Pitanje u vezi kablova

Pitanje u vezi kablova

Član
Posto vas ima dosta koji ste slagali muziku i razumijete se dobro, treba mi par savjeta oko slaganja muzike u mom autu..
Kako mi je sad auto rastavljen i sva unutrasnjost vani, planirao sam da provedem sve nove kablove za muziku, pa me interesuje sledece..
1. Koju debljinu kabla da stavim za pojacalo? (Ici ce 2 pojacala, jedno za wufer, drugo za zvucnike.)
2. Treba li da provodim 2 cinc kabla od muzike do gepeka ili je dovoljan 1, pa sa pojacala na pojacalo isto tako i za kabal za pobudu?
3. Ako bi neko mogao da mi objasni kako sve to da spojim, 8 zvucnika i wufer?
 
Član
1. Prvo moraš da skontaš za čega muziku praviš i koliko će jaka da bude. Ako stavljaš 2 pojačala onda barem reci koje su W RMS jačine jer kablovi u autu se stavljaju spram toga koliko ampera će da ti vuče cijela instalacija. Neki okvir za debljinu možeš pronaći u ove 2 slike:
http://i.imgur.com/MEdSqnl.png
http://i.imgur.com/UFxVrWF.png
Ono pravilo koliko para toliko i muzike u ovom segmentu je istinito jer moraš da razmišljaš da ako planiraš da ideš kasnije sa još jačom muzikom isplatljivije je sada staviti deblje kablove jer auto ti je već rastavljeno nego da kasnije moraš stare da vadiš i nove da opet ugrađuješ. Pitanje kablova je djelimično najteže jer i woofer i zvučnike i pojačalo možeš u 5 minuta izvaditi iz auta a jednu instalaciju za struju u mnogo dužem i težem vremenu. Tako da ovaj odgovor za debljinu ti teško može ko tačno reći dok sam ne skontaš šta praviš u autu i koliko će jako biti. Sada staviti deblje će ti goditi i na slabiju i na jaču muziku, ali zato će malo više i da košta. Nekih 20kvadrata ti je neka sredina jer se vidi na slici da na 5m može do 600W izdržati. Ipak sve zavisi da li ćeš moć da nađeš, da li kupuješ novo, polovno itd. Glavno pravilo kada kupuješ kablove je ne gledaj vanjsku debljinu nego presjeci kablo i gledaj u žice i uvjeri se da je baš debelo u žicama a ne kao u pijačarskim ima više zaštite nego šice.

2. Dovoljan ti je jedan par RCA da razvedeš pa onda sa Y spliterima možeš da isti signal salješ u obadva pojačala ili ako ti jedno pojačalo posjeduje i izlazne cinčeve onda u njega ove od HU razvedeš pa iz tog pojačala do drugog i u tom ti primjeru ne trebaju Y spliteri. Isto tako i jedan + za pobudu ide pa ga kačiš na obadva pojačala i time ih u isto vrijeme pališ. Mnogo važna stvar ako hoćeš da napraviš kako treba je da izabereš ili lijevu ili desnu stranu praga auta da razvedeš (+12V od akumulatora) a da cinčeve razvodiš ili sa suprotne strane ili kroz sredinu gdje ide ručna. Zato prvo pregledaj malo auto kako ide limarija pa probaj nekom žicom malo isplanirati i vidjeti gdje su čepovi za ulaz i gdje bi mogao sve to razvesti a da ne smeta. Naravno ako budeš imao priliku da kablovi idu preko ivica limarije obavezno tu izoliraj trakom jer može se kablo nasjeći i praviti kontakt sa limarijom. I naravno obavezno kod (+12V) ide osigurač od nekih 15cm poslije akumulatora. Pošto u tvom primjeru imaš 2 pojačala po prvilu trebao bi ti distribucioni blok u koji razvodiš tu debelu (+12v) od akumulatora a onda iz njega 2x (+12v) žice koje idu u pojačalo. To isto važi i za (-).

