jeli ko imao iskustav sa tim . kupio sam obrtomjer za benzince i spojio ga. radi ali nepokazuje tacno,a ima na sebi neke opcije za masine sa 4 , 6 i 8 klipova . jeli ima neka caka posto je uni. ili jednostavno nevalja instrument
Opcija treba da bude odabrana prema broju klipova tvog motora. Kako ne radi tacno -> osciluje, pokazuje vise ili manje...?? Koji je obrtomjer u pitanju, nov, polovan? Daj vise info.
nov obrtomjer marke tenzo r . na leru pokazuje 100 obrtaja pun gas pokazuje 4000
Kod nekih modela unutra ima potenciometar pa se to moze nastimati... Pitaj u radnji/servisu gdje si ga kupio.
brate prodali su ti obrtomer za dizela, posto dizel ima "shtand gas"
a sta benzinac ne radi na leru nego se ugasi?
kod mene obrtometar na benzincu (golf) na leru nije pokazivao citav podiok (jeste malo) a na TDI od 5000 obrtaja nekih 900 je shtandgas
pa svako auto ima taj neki shtandgas kako ga mnogi zovu,od 750 do 1100 zavisi jel zima ljeto i to.nisi valjda mislio da kazes da benzinci nemaju to ili?
brate prodali su ti obrtomer za dizela, posto dizel ima "shtand gas"

pa svako auto ima taj neki shtandgas kako ga mnogi zovu,od 750 do 1100 zavisi jel zima ljeto i to.nisi valjda mislio da kazes da benzinci nemaju to ili?
Baš tako..
Stariji benzinci imaju mehanički saug (konstantan), a ovi noviji polu-ajnspric (monopoint injection ?) i ajnspric (multi point injection ?) imaju ovaj regulator koji varira obrtajima u zavisnosti od zagrijanosti motora...mislim da je optimum 900 +- 100. Ovo ti je Boschov motorić iz Golf IV 1.4 16V...

Lično,ja accenta (hyundai smeće,ovo ono,ali pola haube je Bosch - Made in Germany) ubacim u bilo koju stepen (pri određenoj brzini,da se ne bi ugasio zbog kočenja motorom) pustim apsolutno sve i on ide ali se neće ugasiti stoji na 1000rpm,e zato ti je taj motorić...
Za taj obrtomjer neznam ništa a sorry ako je off topic..