sto se tice boje to ti je ona za makete ima u mercatoru kupiti. neonka je od racunara ona ide svakako na 12V i ne treba ti nikakav stabilizator ili sl. led diode iz upaljaca ti mogu na 12V samo ako stavis u seriju na (+) pol otpor od 1K i to ti je to a sad za vise inf obrati se iGy-ju
imam ja dodatno pitanje za igy-a
kako se ponasaju tvoje kazaljke na extremnim toplotama kakve su bile zadnjih dana.
ja sam ofarbao svoje

i sve je ok ... ali na velikim vrucinama boja se ugrije i razrijedi i zalijepi se kazaljka za onu iglicu granicnik .... doduse neznam dali to golf ima
@ucitelj
neonku sam kupio u OBI-ju i kostala je 26 KM, boja je maketarska, ima u mercatoru oko 9 KM je ova floroscentna narandzasta. neonka sa LED diodama ne postoji, ima samo cjev gdje dodzu dvije diode sa strane i to ne svjetli nesto. a kad skopcas neonku ako ti bude jako svjetlila mozes je smanjiti preko prekidaca za svjetlo, gdje i inace smajnjujes intezitet svjetla.a tablu moras ganjati sa jednim dzekom jer je kod tebe stara tipa, a obrtomjer ce ti raditi ne vezano ni za sta drugo, jer svaki auto ima vec predvidzenu ionstalaciju zta sve. ako ti bude trebala jos kakvva pomoc tu sam.
tipo 16v@ kazaljke mi se na temperaturi ponasaju nanžjnormalnije bez ikakvih smetnji jer sam kad sam farbao koristio prvo primer za plastiku pa tek onda farbao
E hvala ti puno na informacijama... Isao sam danas u OBI, ali ovaj u MOstaru, pa nema neonki,kazu nestalo. A iskren da budem vise mi se nekako svidja varijanta sa LED diodama,nekako jeftinija, S obzirom da sam rekao dajdzi da mi kupi Plasma tachoscheiben, ako si imao priliku vidjeti na net-u. KOd nje svjetle brojevi sa zadnje strane. Izgleda extra. A ovo mi je nesto kao privremeno rjesenje,mada bi moglo postati trajno,ovi iz Svabije znaju za**bat, al dobro, rekao je da hoce.
I samo da te pitam, je li bitno koliko je gravirana ta instrument tabla sa obrtomjerom. Posto je ova kod mene 200km, pa ako kupim onu od 220, post moram traziti od turbo diesela zbog one zute lampice od grijaca, a oni su pretezno gravirani 220. PA rekoh da mi nece lagati koliko brzo vozim...
Izvinjavam se zbog konstantno dugih postova...
Hvala unaprijed
sasvim je ne bitno jeli ti graviran na 220 ili 200 ili cak od GTI 260 da stavis KM/h sat mora pokazivati tacno koliko ides jer ti se vrti sajla a ne sat, zaci slobodno stavi tu od 220, a isto tako mozes i prebaciti svoj KM sat u novu tablu sa obrtomjerom, tako da ti ostane tvoja stvarna kilometraza ako ti je i taj detalj bitan. A cak i da stavis tablu od 1.6 benzinca isto bi ti pokazivao samo sto bi te onda obrtaji zajebavali jer je na diezelu 5 a na benzincu 7 hiljada, a lampica od grijaca ti ne bi bila zuta nego bi ti gotila ona od temperature.
Ako ti je stalo do tvoje kilometraže bušilicu na pinjon i opleti, daleko jednostavnije od prebacivanja sata iz jedne table u drugu tablu.
Obrtomjer od dizela ne odgovara benzincu i obratno zbog različitog načina povezivanja, a i drugačije skale naravno. Obrati pažnju na tip mjenjača, preko mjenjača dobivaš brzinu na brzinomjeru.
ne bi se slozio sa tobom to za vracanje kilometraze, jer da se sat rastavi i ponovo sastavi, treba ti nekih 15-ak minuta
e ako stavis obrtomjer od dizela na benzinca kad malo stisnes gas kazaljka od obrtomjera ce da okrene puni krug jedno dva tri puta i vise
to ne moze obrtomjer od dizela se spaja preko altenatora a od benzinca preko bombine ili razvodnika paljenja
e ako stavis obrtomjer od dizela na benzinca kad malo stisnes gas kazaljka od obrtomjera ce da okrene puni krug jedno dva tri puta i vise
to ne moze obrtomjer od dizela se spaja preko altenatora a od benzinca preko bombine ili razvodnika paljenja
to je razjasnjeno vec, nego sam mu govorio zbog lampice da to nema veze, a naravno da se RPM od diezela na benzincu vise vrtiti to je bar logicno
moze ti se spijiti i o novije tipe tabla samo sto moras otici kod elektricara da ti pofata zice, jer ako je kod tebe tabla sa dva dzeka a nadzes tablu sa jednim dzekom to je problem, prvo vidi koliko imas dzekova na svojoj tabli. a te podloge mozes sam napraviti u corelu ili PS. ako uspijes to napraviti posalji i meni podloge na PM ili putem email-a na igyracer@hotmail.com, pa cu ti vidjeti da ti to ostampam na podlozi narandzastoj, a isto tako mozes i brojeve izbiti tako da kad isprintas na floroscentno narandzastu podlogu svjetlili bi ti i brojevi, i cjeli krug, jer na toj podlozi pod uticajem plave neonke sve sto je floroscentno daje utisak da svjetli. I naravno podloga na koju bi to printao mora biti malo deblja (npr. karton od sveske sa tankim koricama) i moras printati laserskim printerom, jer kad bi printao obicnim printerom razljevala bi ti se boja
Probao sam ja svasta i na corelu i u PS-u, ali slabo. Nisam nikada prije radio na tim programima,a i crtanje mi nije jaca strana. Uglavnom imam prijatelja koji se bavi reklamama, pa svakodnevno radi i na corelu i PS-u. Pa cu ga zamoliti da mi to uradi. On ce vjerovatno znati...
Poslacu ti nekoliko na mail pa izaberi ako ti se neki svidja ili ih samo malo doradi

