Tuning & Styling FORUM // Street Race // Auto sport // Car audio

Full Version: Štednja moze ubiti: Vrijedi li za 50 kn riskirati život?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Testirali smo za vas štedljivu vožnju automobilom. Pri testu smo koristili Fiat Punto diesel 1.3, 74 konjske snage, maksimalna brzina 165 km/h...

Trikovi za uštedu goriva, poput ranijeg prebacivanja u višu brzinu, vožnja bez nepotrebnog tereta te sa zatvorenim prozorima, gotovo upola smanjuje izdatke za gorivo. Cijena benzina i dizela zadnjih tjedana ruši sve rekorde, pa nas stručnjaci bombardiraju tim trikovima. Testirali smo štedljivu vožnju i usporedili je s onom “normalnom”. U štedljivoj vožnji od Zagreba do Varaždina i natrag vozili smo autocestom, maksimalnom brzinom od 90 kilometara na sat. Već na 60 km/h prebacivali smo u petu brzinu. Nismo palili klimu ni otvarali prozore, iako je vani bilo oko 30 Celzijevih stupnjeva. U prtljažniku smo imali samo opremu za pomoć na cesti. Bilo nam je vruće, znojili smo se, a već nakon 50-ak kilometara osjetili smo umor. Počelo nam se spavati i pala nam je koncentracija. Povremeno smo uključivali ventilatore kako bismo bar malo rashladili unutrašnjost vozila i ostali budni. Za gotovo 180 kilometara potrošili smo 6,83 litre eurodizela, što smo platili 66,18 kuna. Od Zagreba do Varaždina i natrag trebalo nam je 2 sata i 56 minuta.

U “normalnoj” vožnji autocestom smo vozili oko 130 kilometara na sat, s uključenom klimom ili otvorenim prozorima.
U prtljažniku automobila imali smo teret od oko 30 kilograma. Brzine smo mijenjali uobičajeno. Vožnja je bila ugodna i nije nas umarala, a put smo prešli za 1 sat i 38 minuta. No za isti prevaljeni put potrošli smo 12,24 litre goriva, koje smo platili 118,60 kuna. Štedljivom vožnjom putovali smo 1 sat i 18 minuta duže. Bili smo iscrpljeni i malaksali, a profitirali smo za 52,42 kune - premalo da bismo riskirali život.

VOŽNJA 1: NORMALNA
PROMJENA BRZINA I OKRETAJI MOTORA
Pri normalnoj smo vožnji, pri brzini od 60 kilometara na sat, vozili u četvrtoj brzini. Brzine smo mijenjali pri većem broju okretaja motora. Nismo obraćali pozornost na kočenje motorom. Pretjecali smo sporija vozila na cesti.
KLIMA UREĐAJ I OTVARANJE PROZORA
Pri normalnoj vožnji naizmjence smo imali uključen klima-uređaj ili otvorene prozore. kad se vozi s otvorenim prozorom iznad 80 km/h, otpor zraka se povećava, što kvari aerodinamiku automobila, pa povećava potrošnju goriva.
NEPOTREBNE STVARI U AUTU I PRTLJAŽNIKU
U prtljažnik automobila stavili smo oko 30 kilograma papira. u autu smo vozili i fotografsku opremu te opremu za pomoć na cesti. vozilo smo prilično opteretili, pa mu je za pogon trebalo i puno više goriva.

VOŽNJA 2: ŠTEDNA
Pri štedljivoj vožnji mijenjali smo u petu brzinu već pri brzini od 60 kilometara na sat. motor automobila držali smo na nižim okretajima. ubrzavali smo žustro, a zatim održavali brzinu minimalnim pritiskom na papučicu gasa.
Tijekom vožnje nismo palili klima-uređaj niti otvarali prozore. povremeno smo uključivali ventilaciju kako bismo bar malo provjetrili automobil. ako je vani vruće, štedljivije je pri malim brzinama otvarati prozor nego paliti klimu.
u prtljažniku automobila nismo vozili nepotrebni teret, a izvadili smo sve što nam nije bilo nužno za put. U automobilu je ostala samo oprema za pomoć na cesti i fotografska oprema, te osobne stvari novinara.

