My USB Car Radio (Philips Car 400)

My USB Car Radio (Philips Car 400)

Član
Nakon dužeg vremena i čekanja konačno sam se uspio dočepati "Philips Car 400" radija za koji sam već odavno imao jedan interesantan projekat koji se konačno realizovao. Radio je kasetaš ali zbog jednostavnog dizajna i relativno male odvojive pločice je praktičan. Pošto u današnje vrijeme svi koriste USB da slušaju muziku, a HU sa ugrađenim USB-om znaju biti skupi ja sam našao zaobilaznicu pa napravio nešto unikatno što čak posjeduje i daljinski :D Da ne razdužujem slobodno pogledajte video i sve će vam biti jasno :)


Uz malo mašte, dobrog planiranja i nekoliko vještina sve je moguće što zamislite. Sretan sam što sam uspio dobiti još jedno iskustvo kroz ovaj projekat i radujem se sljedećem :D

Ostale projekte koje sam imao možete naći na YouTube kanalu "My Hobby Projects". Hvala svima koji su izdvojili vrijeme da pogledaju video i nadam se da će nekome biti inspiracija da uspije u svojim idejama i projektima :)
 
Poslednja izmena:
Član
Mada nisam napravio baš kako sam želio jer je trebalo da na dijelu gdje se ubacuje kaseta ide displey od FM transmitera ali ovaj što sam imao ne pokazuje ime pjesme pa sam napravio da se može otpojiti, pa ako nekada naletim na bolji možemo lako prepraviti. Još jedan problem sam imao sa RCA tj. da kada sam trebao da ugradim bio je izbor između ovih ravnih kao u videu i onih što su na kablu i vise. Ja uzeo ove ravne reko bolje da je stabilnije kada na kraju nisam mogao ubaciti HU u auto sa ukopčanim RCA i morao dodatno dodati i RCA sa kablovima. Da sam imao RCA od 90° mislim da bi mogli stati. Još šta sam morao uraditi jeste dodati 2 otpornika po 100K ohma na FM radio input jer kada bi prebacio sa radia na USB velika je bila razlika u volume, tako da ako sam slušao glasno USB i prebacim na radio ono još glasnije bude pa je otrpilike usklađeno sada. Što se tiče RCA spajao sam i na pojačalo i sve radi kako treba. Mada mislim da bi jačina signala mogla biti malo jača ali naštelujem na pojačalu gains na malo više i bude taman.

Najviše je bilo posla oko pripreme tj. oko informisanja kako čipovi rade, gdje su koji spojevi, kako se koji pali ali na kraju sam uspio sve tačno odraditi i zadovoljan sam. Na netu su drugi već radili ovakve stvari tako da sam se koristio malo njihovim znanjem a usput napravio detaljni video za ostale ukoliko budu želili pokušat :)

P.S Hahhaha joooj pa zeznu .ba i .com na videu :D E moram to ispraviti :)
 
Poslednja izmena:
Član
Kapa dole druže,bavim se elektronikom al' si me impresioniro.Jedno pitanje,da li je ovo radio iz nekog Opela,pošto mi skroz liči?
 
Jeste opelov je orginalni cd , predplatim se na kanal za dalje klipove jer sam i sam poceo snimati pa zelim da i tebi dam podrsku da sto vise izbacimo ovo piskaranje da bude sve crno na bijelo ako ne uzivo onda bar preko klipova :)
 
Član
:O impresivno oliko posla i truda je u ovo ulozeno, svaka cast

Ovo je dobra varijanta za fabricke 2 din playere, ovako nesto odraditi, jer na pojedinim autima je nemoguce i blendu ugraditi za standardni 2din a posjeduju samo kasetas ili obicni cd :p na takvim autima ovaj patent odraditi bilo bi vrh :D
 
Član
Gledao sam na vw-club.rs kako frajer pravi istu stvar od tricinog kasetasa Gamme. Svaka cast na ovakvim zivcima...
 
Top