i ja bih ti bio zahvalan kad bi mi poslao koju podlogu, da jos malo experimentisem
Veliki file-ovi, ne mogu ih postaviti ovdje. Ako nekome treba neka javi koji je mail i odmah saljem. Ali imam samo neke bijele i sarene. Bijele su super, lakse experimentisati

Hej dobio sam. Hvala ti puno... Odoh dalje eksperimentisati
EVo sad sam bas probao nesto i ovako je ispalo. Obrtomjer i nekako se moze trpiti, ali kilometraza nikako. Prosudite sami...
A e-mail mi je: atrumic@hotmail.com
I hvala ti puno unaprijed
pa moze se i kilometraza trpiti, gti 16v ima na satu do 260 i bas ovako nekako rasporedjeno
Ne znam jeste li znali za ovaj postupak osvjetljenja table, sa ovom elektroluminiscentnom foliom,posto imam i citroena zx, a kod njega je osvjetljenje od pozadi,nije kao kod Golfa odozgo. A mozda bi se moglo napraviti i za Golfa nesto slicno. Mozda ostampati pozadinu, iskruziti brojeve pa zalijepiti na neku providnu foliju...
Uglavnom procijenite sami uptstvo je tu. A i pretrazio sam po net-u i najblize mjesto gdje sam naso tu foliju je Varazdin. Ali mislim da bi moglo biti u firmama koje se bave reklamama, marketingom i tsl.
http://www.xtuners.com/endiyplasma.htm
nije lose ovo sa ovim folijama , ali na zalost pokusao sam ja i to i ne moze na hgolfu to svjetliti kako treba, a i puno je lakse sa neonkom uraditi, a podloge nisu ispale lose, cak su i tacne sve dimenzije i raspored brojeva
Igy ja imam uradjeno sa neonkom osvjetljenje slikati cu veceras i postaviti slika. Reci mi gdje da stavim u prekidac plavu diodu da svijetli plavom bojom. I jos jedna stvar imali neko da mi posalje da ostampam bjele podloge za grijanje u pitanju je golf 2. Puno hvala