24sata.hr
Kod mene su uvijek otvoreni prozori, ali saltam brzine na jako niskim obrtajima(do 2000) i njezan sam na gasu, nikad ga ne dodajem naglo.
rezultat:
gradska: 7.7lit nasuprot deklarisanoj 9.1lit
otvorena cesta: 5,5-6lit

motor 1.4i 75ks

nenad Wrote:
Testirali smo za vas štedljivu vožnju automobilom. Pri testu smo koristili Fiat Punto diesel 1.3, 74 konjske snage, maksimalna brzina 165 km/h...

Trikovi za uštedu goriva, poput ranijeg prebacivanja u višu brzinu, vožnja bez nepotrebnog tereta te sa zatvorenim prozorima, gotovo upola smanjuje izdatke za gorivo. Cijena benzina i dizela zadnjih tjedana ruši sve rekorde, pa nas stručnjaci bombardiraju tim trikovima. Testirali smo štedljivu vožnju i usporedili je s onom “normalnom”. U štedljivoj vožnji od Zagreba do Varaždina i natrag vozili smo autocestom, maksimalnom brzinom od 90 kilometara na sat. Već na 60 km/h prebacivali smo u petu brzinu. Nismo palili klimu ni otvarali prozore, iako je vani bilo oko 30 Celzijevih stupnjeva. U prtljažniku smo imali samo opremu za pomoć na cesti. Bilo nam je vruće, znojili smo se, a već nakon 50-ak kilometara osjetili smo umor. Počelo nam se spavati i pala nam je koncentracija. Povremeno smo uključivali ventilatore kako bismo bar malo rashladili unutrašnjost vozila i ostali budni. Za gotovo 180 kilometara potrošili smo 6,83 litre eurodizela, što smo platili 66,18 kuna. Od Zagreba do Varaždina i natrag trebalo nam je 2 sata i 56 minuta.

U “normalnoj” vožnji autocestom smo vozili oko 130 kilometara na sat, s uključenom klimom ili otvorenim prozorima.
U prtljažniku automobila imali smo teret od oko 30 kilograma. Brzine smo mijenjali uobičajeno. Vožnja je bila ugodna i nije nas umarala, a put smo prešli za 1 sat i 38 minuta. No za isti prevaljeni put potrošli smo 12,24 litre goriva, koje smo platili 118,60 kuna. Štedljivom vožnjom putovali smo 1 sat i 18 minuta duže. Bili smo iscrpljeni i malaksali, a profitirali smo za 52,42 kune - premalo da bismo riskirali život.

VOŽNJA 1: NORMALNA
Pri normalnoj smo vožnji, pri brzini od 60 kilometara na sat, vozili u četvrtoj brzini. Brzine smo mijenjali pri većem broju okretaja motora. Nismo obraćali pozornost na kočenje motorom. Pretjecali smo sporija vozila na cesti.
Pri normalnoj vožnji naizmjence smo imali uključen klima-uređaj ili otvorene prozore. kad se vozi s otvorenim prozorom iznad 80 km/h, otpor zraka se povećava, što kvari aerodinamiku automobila, pa povećava potrošnju goriva.
U prtljažnik automobila stavili smo oko 30 kilograma papira. u autu smo vozili i fotografsku opremu te opremu za pomoć na cesti. vozilo smo prilično opteretili, pa mu je za pogon trebalo i puno više goriva.

VOŽNJA 2: ŠTEDNA
Pri štedljivoj vožnji mijenjali smo u petu brzinu već pri brzini od 60 kilometara na sat. motor automobila držali smo na nižim okretajima. ubrzavali smo žustro, a zatim održavali brzinu minimalnim pritiskom na papučicu gasa.
Tijekom vožnje nismo palili klima-uređaj niti otvarali prozore. povremeno smo uključivali ventilaciju kako bismo bar malo provjetrili automobil. ako je vani vruće, štedljivije je pri malim brzinama otvarati prozor nego paliti klimu.
u prtljažniku automobila nismo vozili nepotrebni teret, a izvadili smo sve što nam nije bilo nužno za put. U automobilu je ostala samo oprema za pomoć na cesti i fotografska oprema, te osobne stvari novinara.