E sada ako nemaš njega morao bi malo improvizirati što uključuje lemljenje npr. dodatne žice na tu postojeću koja ide u jedno pojačalo a druga u drugo, ili npr. da nađeš mnogo veliku spajalicu kablova pa da iz nje razvedeš 2x žice. Evo ti primjer kako sam ja tu veliku spajalicu napravio kada mi je trebala za moje kutije u ovom video da mogu da kasnije otpajam pojačalo od kutije na jednostavan način. (4:00-4:13)
www.youtube.com/watch?v=g36RBPxJq5M&t=4m0s

Isto jedan način može biti da na vrh te žice staviš metalnu stopicu koja ima izbušenu glavu, pa onda napraviš zasebno još 2x žice sa tim stopicama i sve ih staviš u jedan ravan, zavrneš šaraf između njih, stegneš maticom i izoliraš što je moguće više puta. Sa ovim stopicama kao što sam rekao maloprije ili možeš ovako isto odma sa pojačala na drugo kao što je za pobudu napravljeno. Važi za pojačala koja imaju ovakav tim spajanja.
http://i.imgur.com/9CrGFqq.png

3. Evo napriča se ja svega i šta je zaključak na kraju? Uzmi fino kreni od gepeka. Prvo skontaj šta će ti gdje stojati. Woofer, zvučnici, pojačala. Skontaj u tom dijelu kako bi šta trebalo biti spojeno i sa čime. Nisi nam naveo kakva pojačala imaš monoblok, dvokanalno, četverokanalno. Na osnovu tog podatka onda možeš i da odlučuješ kako ćeš šta da vežeš. Spajanje zvučnika i povećanje njihovog otpora pa već tako spojenih ponovo spajanje na drugi način da bi im se oborio da bi se dobio manji broj žica za spajanje na pojačalo nije teško jer imaju šeme kako se radi. Samo problematika je što više stvari imaš da tjeraš to će oni manje dobijati snage od pojačala jer se snaga dijeli među njima. Ovo ne važi npr. za slučaj da imate pojačalo od 1milion W xD.

Sve u svemu treba nam malo više detalja da bi ti konkretno pomogli a u slučaju da si nesiguran da to sve sam radiš uvjek možeš pronaći nekoga ko se time konkretno bavi i ugrađuje u auto pa se dogovorit sa njime šta da ti on ugradi ili obavi ako nisi ti u mogućnosti. Mada ja uvjek kažem da se iz DIY projekata najviše stekne iskustva :) Nadam se da je barem nešto bilo nekom korisno iz ovog romana xD Pozz
 
Član
Svaka čast na detaljnom odgovoru. Izvinjavam se što upadam u temu, ali zašto je bitno da sa jedne strane auta bude žica za struju a sa druge činčevi? Meni je godinama sve provučeno sa iste strane i nisam primjetio nikakav problem.
 
Svaka čast na detaljnom odgovoru. Izvinjavam se što upadam u temu, ali zašto je bitno da sa jedne strane auta bude žica za struju a sa druge činčevi? Meni je godinama sve provučeno sa iste strane i nisam primjetio nikakav problem.
Prolazak struje kroz kabal ometa signal koji šalju činčevi ;)
 
Član
Aha. Kao što napisah, nisam primijetio nikakav problem, možda što su kvalitetni kablovi i imaju dobru izolaciju?
 
Član
Razdvaja se radi redudancije, šumova, smetni itd, jer oko naponskog kabla se stvara magnetno polje.
 
Član
Hvala na odgovoru :)
Za sada sam mislio da provucem kablove kako treba, da ne bih kasnije skidao lajsne, tepihe itd..
Sto se muzike tice, slagace se nesto solidno, ne znam tacno sta, vidjecemo sta cu moci da kupim od komponenti jer staro necu da vracam..

Mislio sam da ide 8 zvucnika,
dvije 10' u tablu, dvije 13-16' u vrata, isto tako i u zadnja vrata na dasku dodju dvije elipse i dvije 13' u plastiku pored daske. U gepek neki wufer tipa alpina,pionir i slicno oko 500rms ili jace, sve zavisi sta se bude moglo nabaviti..

E sad koliko sam ja mogao zakljuciti treba da kupim:
1. Napojni kabal 5-6m, 20-30 kvadrata, koji mogu dijeliti u gepek na 2 pojacala ili da vucem 2 kabla od akumulatora?
2.Cinc kabal sa pobudom sto kvalitetniji ..
3. Kabal za masu, nju mogu i posle sa sasije uzeti..

A sto se komponenti tice kad dodjem do toga javicu se na temu da predlozite nesto..
 
Član
Nabroja ti polijepo šta sve ide u auto tako da može malo biti problematike oko spajanja ali o tome ću na kraju ovog odgovora. Sada prvo da ove 3 tačke dopunim.

