Tuning & Styling FORUM // Street Race // Auto sport // Car audio

Full Version: 95 ili 98 oktana sipat
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
98-ica ti je bolja od 95ice jer kod nas je gorivo u k...---manje trosi,bolje ide...al ja mislim ni da 98-ica nema cistih 95oktana,heh
Cuo sam kao da 98 steti motoru...Zbog olova...Neam pojma jel istina ...Samo znam da okolini steti pravo!
Kod mene pise MINIMALNO 91. Auta koja imaju elektronsku kontrolu ugla predpaljenja i detekciju detonacije (knock sensor) (a vecina modernih motora sa ubrizgavanjem to imaju) ce sa 98 oktanskim (ili 100 oktanskim) gorivom razvijati nesto vecu snagu. Mada su to male vrijednosti.
Ja sipam 98 taman ti on dođe kao 95 koliko se to razrijeđuje. Na 95 mi je trzao.
Veca oktanska vrijednost teoretski, ne moze stetiti motoru. Mada se meni na Alfi desavalo da kad naspem 98-icu, pucalo mi iz auspuha kad sam palio auto, hajd znaj sto. Zbog toga sam se bio vratio na 95-icu. Bitno je samo da sipate bezolovno gorivo, jer olovna 98-ica moze zeznuti katalizator, a praviti i druge probleme. Na svom VTS-u fino osjetim razliku izmedju 95 i 98 goriva, sa 98 kao da malo bolje ide, a i trosi nesto manje.
Ma u Evropi i nemas prakticno vise olovnog goriva na pumpama, no kod nas se eto jos prodaje, jer ima i auta koji idu na to.
na motor koji je fabricki predvidjen za 95 smije 98, naravno bezolovni, jer je svaki 95 bezolovni...al problem je s autima na kojima pise 98, tu ne smije ici sa manje oktana, jer je predvidjeno vec to...znaci slobodno sipaj 98, nece nista nastetit...
Obavezno bezolovni 95! Ne pise djaba 95 na poklopcu od rezervara! 98 oslobadja vecu toplotnu energiju i samim tim steti automobilu!

BEGA Wrote:
Obavezno bezolovni 95! Ne pise djaba 95 na poklopcu od rezervara! 98 oslobadja vecu toplotnu energiju i samim tim steti automobilu!

ajd pojasni malo ovo momcinoIcon_mrgreen

s 98-com ide bolje mada kod nas ta 98-ca je ko mudo Smile a s 95 slabije :P :P :P :P nikak steta...
Jbt ti to, ja sam presao na 98...Osjeti se razlika u radu auta na leru, i pri kucanju gasa za pod... Wink
Eh od kad ja sipam 98.

Fiesta_Boy Wrote:

BEGA Wrote:

Nisam ja to izmislio, tako mi je desetine majstora reklo. A da to moze, pisalo bi na poklopcu 95/98 a ne 95... Nista nije djaba!

BEGA Wrote:

Fiesta_Boy Wrote:

BEGA Wrote:

Nisam ja to izmislio, tako mi je desetine majstora reklo. A da to moze, pisalo bi na poklopcu 95/98 a ne 95... Nista nije djaba!

A jel ti desetina majstora reklo kakav je kvalitet goriva kod nas??????????Da ni u 98oktana nema 95...POZDRAVI MAJSTORE i reci im da nista ne znajuIcon_mrgreen

Pages: 1 2 3
Refresh your car and give final tune with perfume and cologne for you and your ride.
Reference URL's

Fatal error: Cannot redeclare class databaseEngine in /home/bhtuning/public_html/inc/db_mysqli.php on line 13