Tuning & Styling FORUM // Street Race // Auto sport // Car audio

Full Version: Zabranjuje se handsfree u vožnji u Hrvatskoj
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
[Image: 0376007.17.jpg]
Upotreba mobitela u vožnji zabranjena je već nekoliko godina. Dani su odbrojani i handsfreeu. Istraživanje je pokazalo da je handsfree jednako opasan, pa će ga MUP zabraniti.

ZAGREB- "Ministarstvo unutarnjih poslova inicirat će potpunu zabranu upotreba mobitela i handsfree setova u vožnji prilikom sljedeće izmjene Zakona o sigurnosti cestovnog prometa", rekao je za Jutarnji list glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

Iako u samoj Europskoj uniji zakonom nije zabranjeno korištenje handsfree seta tijekom vožnje, nedavno objavljeno francusko istraživanje pokazalo je da je korištenje pribora za telefoniranje "bez korištenja ruku" jednako opasno kao i upotreba klasičnog mobitela.

Hrvatske vozače tako bi uskoro među prvima na svijetu mogla zadesiti potpuna zabrana ikakva telefoniranja u vožnji.

Znanstvenici s francuskog instituta za cestovnu sigurnost u prometu su, naime, došli do rezultata da su osobe koje u prometu upotrebljavaju klasične mobitele 4,9 puta više ugrožene, a osobe koje upotrebljavaju handsfree set su čak 3,8 puta ugroženije od osoba koje mobitel u vožnji uopće ne koriste.

Oba uređaja korisniku oduzimaju koncentraciju te ga dovode u opasnost od prometne nesreće.

U Hrvatskoj su trenutačno zakoni o sigurnosti cestovnog prometa usklađeni sa zakonima Europske unije, ali se, kažu u MUP-u, prate sva relevantna istraživanja s ovog područja.

Profesor s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu i voditelj katedre Transportna telematika Mario Anžek kaže da se slaže s Francuzima jer se danas vozačima nudi niz tehnoloških noviteta koje im odvraćaju pozornost tijekom vožnje.

"Definitivno je jasno da korištenje handsfree seta čovjeku odvraća pozornost i oduzima mu koncentraciju. Prometni stručnjaci moraju odlučiti te izabrati uređaje i tehnologije koje su primjerene korištenju tijekom vožnje, inače će se u automobile stavljati sve i svašta, pa će naposljetku sve te silne informacije postati dezinformacije", objasnio je Anžek.

Psiholog HAK-a Zlatko Boćkal smatra da ne treba u potpunosti zabraniti telefoniranje u automobilu. "Vozače bi trebalo uputiti kako pravilno koristiti sve te uređaje", rekao je Zlatko Boćkal Jutarnjem listu.
Ovo ne valja nikako, bar po meni...

Ali jedno me zanima: kako ce skontati koristim li ja handsfree uopce? Odnosno kako ce mi naplatiti kaznu? Jednostavno prekinem vezu prije no sto me zaustave.
heheh ovo je ludo! pa jebote još malo će zabraniti da se uopšte priča u auto! što me sve to nervira
nadam se da nista od toga Smile

a btw ionako se trudim ne telefonirati u autu Smile
Reference URL's