1. Mislim da ide 4-5m tačnije (+12v) i 1m za masu što se tiče dužine. Ako već imaš priliku uzmi 35mm2 i bićeš miran a ako džep odlučuje pokušaj što deblje. Da razvlačiš 2 kabla ne isplati se i za te pare možeš da kupiš distribucioni blok kao na ovim slikama i jednostavno imaš da razvedeš do pojačala i prednost je što njega uvjek možeš prodat sa onim drugim pojačalom ako ne budeš kada koristio. Ipak pola auta rasklopit da bi skinuo jedno staro što je viška je samo dupli posao.
http://www.tacotunes.com/tacoma/installation/howtowire/full/IMG_4792.jpg

Ukoliko ne želiš da kupuješ blok možeš napravit na kablovima stopice pa ih jednim šarafom sve stegnut kao sa ove slike.
http://www.bcae1.com/images/jpegs/IMG_6630b.jpg

2. Moja preporuka bi bila da kupiš što kvalitetniji cinč kabal ali bez pobude ali u tom primjeru kupiš deblju žicu i nju sprovedeš zajedno sa cinčevima tako što izoliraš trakom na par mjesta da bude zajedno sa cinčevima. Ovo važi u slučaju ako ne možeš naći dobre cinčeve.

3. Za masu 1 metar je dovoljan i ujedno uzmeš na istom mjestu gdje ćeš stezat šaraf i drugo kablo za masu pa obadva idu sa istog mjesta. Samo dobro očisti spoj tj. lim od farbe i uzmi šajbe koju imaju zubove i stegni sa njima ispod i iznad stopice od kablova. One su dobre jer se urežu u metal šasije pa kontakt bude djelimično bolji.

E sada ovo glavno pitanje kako sve spojiti? Meni se javlja problem oko više stvari a pokušaću neke da navedem. Prvo navodiš veliki broj zvučnika u jednom autu što znači da npr. imaš jedno pojačalo samo za srednjotonce i visokotonce ti bi morao od gepeka razvoditi zice ponovo do naprijed pa i u vrata itd. Još da neke zvučnike moraš spajati u seriju to bi značilo povećanje otpora a i djelimično bi gubio zbog dužine na snazi. Primjer bi bio pojačalo ti pozadi pa spajaš + od lijeve strane vrata (2m)u pojačalo, pa dalje - u + desnu stranu zvučnika(2m), pa opet od tog zvučnika - na minus od pojačala (2m). Nabere se 6m kabla samo da bi imao zvučnike od 8ohma. Moj savjet ti je razmisli da nemaš pojačala i šta je fabrika na autu već predvidila u auto za njegov HU. Prvo spoji te zvučnike na HU i imaš rješen problem u slučaju da ti nekada dojadi pa prodaš koje pojačalo. Drugo ako bi imao u autu pojačalo samo za srednjotonce i visokotonce ti bi ga morao negdje pričvrstiti u auto da ti stalno stoji. Jer bez njega ne sviraju ni svi zvučnici. Možda bi ti bolje bilo da si nabaviš mini pojačala koja ćeš preko HU da koristiš i koje možeš da ugradiš i u male prostore i neće ti smetati a po zvučniku nekih 40Wrms je dovoljno. Naravno ko se takmiči i ko hoće max da izvuče iće na skuplju varijantu ali 8x srednjotonaca i visokotonaca i sa 20w rms će da u autu dere jer je surround sound :D. Tako npr. spojiš prednje 10cm i zadnje u plastici 13cm na HU a ove u vratima i elipse pošto su veći na pojačalo ali da ti je npr. mini pojačalo koje ugradiš negdje skriveno kod HU. Ove sve zvučnike nije problem ni spojiti na jedno pojačalo ali treba dugoročno razmišljat i šta će kasnije biti praktično i najlakše za koristit. Isto je primjer ako kutija od woofera puno zauzima gepeka pa je nekada suvišna kako napraviti da se lagano vadi i pojačalo isto ako je spojeno na kutiju.

