Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Putovanja.ba
Administrator
honda%20c%20r%201.jpg

Honda je početkom marta na 84. sajmu automobila u Ženevi izložila i koncept novog sportskog Civica Type R, a na predstojećem sajmu u Parizu će se pojaviti nova koncept verzija ovog hot hatcha, ali bliža budućem serijskom modelu. Primerak u Parizu će inače biti u plavoj boji, dok je koncept izložen u Ženevi bio crvene boje.

Kako je još ranije najavljeno, novi Civic Type R će raspolagati sa najmanje 206 kW/280KS (radi se o 2,0 litarskom turbo četvorocilindričnom benzincu sa direktnim ubrizgavanjem), dok bi težina vozila trebalo da iznosi manje od 1200 kg. Nezvanično, pojedini mediji pominju da će motor imati oko 300KS i 406 Nm pri samo 2000 o/min.

honda%20c%20r%20111.jpg

Zanimljiva je i ranija najava iz Honde da im je cilj da novi Civic Type R bude najbrži serijski automobil sa prednjim pogonom na Nirburgringu. Kada je Honda najavljivala rekord za automobile sa prednjim pogonom, tada je rekord na Nirburgringu držao Renault Megane RS Trophy sa vremenom od 8:07.90 minuta, ali je u međuvremenu to vreme prvo nadmašio Seat Leon Cupra 280 (njegovo vreme iznosi 7:58:44 minuta), a nešto kasnije je rekord opet oborio Renault sa modelom Megane RS 275 Trophy-R (njegovo vreme i ujedno vreme koje će Civic Type R morati da "skine" iznosi 7 minuta i 54.36 sekunde).

honda%20c%20r%2011.jpg

Pored agresivnijeg eksterijera (uključujući tu i zadnji spojler i difuzor), novi Civic Type-R će karakterisati i sportska unutrašnjost, modifikovano ogibljenje (auto je 30 mm niži od standardnog Civica), Adaptive Damper System, poboljšano upravljanje, jači kočioni sistem, crvena kočiona klešta, novi alu točkovi i sportski izduvni sistem sa četiri izduvne cevi. Menjač će biti šestostepeni manuelni, a ubrzanje od 0-100 km/h će iznositi manje od 6 sekundi.

Novi Civic Type R će se nuditi samo u verziji sa 5 vrata, a definitivni, serijski model će se u prodaji pojaviti tokom 2015. godine.

Takođe, Honda će na sajmu u Parizu predstaviti i restilizovanu verziju Civica hatchback i Civica Tourer.

Ivan Mitić - Autoblog.rs
 
Član
video je genijalan, a type r je jedan od najboljih hot hatcheva sad, izgleda fantasticno napokon
 
Top