Opruge 206

Opruge 206

Član
hvala drug al neka hvala :) još nisam postavio opruge a da vam kazem iskreno nikako volje
u planu su gewinde, nešto što je izmisljeno za nobelovu nagradu i rahat
u planu su fk znam da nisu nešto ali koliko para toliko muzike , ako imate neku alternativu slobodno predlozite.
 
Član
Ako su dve opruge jednake, a jedna samo ima vise krugova, ta je automatski meksa. Kad bi presekao oprugu na pola, opruga bi bila duplo tvrdja (zaboravih sad kako se zove taj zakon u fizici). Ta opruga koju ti imas je takozvana ultra progresivna opruga, to je kad tako na jednom kraju su blize krugovi a na drugom kraju su rasireniji. To znaci da iako je mozda deblja zica i tvrdji je materijal, posto ima vise krugova od fabricke, moze da ispadne i meksa pa auto legne vise, ali kad auto legne toliko da se ti krugovi koji su blizi jedni drugima, nalegnu jedan na drugi, onda dobijes efekat da opruga radi na manje krugova pa postaje tvrdja od fabricke. To se radi jer kad bi proizvodjaci napravili samo tvrdju oprugu (koja mora zbog kompenzacije manjeg hoda amortizera kod spustenog auta) sa manje krugova, bila bi kraca od fabricke opruge i postoji verovatnoca da bi ispadala iz lezista kad se amortizer izvuce skroz.

Ili za one koje je ovo gore nejasno sta sam napisao, ukratko, ne mogu da garantujem da ce u praksi biti kako zelis, ali teoretski to sto je deblja i ima vise krugova ne znaci da se auto nece spustiti koliko je garantovano.

Imao sam situaciju da je opruga i duza i da ima nekoliko krugova vise od fabricke pa se auto ipak spustio 40mm.
 
Član
Prvi pasus objasnjava kako je tako nesto moguce. Stvar je da opruga ima zicu slicne tvrdoce kao fabricka ali posto ima vise krugova, automatski je meksa (po nekom zakonu iz fizike), pa se vise sabije. Ali jedan deo krugova opruge su blizu jedni drugih, pa se pod opterecenjem auta ti krugovi spoje, zica legne na zicu i onda samo oni krugovi gde je veci razmak bio radi i posto ima manji broj krugova koji radi, onda je tvrdja. Znaci meksa je dok se ne sabije do odredjene mere pod opterecenjem auta a onda bude tvrdja zbog manje funkcionalnih krugova. Kao sto vidis i na tvojoj slici, donji krugovi su puno blizi jedni drugima od gornjih.

Ne znam ga prostije objasniti :D
 
Top