Za sada kažeš da su komponenete u fazi potražnje tako da imaš vremena da i te sitne probleme sa kojima se kasnije možeš susrest predvidiš jer nema ništa gore kada se neki posao mora raditi 2 puta ako nije prvi put urađen kako treba. Mada čovjek ne bi ni naučio da ne pogriješi kada :D Malo sam naporan sa pričom ali šta ću kada volim detaljno da pomognem pa se nadam da mi neće biti zamjerke jer ovdje ima mnogo iskusnijih članova od mene i drago mi je čuti i njihove savjete jer niko nije perfektan. Pozz ;)
 
Član
Hvala na savjetima, LavaKing.
Kupio sam kabal 30 kvadrata koji si preporucio i provukao od akumulatora do gepeka, pa cu ga tamo dijeliti na 2 pojacala, jos ne znam na koji nacin ali to mogu i kasnije..
Uzeo sam i neke silikonske cinceve ,najkvalitetnije koje sam nasao, i kabal za pobudu posebno..

Sad ako bi neko mogao samo da mi kaze sto se tice kablova za zvucnike, da li da ih provlacim sve do gepeka pa onda iz plejera do pojacala ili kako? Jer sam u prosli auto imao 4 zvucnika na plejer a ostale na pojacalo sa vuferom i nikako nisam mogao da uskladim ton, uvjek su ovi na pojacalo jace svirali..
 
Član
Povezat glavno napojno kablo sa ostala 2 kabla za pojačala ti je najlakše da sebi napraviš stopice na kablovima i sve ih šarafom stegneš ili napraviš nešto na ovaj fazon samo dobro izoliraj.
http://www.bcae1.com/images/jpegs/IMG_6630b.jpg

Sada ovo za razvođenje kablova je malo veća zavrzlama. Pošto imaš mnogo zvučnika koje hoćeš da koristiš teško ćeš moć praviti štelovanje zvuka ali je djelimično moguće samo zavisi kakav ti je HU. Ti u svom primjeru tih 8 zvučnika moraš da spajaš tako da ćeš neke spajat na radio (HU) a neke na pojačalo. Prvo provjeri da li na HU imaš samo L i R cinč izlaz. Ako da onda znaš da ćeš na osnovu toga odlučivat koja strana auta da ti se pojacava i smanjuje. Primjer bi ti bio da u radiu kada izabereš opciju za štelovanje na kojoj strani da zvuk svira bijeli L da ti bude prednja strana auta a crveni R zadnja strana. Tako imaš npr. situaciju da ako okreneš skroz L rade ti prenji 10cm koji su okačeni na HU i spojeni na LF(Left Front) i LB(Left Back) i na L kanalu od pojačala spojeni su zvučnici od prednjih vrata, a kada okrećeš prema R onda se oni smanjuju a pale ti se u zadnjim vratima zvučnici spojeni na HU na RF i RB i pojačalo kako dobija više R signala pali zvučnike na daski pozadi i woofer. U prevodu kačio bi iz table zvučnike i u zadnjim vratima na HU a ostalo bi išlo na pojačalo. Ovo je samo jedan primjer ali sve zavisi i kakvo pojačalo imaš i koliko kanala ima. Prednost da ovako povežeš je što i da ti ne radi pojačalo u autu možeš slušati muziku.

Druga stvar je ako ti pojačalo puno npr. daje snage u prednje zvučnike koji su ti u vratima nego što HU pušta u prednje u tabli onda te u vratima možeš vezati na 8 ohma u seriju i oni će slabije svirati pa možeš uskladiti.

Mnogo je komplikovano da bi se reklo šta je najbolje jer ti možeš npr. svih tih 8 zvučnika povezat na 8 ohma i imaš 4 para i samo ih pokačiš na četverokanalno pojačalo koje ima dosta snage i gonit će ih solidno.

Zaključak je da moraš sam odabrati neku šemu koja će tebi najbolje pasati. Pozz
 
Član
za odvojit kablove kupi distribuciju i iz jednoga ti kabela idu 2 naponska u gepeku.. dođe cirka 70ak kuna
 
Član
To mi nije problem kupicu distribucioni blok nije skup..

Samo jos da neko objasni kako najednostavnije da sprovedem kablove za zvucnike..
 
Član
ostavi prednje na HU a samo one bliže pojačalu spoji na pojačalo i imat ćeš visoki ton naprid i ogromnu količinu basa i kick basa nazad koje će ti upotpunit sliku

uz to šta si bija reka da su ti zadnnji jače svirali, na svakom (boljem) pojačalu imaš štelanje svega posebno pa polako pojačaj sve bez basa naštelaj šta te zanima i koliko hoćeš onda se uvati i basa

a lakše ti je napisat šta imaš sve pa ćemo ti lakše i moć odgovorit
 
Top