Ekspanziona posuda *HITNO*

Ekspanziona posuda *HITNO*

Član
Naime, imam problem koji mi prepakuju u Opelovom servisu na mnogo veci problem, mada cisto sumnjam da je te prorode, pa se ovim putem obracam iskusnijim od sebe kako bi mi pomogli.

Naime, u expanzionoj posudi imam antifriz koji je nakon redovnog servisa promjenio boju u recimo hrđavu, koja se pohvatala i po zidovima posude. Nivo je bio regularan, ali nakon par hiljada cc.3000 pređenih Km, ona je promjenila boju. Otisao sam u servis, gdje sam kupio novu posudu, novu rashladnu tekucinu, i za sve to dao nalog da se postavi "Opel servis na Alipasinom", i usgerisao da mi se procisti i kompletan rashladni sistem. Nova posuda je legla, čista, ma prekrasno. Do narednih Km. Sad je opet isto, ista hrđava boja, čak je kao i malo fali, ali sistem ne prijavljuje nedostatak.

E sad ide napomena. Auto ne ispusta nikakve bijele dimove, nista ne kapa iz auspuha, niti ispod auta, SVI servisi su rađeni kod ovlastenog (ma sta god to znacilo) na čepu od ulja nema nikakvih majoneza i sl. emulzija, auto radi sasvim normalno, ne gubi snagu, znaci sve je po PS-u, osim te boje u ekspanzionoj posudi. Jucer sam bio u Opelu i dobio sugestiju da se ulje negdje mjesa sa rashladnom, i da treba raditi servis motora, ono svi dihtunzi glave, pumpe, boga-oca, cca 1200KM, bez naravno dijagnostike ikakve, onako na parkingu. Jos sam bio fin i napravio listu sta bi trebalo pregledati, simptome i sl. koje cu postaviti ispod:


SIMPTOM

1. Posuda za antifriz prljava ( nova čista posuda je postavljena početkom godine, prilikom zamjene antifriza. Sistem je navodno očišćen bio prije zamjene) Pored manje fleke na povrsini antifriza (kao kad gorivo dodje u kontakt sa vodom boje duge), nije primjećeno kapanje I ostavljanje tragova ispod auta. Na čepu od ulja nema bjelkastih tragova. Crijeva nisu napuhana prilikom rada motora. Ne izbacuje antifriz kroz odušak na posudi. Bez bijelog dima iz auspuha. Miris antifriza je slican gorivu.

SUGESTIJA


- Potrebno je ponovo isprati sistem za hlađenje motora i zamjeniti antifriz.
- Zamjeniti gumice na deklu, dihtung dekla lanca, predihtovati karter, hidrotest, nova vodena pumpa....
- Provjeriti vodenu pumpu


Dakle, sta mi je ciniti dobri ljudi i da li neko ima slicno iskustvo sa ovim?

Unaprijed Vam zahvajujem na ukazanom iskustvu.
LP

 
Član
Meni to lici na prljav hladnjak tj komplet sistem za hladjenje, je l prije bila obicna voda u sistemu?
Siguran sam da dok sam ja vlasnik auta (nekih 14 mjeseci) nikada nisam sipao obicnu vodu, jer su servisi rađeni u ovlastenom, a prethodni vlasnik je Švicarska mlada a za to nisam siguran da je sipala obicnu vodu. Mada postoji opcija da dok je auto bilo na placu, mislim da ga je dohvatila voda do praga otprilike, kad su bile one poplave prosle godine, isao sam u Bijeljinu po njega. I sjecam se da mi je prodavac pokazivao onako neoprano auto dokle je nivo vode bio. Ne znam da li je moguce da je tad nesto se sj***lo?
 
Top