Po meni je ovo cista glupost jer ne sluzi ustedi goriva.Niti jedna supstanca ne moze do beskonacnosti isparavati u zatvorenom prostoru.Kada se postigne maximalni pritisak i gustoca,isparavanje prestaje.Zbog mase koju vozilo mora pokretati se vise goriva potrosi kad je rezervoar pun,nego kad je poluprazan ili napunjen za "cenera"...A ko se boji eksplozije rezervoara i slicnih nebuloza,za njega nije auto...
Ma ja po gradu nikad nisam nasuo vise od 10 litara , osim kad idem na duzi put, lako je dopunit rezervar volim ja pare u dzepu . a to sto rece za ustedu ako stalno ne ides na benzinsku ja neznam gdje zivis ; meni benzinska 50m od zgrade, (a i svaki dan usput prodjem pored nje pa neznam o kakvoj je potrosnji rijec.) Pa nece niko maksuz otic sipat gorivi od kuce , kad krenes negdi moze ti na rezervi doc bar do prve pumpe ; (opet sve zavisi gdje zivis).
ma cener do groba
to legendo
samo nam se predstavi
Odakle mi pare da ga punim do cepa... ? Heh
Pa ja za "cener" predjem 100km a u krugu od dva km imam 8 benzinskih pumpi i ne znam sta cu ustediti ako natocim do vrha! A isparavanja ima kad je rezervoar pun do vrha, ali u novcaniku!

Pa ja za "cener" predjem 100km a u krugu od dva km imam 8 benzinskih pumpi i ne znam sta cu ustediti ako natocim do vrha! A isparavanja ima kad je rezervoar pun do vrha, ali u novcaniku!

Kad ga naspem punog u novcaniku je sve isparilo, tako da ja volim da isparava pomalo nego odjednom...
Gorivo iz rezervoara moze isparavati, ima odusak, da je hermeticki zatvoren pumpa ne bi mogla vuci gorivo iz njega. Stvorio bi se vakum. Istina je da je najpametnije puniti do vrha, ali sve je to do ekonomskih faktora

No, teoretski,
No, u praksi, gorivo nosi odredjenu tezinu, sa manje goriva isti motor vuce manju tezinu pa je i potrosnja manja
gorivo znaju i ukrasti ...
tak da ta prica ne pije vode...
Dok je stari vozo yugu nasuo ga punog i doso kuci ; ujutro vidi nema cepa i crijevo stoji pored , od tad ga je uvjek vozo na rezervi .(dok ga nije prodo)
Ja sam imo obicaj da sipam pun dok sam vozio kadeta, dok mi neki lik nije 2-3 puta presjeko crijevo od goriva i najtuznije je bilo sto on ukrade 5-10l a ostalo iscuri!!!!
Ima ih koji i ne zakljucavaju rezervoar

Ja jesam i tad sam prvi put cuo vatrogasca kako pita vlasnika vozila koliko ima goriva u rezervaru.Ako je manje od 1/4 tesko da ce se odluciti da pridju autu i gase.Pitam ja tipa a zasto to i on meni kaze.Ako ima malo goriva u rezervaru sanse da ce da eksplodira su 99%.A ako ima pola i pun tank nece eksplodirati jer ima puno goriva i vatra ga nemoze za kratko vrijeme zagrijati toliko da eksplodira.Onda kaze mi imamo vremena da ugasimo ili eventualno ohladimo rezervoar da nebi doslo do eksplozije.
Evo meni vatrogasad iz Sarajeva bas jucer rece da gase auta i kada je boca od plina puna... Znaci nema nikakve opasnosti jer gase onim prahom, pjenom i ostalim njima raspolozivim supstancama... Gore je gasiti recimo ako gori fabrika s bojama i lakovima nego rafineriju...
ovim sto sipaju za cenera sto ne dozvoljavaju ekonomski razlozi,zar nije jednostavnije nasuti recimo do pola i sipati onda po cenera i voziti do pola i opet za cenera...time cuvate pumpu za gorivo a i necete se naci u situaciji da ostanete bez goriva negdje bezveze...jest ono da kad ima do pola moze se covjek vozati jos iako nema para u dzepu...al isto ti ga dodje,jednom das 50 maraka i imas 25 litara to je to

ili do zadnje crtice i dosipavati
Pa nije niko ovdje spominjao da auto bude na strogoj rezervi i da se onda tek sipa! Barem to nije kod mene slucaj! Jer uvijek ima 15-20 litara u rezervoaru!
Samo sam ti rekao da gase sve... Od benzina do plina...