokumentrce o njemu, mislim sto se toga tice ne moze mu niko prici ni.blizu
 
Član
Kako nadmasit inzinjering veyrona? Neko kaze da je bugatti cisti porez na budale. Citao gledao dokumentrce o njemu, mislim sto se toga tice ne moze mu niko prici ni.blizu
Dosta supercar automobila je nastalo od zelje nekog bogatog entuzijaziste.. Taj isti skupi nesto majstora i inzinjera i napravi auto, sa motorom drugog proizvodjaca, kojeg dodatno natunira i evo ga supercar.. A 80% stvari od dobavljaca. I sad porediti takvo nesto sa Veyronom iza kojeg stoji ogroman budzet i armija inzinjera je cisti apsurd...
 
Član
Ja ga licno ne volim preruzan preskup al.ima svoju klijentelu izgleda. Medjutim toliko detalja ima da je to strasno . Slagat cu svakih 50.000 mjenjas mu felge ima neki logicki razlog ne sjecam se tacna, gume su posebna prica. Impresivna je njegova lakoca dostizanja tih brzine nije nurburgringa pravljen to ljudi mjesaju uvijek
 
Član
Kada bih imao pare kupio bih ga samo radi imena. :)
Jer taj covjek je uzor svakom muškarcu.
 
Top