Tuning & Styling FORUM // Street Race // Auto sport // Car audio

Full Version: LSD diferencijal- kako radi !?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
pozdrav...

jel neko slucajno ima neku animaciju, ili objasnjeno fino, detaljno sta i kako sve radi jedan LSD diferencijal... ja znam ugrubo sta i kako ali intresuje me vise detalja...

:?:
Smile))))
Sada se lijepo vracamo bitnim stvarima i komentarisanju LSD-a.
I kod mene na mazdi ima LSD kontrola digrencijala ( bar tako pise u knjizici )  al nikako da otkrijem mu funkciju....
hamn te potresla ova nesreca malo prije Smile digrencijala pa fulas slova hehe

HuKa Wrote:
I kod mene na mazdi ima LSD kontrola digrencijala ( bar tako pise u knjizici )  al nikako da otkrijem mu funkciju....

Jel to mozes sam nesto uticati na sperovanje ili sam "odluci" o tome?

hvala na informaciji Smile sad znam sve vezano za mazdu svoju Smile TCS treksn kontrol, DSC protiv zanosenja i LSD ...... to sranje sto si napiso, da ne ponavljam Smile Smile Smile Smile

VR6Boki Wrote:

HuKa Wrote:

Ne mozes je tako lako otkriti, samo drugi diferencijal, drugaciji od obicnog. Trebao bi ti pomoci da se u krivini bolje ispucas, to jest da ne vrtis u prazno tockove sa manje trakcije. Kod obicnog auta, sa tzv. otvorenim diferencijalom, kad dignes jedan tocak u zrak i das gas, vrtit ce se taj tocak u zraku, to jest onaj sa manje otpora. Kod LSD-a se u takvoj situaciji snaga prebacuje i na drugi tocak. Tako u krivini kad lijevi i desni tocak nemaju jednako prijanjanje, bolje mozes iskoristiti snagu motora.

Samo da ne bude situacija kao onaj "nas" Leon na Igmanu sto je tisao na krov Icon_mrgreen

VR6Boki Wrote:

HuKa Wrote:

Ne mozes je tako lako otkriti, samo drugi diferencijal, drugaciji od obicnog. Trebao bi ti pomoci da se u krivini bolje ispucas, to jest da ne vrtis u prazno tockove sa manje trakcije. Kod obicnog auta, sa tzv. otvorenim diferencijalom, kad dignes jedan tocak u zrak i das gas, vrtit ce se taj tocak u zraku, to jest onaj sa manje otpora. Kod LSD-a se u takvoj situaciji snaga prebacuje i na drugi tocak. Tako u krivini kad lijevi i desni tocak nemaju jednako prijanjanje, bolje mozes iskoristiti snagu motora.

Pa reci jednostavnije, LSD je špera Smile

Ako se ne varam to je u prevodu doslovnom - ogranicena kontrola proklizavanja diferencijala.

HuKa Wrote:
ne bih se slozio da je spera, posto npr moja prva mazda 1.6 TDCI je imala sperovan mjenjac a nije imala LSD, ili pasat, audi i t d kod svih je sperovan mjenjac to jest pogon na obadva tocka.....a nemaju LSD

Limited slip se odnosi na to da progresivno "proklizava" odnosno nemas "zakljucan" na odredjenu vrijednost, ono 25% spera, 50%, 100%(zakljucani diff) , nego da je to promjenjivo, i do odredjene vrijednosti. Da ne lazem, ne znam ni sam tacno matematiku iza svega, ima dosta o tome na wikipediji, ali u principu to ti je to, otvoreni diff - vrtis jedan tocak, drugi ni habera, 100% spera - zakljucani diff, oba tocka vrte, "jedes" gume kroz krivine, a LSD - limited slip differential, kada je 25%tna spera onda ona nakon 25% slipa, zavisno od izvedbe naravno, postepeno "zatvori" diff, odnosno prenese snagu na drugi tocak, koji ne proklizava, naravno ne svu snagu.

Ma u prinicpu ti se kod nas sve naziva spera ba, od 100% zatvorenog diffa, do 25% LSD itd, dakle sve osim obicnog, otvorenog diffa
Jap, kao sto rekoh da se ugraditi naknadno.

bmwscaner Wrote:
mrzim tu elektroniku nema mi nista draze kad guza klizne u BMW pa bokom lagano Smile i na gasu se igras kolko oces Smile

E da, al nema pravog plazanja bez LSD, odn spere Wink

bmwscaner Wrote:
25% spere koju ima dovoljno sasvim Smile

Icon_mrgreen

Pages: 1 2
Refresh your car and give final tune with perfume and cologne for you and your ride.
Reference URL's

Fatal error: Cannot redeclare class databaseEngine in /home/bhtuning/public_html/inc/db_mysqli.php on line 13