Dakle, imam 2 pitanja za sveznalice sa foruma hehe
1. Kojim kukcem da obojim onaj plasticni pokrov motora u Fabiji a da izdrzi temperature motora ( hocu u crveno ili u boju auta ( zlatno zuta )) ? i koji bi princip bio, sta mi sve treba ?
2 Kojim kukcem da zatamnim stopke da budu zumalo pa crne, a da bude opet providno, tj. da me murija i oni papci na tehnickom ne fukaju u guzu zbog toga ? Opet cime i kojim principom ?
Hvalja momcovi :D
što se tiče bojenja pokrova motora to je pretežno sve od plastike ili lima dakle ako je plastika ide na šmirglanje dok se nedobije glatki sloj onda šprickit vatrostalni i onda opet vodeni šmirgl onda se nanosi boja po želji tako da nema šanse da otpadne ili slično a ako je neki dr materijal postupak je isti...... a što se tiče štopa imaš u cvitkovića na vrhu avenije sprejeve napravljene za tamljenje štop svjetala u opticaju imaš crvenu plavu i crnu boju dakle kupiš boju koju želiš očistiš štope nitrom lagano i onda sprej na čistu podlogu tako sam ja radio dok nisam kupio štope a taj sprej je tako napravljen da uvijek propušta svijetlo (to je moje mišljenje koliko ja znam ako negdje griješim neka me netko slobodno ispravi)
Ja moram ponovo radit pa me zanima gdje ima kupiti te sprjeve jelt o u sarajevu negdje ili ?
Ja moram ponovo radit pa me zanima gdje ima kupiti te sprjeve jelt o u sarajevu negdje ili ?
imas tih sprejeva u skoro svakoj malo bolje opremljenoj prodavnici boja i lakova, a lakse ti je pitaj Galeta gdje je kupovao, on je nedavno uzimao sebi crveni. Negdje 15-ak markica ti kosta
ah, ja i zove se transparentni sprej
što se tiče bojenja pokrova motora to je pretežno sve od plastike ili lima dakle ako je plastika ide na šmirglanje dok se nedobije glatki sloj onda šprickit vatrostalni i onda opet vodeni šmirgl onda se nanosi boja po želji tako da nema šanse da otpadne ili slično a ako je neki dr materijal postupak je isti...... a što se tiče štopa imaš u cvitkovića na vrhu avenije sprejeve napravljene za tamljenje štop svjetala u opticaju imaš crvenu plavu i crnu boju dakle kupiš boju koju želiš očistiš štope nitrom lagano i onda sprej na čistu podlogu tako sam ja radio dok nisam kupio štope a taj sprej je tako napravljen da uvijek propušta svijetlo (to je moje mišljenje koliko ja znam ako negdje griješim neka me netko slobodno ispravi)
Znas li samo koliko love dodje taj sprej za stopke ?
Igy nije rijec o obicnom transparentnom spreju nego bas spreju namjenjenom za tamljenje stop svjetala
za farbanje plasticnih dijelova (poklopac na motoru) ne treba nista smirglat, vec samo dobro oprat, i ima nekih dodataka koji se nanesu i onda ide boja za plastiku...tako je buraz karambolke farbo i eno vec po godine stoje, tako da ce jos bolje na motoru, koji se ne grebe i nije izlozen vanjskim uslovima, stojat. A za stopove su ti vec sve rekli...
za pokrov motora jel dosta da operem zviznem plastik primer i farbu ?...ne treba nikakave maze stavljat i te fizdarije ?
sprej do 7 do 10 km ako ih nema anruči jer imaju orginal sprejevi za štopke plavi crveni i crni pozz
za pokrov motora jel dosta da operem zviznem plastik primer i farbu ?...ne treba nikakave maze stavljat i te fizdarije ?
ma ja, jer nece poklopac motora bit napolju, ne moze se oljustiti i izgrebati...samo ti dobro ocisti, plastic primer i farbu za plastiku i to je to...
Oke onda, u narednih par dana ide to u boju auta, poklopac motora, kutija aku-a i kutija filtera...
a stopke ce izgledati ovako nekako, kao sto je to jedan kolega uradio, 4 sloja spreja...

et reko je faya_m5...ja sam farbo karambolke pa i snijeg i so i kamencici i pranje onim kompresorom nisu napravili nikakve stete...samo ti je bitno da prvo taj primer naneses...preporucuju da se kompresorom ne pere prvih 4 sedmice, al ja sam na more picio sutradan odma pa su se polijepile musice i svakakvog djeriza pa sam spuzvom bez ikakve stete skino...e sad jedino da temperatura nece pravit problem?! mozda, ali ako tu temperaturu plastika sama od sebe izdrzi vjerovatno ce i boja...mozda bolje da probas nesto drugo pod haubom uradit (neki poklopac ili nesto..neznam sad kako ti motor izgleda) pa vidi kako ce podnijet temperaturu...inace postoji posebni lak kojim se farba blok motora koji nema problema sa visokim temperaturama ali je to skuplje i ne bi ti znao rec gdje ima da se kupi...
sto se tice stopki...neznam da li imaju kakvih onih natpisa (malih onih ispupcenih slova)...zna se desit da se oko toga oljusti ta farba za stopove, pa bi mogo nekim finim brusnim papirom prvo to skinut a onda cijeli sop mozda lagano vodobrusnim, osusi i udri....sretno
Posebno to ako na stopkama ima nekih natpisa, ismirglati grubim papirom, i onda kasnije sve srediti finijim...ofarbati i to je to...
upravo kao sto prethodna dvojica rekose...obavezno smirglati...da bude glatko...