24sata.hr

Neznam ljudi do 95 -96 godnie u Bih nisu ni znali za klima uredjaj, a voznja brzinom od 90 km je preporucena kako ja znam....
Tako da mi je ovo sve otprilke bezveze...al et...fino za cut..
Ljudi prije 25 godina sa ficom i yugom na more isli....treba ih pitat koji je to rizik bio...

poKle Wrote:
Kod mene su uvijek otvoreni prozori, ali saltam brzine na jako niskim obrtajima(do 2000) i njezan sam na gasu, nikad ga ne dodajem naglo.
rezultat:
gradska: 7.7lit nasuprot deklarisanoj 9.1lit
otvorena cesta: 5,5-6lit

motor 1.4i 75ks

da to nije možda prevelika deklarisana potrošnja?? kod mene je 1.6 75ks i gradska je oko 9, 9.5 nekad i 10l a motor je vjerujem puno stariji od tvog!

i btw sve je ovo super ali ako ću se ja lomiti da bi uštedio par litara batali..vozim da i uživam a ne da se slomim..
Kod mene je 1.5i 92KS...po gradu mi sigurno uzme 10l+ Icon_eek
Na autoputu,brzina ~165km/h + klima,ista potrošnja (peta brzina,4500rpm) Icon_confused Ili sam se zeznuo u računu,ili je to normalno...
Deklarisano:
Grad 10.2,Autoput 7.4 (ovo je sigurno,peta&90),Kombinovano 8.7
ja dok vozim mislim samo na vozhnju , a na potroshnju pomislim samo kad sam na pumpi !!!
Nikad ne stedim, vozim da bi uzivao, a ne da bi stedio Smile
I ja vozim da bi uzivao kad izadjem navecer recimo ili kad idem na put negdje, pa onda ne stedim, ali posto svaki dan imam jednu formalnu voznju od 2 x 10kilometara od kuce do faxa, neam sta tu uzivati, jos u Sarajevskoj guzvi uzivat ces qrac samo... heh
zanimljiv tekst, poucan Smile
a francuski motori inace trose nesto iznad prosjeka, tako da je to normalno
Ovo je preseravanje i prenapuhavanje,cuj stednja moze ubiti hehehehe kakvo crno riskiranje zivota,pa ne radi se o tako drasticnoj stednji po cijenu zivota...Stvarno su neprofesionalno smislili naslov,a za tekst manje vise..Niko nece toliko stediti da zatvori prozore i onda umre jer mu je nestalo kisika Smile
Vozim da bi uzivao.
Potpisujem Wink

Non-stop mi je klima upaljena, potrosnja 6,6 - 7,0 litara
po meni je ovdje najbolji odgovor dao smajke...kako su se prije ljudi u zastavama vozili, ovo sad je mila majka...u fici nisi ni mogo zaspat, jer si moro po 3x drukat kocnicu da zakocis Smile

renault R-5 Wrote:
zanimljiv tekst, poucan Smile
a francuski motori inace trose nesto iznad prosjeka, tako da je to normalno

a bas da su francuzi po potrosnji iznad prosjeka, ne bi ja bas reko...sluso sam bas komentar jednog lika na automotiv emisiji, kad je testiro tiguana, pa kaze kako se ipak ne moze jos uvijek ni po potrosnji a ni po radu motor mjerit sa francuskom konkurencijom...
a i iz iskustva znam, kad sam se vraco iz srbije, na otvorenom, do 90, sa klimom, potrosnja oko 4 trenutna, da bi kranji prosjek bio oko 5-5,5 dok se doslo do tuzle i uslo u grad...

nemas rupu, nego je kod tebe benzinac, a ja sam pricao o dieselu...Smile
Vozim da bi uzivao , a na potrosnju mislim uvijek jer mi je uvijek upaljena zuta lampica :D hahahahahhaha shala ...

Klimu ne palim , jer mi smeta ali otvorim suvozacev prozor i svoj do pola :D
Pages: 1 2
Refresh your car and give final tune with perfume and cologne for you and your ride.
Reference URL's

Fatal error: Cannot redeclare class databaseEngine in /home/bhtuning/public_html/inc/db_mysqli.php on line 13