Svjecice - NGK LPG LaserLine vs IridiumIX?

Svjecice - NGK LPG LaserLine vs IridiumIX?

Razmisljam o kupovini svjecica NGK LPG LaserLine. Medjutim, cijena je povisoka, 45KM komad! Elektroda je od iridijuma, i specijalno su pravljene za LPG.
250_1645646207543eca1392984.jpg


Druga alternativa su mi NGK Iridium IX svjece, koje su nesto jeftinije (20KM komad), takodje elektroda od iridijuma, ali je za benzin motor, razmak je 1.1mm, a dok je kod ove LPG cini mi se 0,8mm.

Imate li vi koji savjet? Motor je 2.0, Hyundai IX35
 
Član
Razmak se napravi cekicem a ja vozim na regularnim svjecicama, nikad problema...ne bacaj pare dzaba, cuj 180KM za 4 svjecice
Uzmi preporucene za taj motor po toplinskoj vrijednosti i gas
 
vozim na plin, naravno. Cekicem ne smijes lupat svijece sa platinskom ili iridijumskom elektrodom, mozes unistit svjecu.

Naravno da bih dao 180KM na svjece, jer sam uzeo novo auto, i hocu samo najbolje za motor.
 
Član
Ne razumijem, neces lupat po elektrodi nego po metalu s kojim elektroda pravi varnicu, a i odredjeni modeli svjecica imaju sa razlicitim zazorom u ponudi
Druga stvar, sto pitas onda ako mislis dat 180KM? Ja ti kazem da je glupost davati toliku lovu, i opet na benzinskoj usuti smece od goriva koje ce ta haj-tek svjecica paliti...
Ali eto, svakom svoje, kupi te od 180 pa se tjesi da si dobro prosao...svi koje ja znam voze na fabricki propisanim svjecicama na plin i nikad nisu imali problema zbog toga
 
Jarane kpliko god ti njeg pazio i cuvo opet ce se na njemu nesto pokvarit al ako je novo auto obicne svijecice pp broju su mu dovoljne bolje mjenjat svakih 20k nego cekat kad ce crknut ;)
Uglavnom ti odlucujes bolje kupi rezerve bombinu nek se nadje nego lupat 180 KM na 4 svijecice ;)
 
vidim ja da je ovde na forumu samo bitno "zatamnit i spustit", ostalo nista nema veze.... zato vecina auta cadi iz auspuha ko da loze ugalj, dobit covjek rak pluca kad vozis iza nekog takvog.... nebitno. temu mozete zatvoriti, uzeo NGK LPG svijece....

P.S. A sto se bobine tice, nije to golf druze. Ovdje svaka svjecica ima svoju bobinu koja se direktno kaci na svjecicu (kontakt koji se kaci na svjecicu je zapravo bobina - "ignition coil", i svaka kosta oko 150-200KM.... (u servisu i skuplje). znaci 4 bobine.... za paljenje plina bobina mora stvoriti napon za 7.000 volti veci na stanardnoj svjecici nego na LPG svjeci, sto stvara dodatno opterecenje na bobine.... skracuje im vijek trajanja, itd.... Kada sam radio servis na 60.000KM, posto je auto u garanciji, normalne svijece koje su u prodavnici 35-45KM sam morao platiti 120KM u servisu, zato 180KM za najbolje svijece ne vidim kao losu investiciju.
 
Poslednja izmena:
Član
Meni samo nije jasno kako svima rade svjecice klasicne na autu bez problema i na benzin i na plin! Samo ti nasao da kazea kako to nije dobro itd itd. A sta kazes nije to golf? Kad hjundai bude ko golf bice mozda i auto! A to opterecenje pricas i voltaza svjecice...pročitaj malo...cuo si mozda za emulator plina. Kako tvoj auto skonta dal je na plin ili na benzin? Da nema senzor na klipu.
Da ne dužim
Plinske svjecice neko izmislio da bi obrtao lovu i kraj price.
I ne znam cemu tema ako si ti naumio da kupis te svjecice prije nego si napisao ovde ista?

Dizanje i spustanje da. Jer su mladi momci i vole da uređuju. Nemaju lovu da kupe nov auto pa da dodju i kupe savjete po forumu. Vec imaju leseve i krpe kraj s krajem tako da nemoj da si sebican!
 
Član
Ova tema meni izgleda kao "imam dvije glave da bacim na svjecice, i imam nov auto". Ne vidim drugog razloga otvaranja, vec si htio da ih kupis i kupio si ih iako te svi odgovaraju. Otkad plin postoji ljudi voze na obicne svjecice, sto kaze hirurg ove LPG svjecice su samo muda pod bubrege. I jos pljuvanje po tuningu usred bhtuning foruma, bolje ti je registruj se na klix, nije ovo za tebe.
 
Član
Bez ljutnje drugar ali ako si vec naumio kako si naumio sto si onda pitao. Onda sugerises da mi ne kazemo kako treba.
 
Član
Druže nisi ti izgleda upoznat kako ovdje ide redoslijed...
1. Otvoriš garažu naravno sa slikama (i onda pola te pohvale što nisi uzeo fauve a pola kažu da je koreanac smeće)
2. Sačekati par dana i onda kao usput spomeneš svjećice koje ti onda hirurg i društvo nahvale i još ti kažu gdje ih ima kupiti..
Ne možeš ovdje ono što se kaže s neba u rebra...
B-)
 
Član
Ti si se nasao pravi reci nesto :) nisi znao ni profil popuniti pa si umjesto godista upisao broj 2012 :)
Koreanac je smece nego sta! Japanska auta uredu i skidam kapu ali korejci otpad
 
Član
Ti si se nasao pravi reci nesto :) nisi znao ni profil popuniti pa si umjesto godista upisao broj 2012 :)
Koreanac je smece nego sta! Japanska auta uredu i skidam kapu ali korejci otpad
Profil? Kakav profil? Kakve to veze ima sa ovom temom?
Druže moj nemoj da se ljutiš nemaš razloga...
A ovo nisu osamdesete kad su jedina kvalitetna auta bili Mercedes BMW i fauve...koreanci Francuzi i ostala smeća, kako ih ti nazivaš, su ili kupili ili sami razvili tehnologiju koja ima kvalitetu. Slušam neki dan na tvu da je Peugeot poslovao sa par milijardi dobitka. Pa majka mu stara da ne valjaju ne bi se toliko prodavala. Možda bosanski maloumni mozak ne može da shvati postoji nešto isto kvalitetno kao što je i vw.
I još si ti zaključio kakav sam ja iz neke nebitne informacije kao što je profil na forumu.
 
Top